"Ontsnapt aan ramp met honderden doden"
SINT-TRUIDENIn het internaat van KCST is gisteren een symbolische brandoefening gehouden. Daarmee werd het helse inferno herdacht dat precies veertig jaar geleden de abdijtoren en het seminarie-internaat van Sint-Truiden tot een ware puinhoop herschiep. De internen namen de tijd om, samen met de brandweer en enkele getuigen van toen, stil te staan bij de historische brand van 9 december 1975. "Als de brand 's nachts was uitgebroken, had zich een ramp met honderden doden voltrokken", zegt Theo Hamaekers uit Lanaken, die als 15-jarige op internaat zat in Sint-Truiden.
Delen per e-mail
Sint-Truiden, ook wel de stad van de drie torens genoemd, zag die dag hoe een van haar speerpunten compleet verwoest werd. De noodlottige dag staat in het geheugen van vele mensen gegrift, niet in het minst in dat van oud-leraar Flor Vanroye en toenmalig intern Theo Hamaekers, die de waanzin van dichtbij meemaakten. We reconstrueren de brand aan de hand van hun verhaal.
"Het was een kille dinsdagochtend", begint toenmalig intern Theo Hamaekers (55), die op dat moment vijftien jaar was. "We zaten rond 08.30 uur in de studiezaal aan Stenaertberg en hadden net de vragen voor ons examen Nederlands gekregen. Plots ontstond er geroezemoes. Vanuit het raam zagen we in de verte een lichtflikkering, maar we hadden er toen geen idee van wat dat was. Tien minuten later moesten we de zaal allemaal verlaten en ons richting de speelplaats begeven. Blijkbaar was er brand uitgebroken in de slaapzalen van het seminarie-internaat. Toen ik aan het gebouw ging kijken, zag ik hoe mijn slaapzaal al helemaal in lichterlaaie stond. We mochten allemaal naar huis gaan, maar omdat ik intern was en in Lanaken woonde, was dat moeilijk. Samen met een vijftal anderen heb ik de bus naar huis genomen. De hele dag hebben we daar via de tv en de radio de ontwikkelingen verder gevolgd."
Rondlopen als kip zonder kop
De brand brak uit in de slaapzalen op de toenmalige derde verdieping. In een mum van tijd verspreidde het vuur zich. Ook toenmalig leraar Latijn Flor Vanroye (76) ontruimde zijn klas. "Daarna ben ik naar de lerarenkamer gerend om mijn tas met lesvoorbereidingen te gaan halen. Onverantwoord, maar op dat moment wist ik niet wat voor een drama zich aan het ontplooien was. Toen ik buitenkwam, dacht ik dat het om een klein brandje ging. We zagen wat rook opstijgen uit het gedeelte van de carré, waar nu de toiletten zijn. Een klein halfuur later stond de volledige carré in brand."
De brandweer had de grootste moeite om de steeds groter wordende vuurhaard onder controle te krijgen. Het korps van Sint-Truiden kreeg onder andere versterking van de korpsen van Tongeren, Hasselt en Luik en ook de civiele bescherming en het leger kwamen helpen. "Het vuur verspreidde zich razendsnel via de houten zolderingen. De leistenen op het dak waren vastgemaakt op een eiken onderdak van zo'n drie centimeter dik, dat bemoeilijkte de bluswerken enorm", weet Vanroye. "Waar er bij een gewone brand een gat in het dak ontstaat, waardoor er geblust kan worden, gebeurde dat hier niet. Het water ketste als het ware gewoon af." Vrijwilligers renden af en aan met schoolboeken, banken en waardevolle spullen die nog uit de vlammenzee gered konden worden. "Maar bijna niemand wist echt waar hij mee bezig was, we liepen rond als kippen zonder kop", zegt Vanroye.
Rond 10.40 uur gebeurde waarvoor gevreesd werd. De vlammen verspreiden zich naar het dak van de aanpalende seminariekerk en de spits van de geliefde abdijtoren. Voor de ogen van de mensenmassa die op de markt toestroomt, stort om 11.35 uur de door vlammen verteerde torenspits in elkaar. Het seminarie-internaat, de seminariekerk met abdijtoren en het klooster van de zusters zijn volledig in puin gelegd. De brandweerkorpsen moeten nog uren nablussen en ook in de dagen nadien blijven ze de site in de gaten houden voor eventuele heropflakkeringen.
Geen slachtoffers
"Ieder jaar opnieuw keert de herinnering aan die noodlottige 9 december terug", vertelt Theo Hamaekers. "Een grote troost is het feit dat er geen slachtoffers gevallen zijn, omdat we al op de schoolbanken zaten. Vaak denk ik: wat als die brand 's nachts was uitgebroken? In die tijd waren er hier zo'n 200 internen en sliepen we in houten 'chambretten'. Als die vuurzee zich dan had ontplooid, was er voor ons geen ontkomen aan en had er zich een ramp met honderden doden voltrokken. We zijn die dag eigenlijk door het oog van de naald gekropen."
De oorzaak van de brand werd nooit achterhaald.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
SINT-TRUIDEN "Jongetje stond buiten te wenen om zijn nieuwe gitaar"
Ook voormalig burgemeester Firmin Aerts (86) herinnert zich 9 december 1975 nog levendig. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
PREMIUM
Neerpelt/Genk Dennis (32) start fitnesszaak op zonder uitzicht op versoepelingen: “Hygiëne is in deze sector altijd al belangrijk geweest”
Het zijn momenteel geen prettige tijden voor liefhebbers van fitness. Het coronavirus hield deze zaken al een groot deel van 2020 gesloten en momenteel is er zelfs geen uitzicht op een heropening. Toch houdt dat Dennis Van Samang (32) uit Neerpelt niet tegen om een nieuwe zaak te openen in Genk. “Het geloof is zo groot dat ik de sprong durf wagen”, vertelt de sportieveling. -
PREMIUM
Landen Gewezen PVV-schepen maakt zich zorgen over de loods waarin het vaccinatiecentrum komt in Landen: “Op het domein is asbest aanwezig”
“Het voorziene vaccinatiecentrum in domein Het Park in Landen baart mij zorgen. Er is asbest aanwezig en bovendien ligt de ingang in een zeer gevaarlijke bocht. Ik vind deze locatie niet geschikt.” Dat zegt Joseph Peeters (69), gewezen Landense schepen van Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening voor de toenmalige PVV en gewezen advocaat. Hij stuurde de hogere overheden een mail om zijn bezorgdheid te delen. “Als 69-jarige behoor ik tot de risicogroep en nu moet ik mij laten inenten in een omgeving waar ik mij echt zorgen om maak.” Huidig burgemeester Gino Debroux (L’anders) ontkent dat er een probleem zou zijn. -
PREMIUM
Sint-Truiden “Mijn dochter van 3 is besmet met de Britse variant. Test dus ook erg jonge kinderen, aub!”: moeder vraagt Sint-Truiden om strategie aan te passen