Truiens kunstenaar Koen Vanmechelen lanceert een debatserie rond zwarte ooievaars in gevangenschap. Het thema migratie is als eerste aan de beurt.
Volledig scherm
PREMIUM
Truiens kunstenaar Koen Vanmechelen lanceert een debatserie rond zwarte ooievaars in gevangenschap. Het thema migratie is als eerste aan de beurt. © Boumediene Belbachir

Koen Vanmechelen creëert debatserie over migratie met project rond zwarte, gevangen ooievaars: “Hun jaarlijkse vertrektocht vormt het ideale metafoor”

Sint-Truiden/GenkNaar aanleiding van de Internationale Dag van de Trekvogels die dit weekend viel, start kunstenaar Koen Vanmechelen het project ‘Het Ondenkbare Experiment - Chapter Black Story Baby’. Vertrekpunt van deze debatserie zijn de zwarte ooievaars uit Vanmechelens ‘Black Stork Baby’-installatie en de reeks ethisch-filosofische vragen die hun gevangenschap oproepen. Geïnspireerd door deze trekvogels werd het eerste gespreksonderwerp migratie.

 1. Reconstructie in foltermoord toont vooral tegenstrijdigheden: wie bracht de zwaarste verwondingen toe?
  PREMIUM
  Genk

  Reconstruc­tie in folter­moord toont vooral tegenstrij­dig­he­den: wie bracht de zwaarste verwondin­gen toe?

  Vijf hoofdverdachten in de moordzaak op Hilal Makhtout (23) toonden vandaag in een reconstructie hoe ze het slachtoffer op 9 maart 2019 verwondingen toebrachten. Maar wie de zwaarste verwonding aanbracht met een taser zorgt voor onduidelijkheid. Twee verdachten duiden namelijk een derde aan als ‘zwaarste agressor’, terwijl die dat ontkent. Aan welke verwondingen Makhtout nu effectief bezweek, kon een autopsie al uitklaren.
 2. ‘Van krijgsgevangene tot rondewinnaar’, levensverhaal van Tongerse wielerheld in boekvorm uitgebracht
  PREMIUM
  Tongeren

  ‘Van krijgsge­van­ge­ne tot rondewin­naar’, levensver­haal van Tongerse wielerheld in boekvorm uitge­bracht

  Het levensverhaal van de Tongerse wielerheld Victor Lenaers leest als een boek. Daarom verschijnt op 24 juli ook de publicatie ‘Van krijgsgevangene tot rondewinnaar’, een ultieme ode aan de Belgische wielrennen. Lenaers won in 1921 de Tour de France in de categorie van de ‘onverzorgden’. Hij ontbrak achteraf echter vaak op erelijsten en werd ‘de vergeten Tourwinnaar’ genoemd.