Jan De Backer en Gilbert Pické van de Werkgroep Streek- en Volkskunde met de nieuwe publicatie van Lewe, over de luchtvaartpioniers van Sint-Pieters-Leeuw.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan De Backer en Gilbert Pické van de Werkgroep Streek- en Volkskunde met de nieuwe publicatie van Lewe, over de luchtvaartpioniers van Sint-Pieters-Leeuw. © Bart Kerckhoven

Van privépiloot van de koning tot pionier in de commerciële luchtvaart: vier Leeuwenaren schreven vorige eeuw luchtvaartgeschiedenis

Sint-Pieters-LeeuwDe ene schopte het tot privépiloot van koning Albert I, een andere vloog met de meest geavanceerde gevechtstoestellen van het Amerikaanse leger. Vier Leeuwenaren waren in de vorige eeuw echte luchtvaarpioniers. Hun verhalen zijn nu gebundeld in een nieuw publicatie. Jan De Backer, één van de auteurs, licht alvast een tipje van de sluier op.

 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 2. Remco Evenepoel krijgt eigen fietsroute door het Pajottenland: “Geweldig dat dit stukje van mijn wereld naar de brede regio komt”
  Dilbeek

  Remco Evenepoel krijgt eigen fietsroute door het Pajotten­land: “Geweldig dat dit stukje van mijn wereld naar de brede regio komt”

  Remco Evenepoel is een hype aan het worden in de streek en daar wordt continu op ingespeeld. In december vorig jaar kreeg hij nog een eigen ‘PalmaRemco’-monument in thuisdorp Schepdaal (Dilbeek) en nu komt daar ook nog eens een eigen fietsroute bij. Fietsliefhebbers kunnen namelijk via de gloednieuwe bewegwijzerde ‘R.EV 1703 Cycling Route’ de favoriete trainingswegen van Remco himself ontdekken in het Pajottenland.