“Met een penis deelnemen aan vrouwensport is niet fair”: Navratilova zorgt voor transgender-rel

Martina Navratilova.
Anadolu Agency Martina Navratilova.
In de transgenderwereld is de verontwaardiging groot na recente uitspraken van tennislegende Martina Navratilova (62). Zij stelde dat vrouwen die geboren zijn als man niet zouden mogen deelnemen aan vrouwencompetities in de sport.

De Tsjechische Navratilova, achttienvoudig grandslamwinnares (waaronder negen keer Wimbledon), beantwoordde daar een vraag over van een van haar volgers op Twitter. Haar stelling: “Dat is duidelijk fout. Je kan jezelf niet zomaar tot vrouw uitroepen en het vervolgens opnemen tegen vrouwen. Er moet een zekere standaard zijn en met een penis tegen andere vrouwen uitkomen, hoort daar niet bij...” Navratilova is nochtans een voorvechter voor LGTB-rechten (lesbisch, gay, biseksueel en transgender) en outte zich in 1981 als biseksueel. Vervolgens voegde ze er ook nog aan toe: “Het gaat mij vooral over de eerlijkheid en een faire competitie. Ik wil ook op niemand een stempel plakken. Eigenlijk moet elke zaak individueel bekeken worden... er kan hier niet echt één geldende regel zijn.” 

rv

De stelling van Navratilova zette meteen heel wat kwaad bloed bij vele transgenders, niet in het minst bij Dr Rachel McKinnon. De Canadese, die een doctoraat in de filosofie behaalde aan het Charlestoncollege in South Carolina, kroonde zich in oktober op een wielerbaan in Los Angeles tot de beste van de wereld op de sprint bij de Masters (35-44). Als eerste transgender sleepte ze een wereldtitel in de wacht in het wielrennen, waarna ze nog meer de verdediging van de rechten van transgenders in de sport op zich nam. Zij eiste meteen excuses van Navratilova. McKinnon (36): “Besef je dat ik als transgender atlete een wereldkampioene ben? Genitaliën doen niet aan sport. Welk deel van de penis speelt er dan tennis? En neen, je bent helemaal niet pro-transgender (wat Navratilova in een eerdere verduidelijking had beweerd) als je zegt dat vrouwelijke transgenders met een penis niet mogen deelnemen aan vrouwensporten. Dat is transfobisch.”

De podiumfoto met Rachel McKinnon als wereldkampioene.
rv De podiumfoto met Rachel McKinnon als wereldkampioene.

Navratilova bond vervolgens enigszins in door haar oorspronkelijke tweet te verwijderen, maar liet zich niet verder onbetuigd na de uithaal van McKinnon. “Nogmaals sorry als ik ook maar iets gezegd heb dat in de buurt van transfobisch komt. Ik wou er niemand kwaad mee doen. Ik zal mezelf beter inlichten over het onderwerp en tot dan zal ik er over zwijgen. Maar Rachel, jij mag dan wel een experte zijn wat betreft transgenders, je bent een stout iemand.” 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

En zo bleef McKinnon, die regelmatig tweet over het onderwerp, kwaad op Navratilova. “Het is niet omdat je in het verleden veel gewonnen hebt dat je je nu alles kan veroorloven. Je hebt nog altijd iets heel fout gezegd.” McKinnon zei vorige maand in een interview met de BBC dat ze meer dan 100.000 haatberichten op Twitter heeft gekregen na haar wereldtitel, waaronder zelfs doodsbedreigingen. Jen Wagner-Assali, die toen het brons pakte en zag hoe McKinnon won, vond haar goud onfair en wil dat de UCI de regels verandert.

Martina Navratilova (l) hier met Kim Clijsters, die de tennislegende altijd bewonderd heeft.
Photo News Martina Navratilova (l) hier met Kim Clijsters, die de tennislegende altijd bewonderd heeft.87 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric debanne

  Ze heeft zeker groot gelijk ! Dit is niet fair tegenover de vrouwen ...

 • Roger Deprez

  Gelijk heeft ze zonder meer.

 • dirk claeys

  Simpel! Alle transgenders doen niet meer aan competittiesport!

 • Jolanda Zijlstra

  Navratilova heeft geen gelijk. Ook transgender vrouwen hebben minder kracht als mannen. Komt door vrouwelijke hormonen. Wat tussen de benen hangt of niet hangt doet er helemaal NIET toe. Er is heel veel onwetendheid en onbegrip in deze wereld. Mensen moeten zich er eens meer in gaan verdiepen voordat men uitspraken of meningen deelt.

 • Toran Korshnah

  Een penis doet niet aan sport, maar hormonen wel. Ik vind dat Navratilova gelijk heeft als de spierstructuur en de hormonale levels niet gelijk zijn binnen bepaalde parameters. Een transgender is inderdaad geen vrouw, want ook een baarmoeder produceert hormonen.