Voorlopig laatste gemeenteraad voor geschorste Truiense burgemeester Veerle Heeren
De gemeenteraad van Sint-Truiden heeft maandagavond kennisgenomen van de schorsing van burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Heeren is vanaf 1 februari zes maanden lang geschorst, omdat ze zichzelf en haar entourage afgelopen voorjaar vervroegd liet vaccineren tegen het coronavirus. Ingrid Kempeneers (CD&V) vervangt Heeren tijdens de schorsing.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) maakte eind vorig jaar bekend dat de Truiense burgemeester Veerle Heeren zes maanden geschorst wordt. Heeren kwam afgelopen voorjaar in opspraak nadat was uitgelekt dat zijzelf en dertien mensen uit haar directe omgeving vroeger dan voorzien een coronavaccin hadden gekregen. Dat gebeurde op het moment dat er nog een tekort was aan coronavaccins.
"De voorbije twee jaar zijn heel bijzonder voor mij geweest", aldus Heeren, die zich op de digitale gemeenteraad onder meer richtte tot de Truiense coalitiepartners. "We zijn halfweg en we hebben samen al een heel mooi parcours afgelegd. Het is nu tijd om de pagina van dat boek om te slaan en vooruit te kijken. Vanuit een nieuwe positie zal ik meer dan ooit mijn steentje bijdragen de volgende zes maanden, en mij als gemeenteraadslid blijven inzetten voor onze stad en onze inwoners."
De Truiense coalitie - bestaande uit CD&V, Open Vld en N-VA - besliste dat Ingrid Kempeneers, een partijgenote van Heeren, de burgemeesterssjerp tijdelijk overneemt. Kempeneers heeft maandag de eed afgelegd bij gouverneur Jos Lantmeeters. Na afloop van de schorsingstermijn, op 1 augustus 2022, neemt Heeren haar functie opnieuw op.
Zware straf
Volgens Gert Stas, fractieleider van oppositiepartij Vooruit, staat Kempeneers voor “een heel moeilijke opdracht”. Stas ziet ook een signaal in de schorsing van Heeren. “De sanctie is terecht. De feiten zijn wat ze zijn. Die zijn zwaarwichtig genoeg en het is belangrijk dat daar een straf mee gepaard gaat. De burgemeester heeft een voorbeeldfunctie”, stelde Stas. “De minister spreekt van grove nalatigheid en Audit Vlaanderen van een grote deontologische fout. Het is een heel zware straf. Er is nog nooit zo’n zware straf uitgesproken.”
CD&V-fractieleider Bert Stippelmans, die zijn pet als voorzitter van de gemeenteraad even afzette, wijst op de steeds veranderende regels tijdens de vaccinatiecampagne. “Op dat ogenblik heeft de burgemeester - en ook een hele equipe - een beslissing genomen. Ze heeft als heel actieve burgemeester in haar ogen een goede beslissing genomen”, aldus Stippelmans. “Men heeft de hele tijd niet de functie van burgemeester willen pakken, maar de persoon. Zij moest eraan. De Truienaar is dat hele verhaal kotsmoe.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vader riskeert 36 maanden cel voor geweld tegen zwangere vrouw: “Hij terroriseert een heel gezin met zijn daden”
Hasselt -
PREMIUM
Jaar na waterbom boven Landen wachten slachtoffers nog steeds op erkenning als ramp: “Stad blijft niet bij de pakken zitten”
Net een jaar geleden braken de hemelsluizen open boven Landen, waar op enkele plekken in korte tijd meer dan 80 liter water viel. Om dat even in perspectief te plaatsen: dat is meer regen dan je doorgaans in een volledige (natte) maand ziet vallen. Een heuse ‘waterbom’ dus, die heel wat schade met zich meebracht. Een jaar later wachten inwoners nog steeds tot het gebeuren als ramp wordt erkend. De stad nam intussen wél een pak maatregelen tegen toekomstige waterrampen.Landen -
Muzikale duizendpoot Ronald Ausloos (58) plots overleden
Muzikaal duizendpoot en medewerker van het provinciedomein Het Vinne, Ronald Ausloos (58) uit Attenrode, is plots overleden. Ronald was iemand die steeds klaarstond voor anderen en ervan hield om mensen op muzikaal -of ander artistiek- avontuur te nemen.Zoutleeuw -
-
PREMIUM
Van een brunch tot een kajaktocht: met deze 8 cadeaus verras jij je papa op Vaderdag in Limburg
Hasselt -
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPiet Suis
Wesley Kenis
Frans Peeters
J. VAN SCHUERBEECK
Peter Vijverman