250 leerlingen leren boerenstiel kennen tijdens STEMmig Boeren Dagen
Sint-TruidenTien Truiense basisscholen gaan vandaag en morgen de boer op. De leerlingen van het vijfde leerjaar ontdekken waar het eten op hun bord vandaan komt en ze maken kennis met klimaatvriendelijke acties in de land- en tuinbouw.
In 2018 en 2019 genoten de leerlingen van BinnenBijBoerendagen en leerden ze over het productieproces van voedsel. Met ‘STEMmig Boeren’ richten vzw Plattelandsklassen en het Innovatiesteunpunt van Boerenbond de schijnwerpers nog meer op de wetenschappelijke en technologische context van de land- en tuinbouwsector en vooral op de technieken die in de sector gebruikt worden om klimaatvriendelijk te produceren.
Het tuinbouwbedrijf van Gunther Vanleeuw en Gilian Peuteman in Zepperen opende voor de gelegenheid opnieuw de deuren voor 252 leerlingen. Land- en tuinbouwers schotelen de kinderen interessante weetjes voor over akkerbouw, rundvee, kippen, varkens, schapen, bijen, appels, peren, kersen, aardbeien en landbouwmachines. Zo maken ze op een toegankelijke manier kennis met hoe het eraan toegaat in een land- of tuinbouwbedrijf. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de klimaatvriendelijke initiatieven die in de sector worden gerealiseerd.
“Onze scholen zijn altijd erg enthousiast over de Boerendagen. Tijdens deze dag leren de kinderen met al hun zintuigen. Die praktijkbeleving op het tuinbouwbedrijf helpt de leerlingen om wat ze op de schoolbanken hebben geleerd beter te verankeren", vertelt schepen van Flankerend onderwijs Nina Kvikvinia (N-VA). “De klassen gaan nadien verder aan de slag met de filmpjes, onderzoeksvragen en opdrachten uit de STEM-box, waarmee de leerlingen in kleine groepjes hun kennis over de landbouwsector actief kunnen uitdiepen.”
Respect voor landbouw
“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat kinderen een dag kunnen meedraaien op een land-of tuinbouwbedrijf. Hier leren ze de boerenstiel van binnenuit kennen en groeit het respect voor het werk van onze land- en tuinbouwers”, vervolgt schepen Landbouw Hilde Vautmans (Open VLD). “ Met ‘STEMmig boeren’ tonen we de jongeren hoe mooi én waardevol de boerenstiel wel is. Bedoeling is om hen uiteindelijk aan te zetten om vooral te kiezen voor lokale producten. En wie weet, groeit er wel de interesse om boer of boerin te worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
Gouden Tour
Welke Belgen kunnen een meerwaarde zijn voor jouw Gouden Tour-ploeg? Van Wout van Aert over Jasper Stuyven tot Yves Lampaert
De 109de editie van de Ronde van Frankrijk start op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. Welke Belgen mogen we op de voorgrond verwachten en kunnen heel wat punten scoren voor jouw Gouden Tour-ploeg? Een overzicht. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
-
PREMIUMHasselt
Al spelende leren over duurzaamheid? Hasseltse studenten bouwen ‘cleanteach’ escaperoom in Diepenbeek
Wie graag op een speelse manier bijleert over duurzame innovatie en technologie, kan voortaan terecht in de gloednieuwe ‘cleantech’ escaperoom in Diepenbeek. Die katapulteert deelnemers naar het jaar 2080 én...de catastrofale gevolgen van een reeks natuurrampen. “Alleen door logisch na te denken over hernieuwbare energie, recyclage, waterrecuperatie en duurzame consumptie kan je die apocalyps terugdraaien.” -
PREMIUMWellen
RESTOTIP: Voormalige finaliste ‘Mijn Restaurant’ opent restaurant in vierkantshoeve: “Op een dag een Michelinster halen, dat is mijn droom”
Kent u Yanaika Skrzyszkowiak (41) nog? Ze werd destijds bekend als deelneemster van de eerste editie van het VTM-programma ‘Mijn Restaurant’ en werd in 2011 verkozen tot ‘Ladychef of the year’. Sinds begin deze maand heeft ze met ‘The Black Knife’ een nieuwe zaak in Wellen, die ze samen met haar schoonbroer Niels Vranken runt. “De eerste weken lopen goed, we willen eerst wandelen en daarna pas lopen”, bekijkt ze de zaken nuchter. -
PREMIUMGlabbeek/Landen
Verjaardagsfeestje in Plopsaqua loopt niet zoals gepland: “Mama werd aangevallen en brak haar pols, maar wíj werden de deur gewezen”
-
Genk
Genkse (32) betrapt tijdens stelen van peperdure handtas
De politie heeft een vrouw opgepakt die verdacht wordt van de diefstal van twee handtassen. Ze werd betrapt terwijl ze de beveiliging van een handtas doorknipte die maar liefst 1.500 euro kostte.