Vakantiegangers die besmet terugkeerden deden volgens burgemeester Luc Deconinck (N-VA) van Sint-Pieters-Leeuw het aantal coronabesmettingen ook stijgen.
Volledig scherm
PREMIUM
Vakantiegangers die besmet terugkeerden deden volgens burgemeester Luc Deconinck (N-VA) van Sint-Pieters-Leeuw het aantal coronabesmettingen ook stijgen. © ANP

Sint-Pieters-Leeuw en 3 andere randgemeenten zitten in ‘alert fase 3’: Moeten we ons nu écht zorgen maken?

Het aantal coronabesmettingen in Sint-Pieters-Leeuw steeg de voorbije dagen zo snel dat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid ‘alert fase 3’ afkondigt. Verschillende gemeenten in de Vlaamse Rand zitten nu in die fase. Maar wat houdt fase 3 in? En moeten we ons zorgen maken? We zochten het uit.

 1. Frans de Bisschop (90) wandelde 49 keer rond Dilbeekse centrum om zoon Ivo (65) te steunen: “Een uitzonderlijke prestatie op die leeftijd”
  PREMIUM

  Frans de Bisschop (90) wandelde 49 keer rond Dilbeekse centrum om zoon Ivo (65) te steunen: “Een uitzonder­lij­ke prestatie op die leeftijd”

  De vader van Parkinsonpatiënt Ivo De Bisschop, de 90-jarige Frans, steunt het initiatief van zijn zoon met een eigen initiatief in zijn thuisgemeente Dilbeek. Er werd 49 dagen lang een kleinschalige ‘Parkinson Walk’ georganiseerd in de thuisgemeente van vader en zoon die heel wat mensen dagelijks op de been bracht. Wij hebben afgesproken met vader Frans, die net 90 jaar is geworden. “Enorm fier op mijn zoon zijn prestatie, maar niet verwacht dat het zo moeilijk zou worden”, vertelt Frans ons.
 2. Opnieuw oproep tot staking bij Makro
  Sint-Pieters-Leeuw

  Opnieuw oproep tot staking bij Makro

  De kans dat klanten zaterdag opnieuw voor een gesloten deur staan bij Makro in Sint-Pieters-Leeuw is erg groot. Het overleg tussen vakbonden en directie over de geplande herstructureringen bij de grootwarenhuisketen is helemaal vastgelopen. De directie zou volgens de bonden geen garanties op papier willen zetten over de reorganisatie en wil ook niet meer onderhandelen. Daarom wordt er bij ACV Puls alvast opgeroepen om op 17 oktober opnieuw te staken. De voorbije weken werd ook al gestaakt tegen de herstructureringen in Sint-Pieters-Leeuw. Ook andere vestigingen van Makro zullen wellicht gesloten zijn.
 1. Sint-Pieters-Leeuw verplicht mondmaskers aan schoolpoort en in de buurt van sportcomplexen
  Sint-Pieters-Leeuw

  Sint-Pie­ters-Leeuw verplicht mondmas­kers aan school­poort en in de buurt van sportcom­plexen

  Het aantal coronabesmettingen stijgt in Sint-Pieters-Leeuw zo sterk dat burgemeester Luc Deconinck (N-VA) voortaan het dragen van het mondmasker verplicht in de buurt van scholen en op de parkings van de sportcomplexen. De voorbije dagen sloten ook al twee scholen in Sint-Pieters-Leeuw. De gemeente voerde nadien meteen een mondmaskerplicht in voor alle leerkrachten in de Leeuwse scholen, ook voor de leerkrachten in de kleuterscholen.De plaatsen waar de mondmaskerplicht geldt en de uren waarop die van toepassing is zullen ter plaatse aangeduid worden met een bord. Het gaat om alle schoolomgevingen en de parkings van Het Wildersportcomplex en de sporthal Braillard. Aan de schoolomgevingen geldt de mondmaskerplicht op schooldagen van 8 uur tot 9 uur en van 15 uur tot 16 uur, uitgezonderd op woensdag van 8 uur tot 9 uur en van 11 uur tot 13 uur. Op de parkings van de sportcomplexen geldt de mondmaskerplicht van maandag tot en met vrijdag van 15 uur tot 22 uur en op zaterdag en zondag van 9 uur tot 17 uur.