Anderlecht neemt afscheid van Pär Zetterberg

BELGA
Benieuwd hoe de achterban hierop zal reageren… Anderlecht heeft afscheid genomen van Pär Zetterberg (49). De Zweed was in november 2018 teruggekeerd naar paars-wit. Anderlecht haalt financiële redenen aan voor zijn vertrek. “Het coronavirus heeft een enorme impact.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Anderlecht trok Pär Zetterberg destijds aan tot grote tevredenheid van de supporters - hij was als speler al een publiekslieveling -, maar er was meteen onduidelijkheid over zijn sportieve rol. Bijvoorbeeld Fred Rutten wist niet wat hij met Zetterberg moest aanvangen, al was dat ook de schuld van RSCA, want de beloftes richting Zetterberg zijn nooit waargemaakt. Zeker sinds de komst van Kompany was Zetterberg steeds minder belangrijk. Zo zat hij niet meer in het transfercomité en was hij een simpele assistent geworden. Zelfs in die functie vindt de nieuwe bestuursploeg - met Van Eetvelt, Vandenhaute en Verbeke - Zetterberg nu overbodig. Eerder degradeerden zij ook sportief manager Michael Verschueren.

Zetterberg speelde van 1989 tot 2000 (met van 1991 tot 1993 een uitleenbeurt aan Charleroi ) en van 2003 tot 2006 in het Astridpark. Hij werd er zes keer landskampioen en won twee keer de Gouden Schoen. 

Zijn club

Bij zijn terugkeer in 2018 stak hij zijn liefde voor de Belgische recordkampioen niet onder stoelen of banken. “Zie je wat ik allemaal achterlaat? Ik doe het allemaal voor Anderlecht, want dat is mijn club”, zei hij toen hij samen met onze journalist langs het pittoreske stadscentrum van het Zweedse Falkenberg reed. “Ik ben heel blij dat ik weer aan de slag ga bij Anderlecht, tien jaar nadat ik er vertrokken ben.” 

Toenmalig coach Hein Vanhaezebrouck met Zetterberg.
BELGA Toenmalig coach Hein Vanhaezebrouck met Zetterberg.

Zijn functie in zijn eerste jaar bij paars-wit omschreef hij als volgt: “De jongeren coachen, hen helpen, ze doen begrijpen wat het betekent om prof te zijn is één van mijn kerntaken. De trainer heeft niet altijd de tijd om met iedereen te praten, daar kan ik een belangrijke rol in spelen. Ik wil het beste uit elke jongere naar boven halen. Ze mogen op eender welk moment bij me komen met hun vragen. De rol die ik ga vervullen, ontbreekt al sinds Jean Dockx (de ‘eeuwige T2' van Anderlecht, red.) overleed.” Maar toen Kompany kwam, werd de gewezen middenvelder dus plots een assistent-coach. Hij moest zich voortaan vooral met de aanvallend ingestelde spelers bezighouden. “Ik ben nu een wezenlijk onderdeel van de staf en zo betrokken bij de dagelijkse werking. Als assistent heb ik op het veld veel meer verantwoordelijkheid. Vooral bij de offensieve spelers. Was ik voorheen een observator, dan luistert men nu echt. Allez, vorig jaar luisterden ze ook al, maar het is... anders” klonk het vorig jaar.

In welke rol dan ook, Pär wou ook na zijn spelerscarrière iets opbouwen op Anderlecht - dat was duidelijk. “Ik hoef niet in de schijnwerpers te staan, maar ik wil wel belangrijk zijn voor de club. Ik moet mijn plaats vinden en met de anderen binnen te club iets uitbouwen.” In dat proces is Zetterberg nu dus niet meer nodig. 

Lees ook: Onze Anderlecht-watcher vindt dat Coucke te veel aan zichzelf dacht: “Hij haalde ‘Zet’ uit eigenbelang” (+)

Vercauteren en Zetterberg.
Photo News Vercauteren en Zetterberg.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos jansen

  De volgend is kompany,dan kan Van Ertveld weer meer in zijn zakken steken!

 • Eddy Michiels

  Ze weten het gewoon zelf niet meer en zoals hier al werd gezegd, als er nieuwe komen wordt alles terug overhoop gegooid. Je zullen het weeral beter weten zeker, allé, dat denken ze toch. Maar je ziet het aan de resultaten. RSCA is niet meer wat het was en dat dank zij mensen die nooit voeling met Anderlecht hebben gehad maar enkel denken aan hun portefeuille en hun postje.

 • Marcel Cuylaerts

  Waarom hem niet inzetten als scout voor de Scandinacvische markt, zoals je Frutos kunt gebruiken voor de Zuid-Amerikaanse markt!

 • Eduard Janssens

  De volgende in lijn, ben eens benieuwd wie de volgende zijn als geen PO 1 halen?

 • Sjonny Martero

  Het gaat daar flink rommelen als er geen resultaten zijn. Zelfs Kompany zal geen God blijven.