Grabrielle en Maria verblijven bij Fedasil in Sint-Truiden: Ze hielden op onze vraag een dagboek bij, maar wilden niet herkenbaar op de foto.
Volledig scherm
Grabrielle en Maria verblijven bij Fedasil in Sint-Truiden: Ze hielden op onze vraag een dagboek bij, maar wilden niet herkenbaar op de foto. © Mine Dalemans

Het Sint-Truiden van asielzoekers Gabrielle en Maria: “Hier is zelfs een zwembad voor honden”

Vlak over de provinciegrens staat het stadje Zoutleeuw op zijn kop met de komst van een asielcentrum. In Sint-Truiden, waar het oudste asielcentrum van het land ligt, is de Truienaar de asielzoekers in zijn stad al gewoon. Maar wij vroegen ons af, hoe bekijken de bewoners van het asielcentrum ons, Truienaars en wat vinden ze van Sint-Truiden? Dertigers Maria en Gabrielle uit El Salvador zijn een kleine zes maanden in Sint-Truiden en hielden voor deze krant in de maand augustus een dagboek bij.

0 reacties

 1. The Big Bounce on Tour is gigantisch succes: “Tot eind juni naar meer dan 50 scholen en ook boekingen voor september lopen als een trein”
  Brasschaat/Beveren/Borsbeek

  The Big Bounce on Tour is gigantisch succes: “Tot eind juni naar meer dan 50 scholen en ook boekingen voor september lopen als een trein”

  De broers Jan en Guy Pluym van Feathers Events lanceerden begin dit jaar het idee om met hun muziekfestival in combinatie met springkasten, The Big Bounce, naar de Vlaamse scholen te trekken. Een schot in de roos, want tot eind juni zitten ze helemaal volgeboekt. Vlaamse scholen zagen het blijkbaar als een perfect alternatief voor afgelaste schoolreizen. De broers breiden het concept uit naar begin van het volgend schooljaar en naar steden en gemeeten.
 2. Truienaars kunnen vraag insturen voor Veerle Heeren via speciaal e-mailadres
  Sint-Truiden

  Truienaars kunnen vraag insturen voor Veerle Heeren via speciaal e-mail­adres

  De extra gemeenteraad komende maandagavond moet duidelijkheid bieden over de vroegtijdige vaccinatie van de 56-jarige burgemeester Veerle Heeren (CD&V). “Niet alleen voor ons”, benadrukt Gert Stas als fractieleider van Vooruit, “maar ook voor de Truienaars die onze raadsleden overstelpen met vragen voor de burgemeester.” De oppositiepartij lanceert daarom een speciaal e-mailadres waar de Truienaren hun vraag naartoe kunnen sturen. “Ook die zullen we stellen op de gemeenteraad.”
 1. Bezetting van 83,8% bij Limburgse logies tijdens Hemelvaartweekend: “Het licht schijnt aan het einde van de tunnel”
  Limburg

  Bezetting van 83,8% bij Limburgse logies tijdens Hemelvaart­week­end: “Het licht schijnt aan het einde van de tunnel”

  Met een bezetting van 83,8 procent kijken de Limburgse logies tevreden terug op het Hemelvaartweekend. Ook voor de komende weekends lopen de reservaties vlot binnen, zo blijkt uit een bevraging van Visit Limburg. “De heropening van de horeca speelt ongetwijfeld een rol, al merken we al een tijdje dat de populariteit van Limburg als vakantiebestemming in de lift zit”, verklaart gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg Igor Philtjens.
 2. Oppositie blikt vooruit op vervroegde gemeenteraad Sint-Truiden: "Heeren mist het morele gezag om Sint-Truiden door deze crisis te leiden”

  Oppositie blikt vooruit op vervroegde gemeente­raad Sint-Trui­den: "Heeren mist het morele gezag om Sint-Trui­den door deze crisis te leiden”

  Omstreeks 20 uur komt de vervroegde gemeenteraad samen in Sint-Truiden. Daar zal burgemeester Veerle Heeren zich moeten verantwoorden voor de vervroegde vaccinatie van haar familie, haar volledige kabinet en zichzelf. “Heeren mist het morele gezag om Sint-Truiden door de rest van de coronacrisis te leiden", zegt oppositielid Gert Stas (Vooruit) bij HLN LIVE.
 1. Eendjes springen uit nest de wijde wereld in
  Play

  Eendjes springen uit nest de wijde wereld in

 2. Jongen doet belletje trek en gaat op zijn bek
  Play

  Jongen doet belletje trek en gaat op zijn bek