Christophe (45) lag elf weken in coma, had overlevingskans van één tot vijf procent, maar heeft het gehaald
Coronapatiënt Christophe ‘de Witte’ Koopmans (45) uit Sint-Truiden lag liefst elf weken in coma, had een overlevingskans van “één tot vijf procent”, maar heeft het toch gehaald. Artsen noemen hem het ‘Wonder van Leuven’. ‘Terzake’ zond woensdagavond een pakkende reportage over zijn zware revalidatie uit. In ‘De Wereld Vandaag’ (Radio 1) deed hij zijn verhaal.
Delen per e-mail
“Dokter Meersseman (UZ Gasthuisberg) is de man die mijn leven heeft gered”, steekt Christophe van wal. "Me uit coma halen duurde in totaal drie weken: wakker worden en telkens terug slapen. Het waren vage momenten. Ik ben er nog, maar realiseer me niet waar ik me bevind. Ik had ook zeer nare dromen. Stap voor stap zijn we aan de revalidatie begonnen en ik mag zeggen dat ik al heel wat verder sta.”
“Op de camerabeelden zie je hoe ik geïntubeerd lag tijdens de coma. Het zijn intieme beelden die van me gemaakt zijn. Je ziet aan mijn blik dat ik niet goed weet wat er met mij gebeurt, heel vreemd. Mijn echtgenote stemde toe om me te laten filmen. Ook dokter Meersseman wou met mij als voorbeeld laten zien dat corona ‘niet zomaar een griepje is’.”
Lees ook: “Papa heeft voor ons gevochten als een leeuw”: na 11 weken coma is Christophe eindelijk weer herenigd met zijn dochters (+)
“Ook nog voor mijn opname merkte ik heel snel dat het menens was. Na twee dagen ziekte kon ik thuis niet meer de trap op. Ik zei nog tegen mijn echtgenote dat mijn opname maar twee weken zou duren, wel, het is langer geworden.” Ook nu is Christophe nog steeds aan het revalideren in UZ Pellenberg (Lubbeek) en is hij nog niet thuis.
Bij zijn zware revalidatie is Christophe vanaf nul moeten beginnen. Heel veel dingen moest hij opnieuw aanleren. Eten, slikken en praten lukten hem, stappen niet. “Na drie weken coma zijn de spieren gewoon weg. Mijn dochters stelden me de vraag of zoiets simpels als stappen nu echt zo moeilijk is. Als gezonde mens sta je daar niet stil bij. Da's heel aangrijpend”.
De ondernemer hield zich sterk.“’Doe verder, het zal wel beter gaan’, zei ik elke dag tegen mezelf. Ik geef niet snel op. Met een lange broek zie je mijn brace niet.” (lacht)
Christophe revalideert nu al vijf weken in Pellenberg en mag elke dag zijn familie zien in een bubbel van twee. Hij is het medisch personeel in UZ Gasthuisberg zeer dankbaar voor hun goede zorgen. “Zonder dat team kon ik jullie nu geen interview geven”, stelt hij onomwonden.
Slapeloze nachten
“Ik moet een zeer zwaar geval zijn geweest en heb dokter Meersseman blijkbaar veel slapeloze nachten bezorgd. Hij stuurt mij nu nog elke week wat sms’jes, waarin hij vraagt hoe het met me gaat. Ik was vroeger iemand die heel veel nadacht over duizend en één dingen. Het hield me ’s nachts uit mijn slaap. Ik heb mezelf voorgenomen om te genieten van de kleine dingen en het wat rustiger aan te doen. Het lukt me”.
De Truienaar heeft zelf geen idee waar hij de besmetting heeft opgelopen. Hij stelt vast dat het aantal corona-gevallen opnieuw toeneemt. Christophe vraagt met aandrang om alle corona-veiligheidsmaatregelen strikt op te volgen. “Ik zie dat sommige mensen laks bezig zijn en denken: ‘Het zal mij niet overkomen.’ Wel, wees gerust, het kan iedereen overkomen.”
In Pellenberg onderging hij woensdag nog enkele medische testen. “Ik ga telkens er met opgeheven hoofd naartoe. Ze noemen mij dan het ‘Wonder van Leuven’. De artsen zeiden me dat ik een overlevingskans had van één tot vijf procent. Als ze dan zien dat ik de revalidatiezaal gewoon binnenstap zonder een hulpmiddel, dan is het leuk om hen terug te zien.”
‘Het zal mij niet overkomen’, denken sommige mensen. Wel, wees gerust, het kan iedereen overkomen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHasselt
Nagelstyliste Veronique (36) viert heropening met ballonnen en coronaproof zoetigheid: “Cruciaal, want mentaal blijft het nog steeds zwaar”
Na vier maanden wachten én een naakt protest, mag de Hasseltse nagelstyliste Veronique Marchand (36) net zoals de volledige beautysector eindelijk weer aan de slag. Een heropening die Veronique met zoete attenties en ballonnen in haar ‘V-Nails & Feet’-studio in Kuringen viert, maar die ook een bittere smaak heeft. “Ontelbare keren ben ik tijdens de lockdown opgebeld met de vraag of ik toch niet iemands nagels wilde verzorgen. Dat was altijd braaf ‘nee’, maar die klant ben ik nu wel voorgoed kwijt.” -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
PREMIUMTongeren
Van accountmanager tot schoonheidsspecialiste: pas omgeschoolde Mica (30) heropent browbar
Het is zover: de schoonheidssalons mogen vandaag – na maanden wachten – weer van start gaan. Een heugelijk moment voor Mica Brouns (30), die haar browbar Skinfullness maar één maand kon openen. Een pijnlijk gegeven, want Mica schoolde zich om van accountmanager tot schoonheidsspecialiste. “Niet verwacht dat de semilockdown zo lang zou duren, maar ik ben heel blij dat ik m’n nieuwe passie weer kan beoefenen”, zegt ze. -
-
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
Salaris
Boekhouder of financieel analist: dit zijn de lonen in de financiële sector
Boekhouder en verzekeringsadviseur staan naast verpleegkundige, technieker en ICT-verantwoordelijke op de lijst met meest gegeerde profielen in Vlaanderen. Als specialist in finance hoef je dus niet lang naar werk te zoeken. Maar krijg je ook loon naar werken om continu met geldzaken bezig te zijn? Jobat.be zocht het uit. -
Tongeren
Tongerse Syntra-campus sluit deuren in september: cursisten en personeel verhuizen naar Genk en Hasselt
Vanaf september 2021 gaat de Syntra-campus aan de Overhaamlaan in Tongeren dicht. De cursisten, docenten en andere medewerkers zullen dan overgeplaatst worden naar de campus in Genk of die van Hasselt. -
PREMIUMLimburg
Pijpleidingen van de Maas tot Antwerpen, meerdere huizen mogelijk onteigend: “Best shockerend, maar ook begrijpelijk”
De Vlaamse overheid wil tussen de Maas en de Antwerpse haven een gigantische ondergrondse ‘leidingstraat' aanleggen. Zo kunnen massa’s grondstoffen getransporteerd worden ter vervanging van jaarlijks 100.000 vrachtwagens. De leiding start in het Maasland, doorkruist de ganse provincie en loopt onder meerdere huizen door. In Zonhoven, Houthalen-Oost en Ham zouden woningen onteigend moeten worden.