Vele mensen keken vanop de Grote Markt naar de vlammen die uit de abdijtoren kwamen .
Volledig scherm
Vele mensen keken vanop de Grote Markt naar de vlammen die uit de abdijtoren kwamen . © Borgerhoff

"Ontsnapt aan ramp met honderden doden"

SINT-TRUIDENIn het internaat van KCST is gisteren een symbolische brandoefening gehouden. Daarmee werd het helse inferno herdacht dat precies veertig jaar geleden de abdijtoren en het seminarie-internaat van Sint-Truiden tot een ware puinhoop herschiep. De internen namen de tijd om, samen met de brandweer en enkele getuigen van toen, stil te staan bij de historische brand van 9 december 1975. "Als de brand 's nachts was uitgebroken, had zich een ramp met honderden doden voltrokken", zegt Theo Hamaekers uit Lanaken, die als 15-jarige op internaat zat in Sint-Truiden.

 1. Dennis (32) start fitnesszaak op zonder uitzicht op versoepelingen: “Hygiëne is in deze sector altijd al belangrijk geweest”
  PREMIUM
  Neerpelt/Genk

  Dennis (32) start fitness­zaak op zonder uitzicht op versoepe­lin­gen: “Hygiëne is in deze sector altijd al belangrijk geweest”

  Het zijn momenteel geen prettige tijden voor liefhebbers van fitness. Het coronavirus hield deze zaken al een groot deel van 2020 gesloten en momenteel is er zelfs geen uitzicht op een heropening. Toch houdt dat Dennis Van Samang (32) uit Neerpelt niet tegen om een nieuwe zaak te openen in Genk. “Het geloof is zo groot dat ik de sprong durf wagen”, vertelt de sportieveling.
 2. Gewezen PVV-schepen maakt zich zorgen over de loods waarin het vaccinatiecentrum komt in Landen: “Op het domein is asbest aanwezig”
  PREMIUM
  Landen

  Gewezen PVV-sche­pen maakt zich zorgen over de loods waarin het vaccinatie­cen­trum komt in Landen: “Op het domein is asbest aanwezig”

  “Het voorziene vaccinatiecentrum in domein Het Park in Landen baart mij zorgen. Er is asbest aanwezig en bovendien ligt de ingang in een zeer gevaarlijke bocht. Ik vind deze locatie niet geschikt.” Dat zegt Joseph Peeters (69), gewezen Landense schepen van Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening voor de toenmalige PVV en gewezen advocaat. Hij stuurde de hogere overheden een mail om zijn bezorgdheid te delen. “Als 69-jarige behoor ik tot de risicogroep en nu moet ik mij laten inenten in een omgeving waar ik mij echt zorgen om maak.” Huidig burgemeester Gino Debroux (L’anders) ontkent dat er een probleem zou zijn.
 1. Vlaming in Wuhan over coronacrisis: "Toch beter de korte pijn dan de 10 maanden die jullie meemaken"
  Play

  Vlaming in Wuhan over coronacri­sis: "Toch beter de korte pijn dan de 10 maanden die jullie meemaken"

 2. De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"
  Play

  De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"