Ambitieus meerjarenplan zorgt voor frustratie van Truiense oppositie: “De stad is bijna bankroet”
Sint-TruidenSint-Truiden trekt voor de komende jaren 72 miljoen euro uit om tien projecten in de stad te realiseren. De meerderheid keurde de aanpassing van het ambitieuze meerjarenplan gisteren goed op de tweede dag van de gemeenteraad. Oppositiepartij Vooruit is daarentegen niet te spreken over het budget voor de komende jaren: “De stadsschuld is gestegen tot 142 miljoen euro, daarmee zijn we de koploper van Limburg.”
Leen De BleserLaatste update:22-12-21, 20:31
72 miljoen euro zal tot 2025 gaan naar tien grote projecten in Sint-Truiden. Een flinke hap uit dat budget zal gaan naar rioleringswerken, maar ook de Veemarkt en een vernieuwd cameranetwerk zullen de komende jaren aan bod komen.
“Bij de aanpassing van het meerjarenplan blijkt dat de totale stadsschuld van Sint-Truiden intussen verder gestegen is tot 142 miljoen euro", haalt fractievoorzitter van Vooruit Gert Stas aan. “Dat is maar liefst 10 miljoen euro meer dan wat vorig jaar voorzien was, en toen zaten we al aan een record. Een Truienaar wordt nu geboren met een schuld van 3550 euro. Daarmee zijn we de koploper in Limburg en ook in Vlaanderen zitten we in de kopgroep. Bij het aantreden van Veerle Heeren (CD&V) als burgemeester van de stad in 2013 hadden we ‘maar’ een schuld van 60 miljoen euro", klinkt het. “Deze stad is bijna bankroet.”
We zijn de koploper van Limburg en zitten in de top van Vlaanderen wat betreft de stadsschuld.
Gert Stas, Vooruit
Dat de schuldenberg hoog is en ook de afgelopen jaren bleef stijgen, beseft ook de meerderheid van de Truiense gemeenteraad. “Ja, er is een hoge schuld", reageert schepen van Financiën, Jo François (N-VA). “Maar ten eerste lag die in 2013 een pak hoger dan 60 miljoen en ten tweede begonnen we die legislatuur met een compleet verouderd rioleringsnetwerk dat dringend aangepakt moest worden en waar automatisch veel geld in zou kruipen", zegt de schepen. “Er wordt continu gewerkt aan die hoge schuldenlast en dat zullen we ook in de toekomst blijven doen."
Belastingen
Ondanks de hoge schulden van de stad, komt er geen belastingsverhoging aan voor de Truienaar. Onder andere de dienstenbelasting voor gezinnen valt vanaf 1 januari 2022 weg. Maar ook over de belastingen die de Truienaars betalen, is de oppositie niet gediend. “Het stadsbestuur klopt zich op de borst omdat de belastingen niet verhoogd worden, maar in verhouding met andere Limburgse gemeenten heft deze stad al meer opcentiemen en een hogere aanvullende personenbelasting”, zegt Stas.
“Enkel door ‘hocuspocus’ bij de verkoop van eigen patrimonium kan de rekening nog gered worden", vindt Stas. “De verkoop van eigendommen zou maar liefst 16 miljoen opbrengen. Maar nergens is terug te vinden hoe men aan dit bedrag komt. Zo kunnen de inkomsten makkelijk overschat worden, handig om de begroting te doen kloppen. De lichtzinnigheid waarmee monopoly wordt gespeeld met het geld van de Truiense belastingbetaler is wraakroepend", besluit de oppositie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.