Corona trekt streep door schoolbezoek aan bib: leerlingen krijgen leesvoer in de klas geleverd
Sint-Pieters-LeeuwDoor de coronamaatregelen kunnen de kinderen van de Leeuwse scholen momenteel niet naar de bibliotheek omdat buitenschoolse activiteiten opgeschort zijn. Maar de Leeuwse bib heeft een manier gevonden om de kinderen toch aan het lezen te krijgen.
De bibliotheek biedt aan alle scholen van Sint-Pieters-Leeuw schoolpakketten aan. Na de herfstvakantie kregen de scholen de mogelijkheid om online per klas een schoolpakket aan te vragen. Een pakket bestaat uit twee leesboeken per leerling, al dan niet aangevuld met een stripverhaal of een informatief boek. “Dit initiatief was meteen een succes”, zegt schepen van Onderwijs An Speeckaert (CD&V). “Van zodra deze mogelijkheid online werd gezet, stroomden de aanvragen binnen. Alle Leeuwse scholen vroegen boekenpakketten aan en in totaal werden bijna 150 dozen verdeeld. Onze werkmannen werden ingezet om de dozen aan de scholen te leveren.”
Leerkrachten kunnen nog steeds schoolpakketten aanvragen, maar moeten de dozen nu zelf ophalen in de hoofdbibliotheek of in een bibliotheekpunt.
Kwetsbare gezinnen
Omdat ook de boekenverkoop niet kan doorgaan dit jaar, worden afgevoerde boeken en giften van leners die niet in de collectie worden opgenomen, uitgedeeld aan kwetsbare gezinnen. De bibliotheek en de dienst Welzijn sloegen hiervoor de handen in mekaar. Via de dienst Welzijn werden verschillende organisaties aangesproken. Zowel het Sociaal Huis als het Huis van het Kind vragen aan hun bezoekers of via huisbezoeken of zij interesse hebben voor zo’n boekenpakket. De buurtwerking in Ruisbroek gaf aan al haar leden al één leesboekje mee, wie meer wil lezen kan ook een boekenpakket aanvragen.
De boekenpakketten kunnen zowel door kinderen als door volwassenen aangevraagd worden en worden samengesteld aan de hand van leeftijd en interesses. De eerste twintig boekenpakketten ‘op maat’ werden al bezorgd.
“In deze moeilijke tijden moeten we blijven inzetten op leesbevordering”, zegt schepen van Bibliotheek en Welzijn Jan Desmeth (N-VA). “Want van lezen krijg je niet alleen een uitgebreide woordenschat, het is ook goed voor de taalontwikkeling. De samenwerking tussen de verschillende diensten biedt ons kansen. De bibliotheek zorgt voor leesvoer, de dienst Welzijn brengt de pakketten bij de juiste mensen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minister Somers erkent zes nieuwe lokale geloofsgemeenschappen
Dilbeek -
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
Bij heel wat banken wordt er nog getwijfeld om de rentes op spaargeld - flink - te verhogen. Bij Santander Consumer Bank is dat echter niet het geval. Daar verhoogde men gisteren (5 juni) de rente naar ruim 2%. Hiermee is deze Spaanse bank nu dé uitschieter wat betreft spaarrendementen binnen ons land. Spaargids.be overloopt de nieuwe cijfers. -
Deel van Gemeenveldstraat afgesloten vanaf 12 juni voor rioleringswerken
Op 12 juni start de gemeente Beersel met noodzakelijke rioleringswerken in de Gemeenveldstraat en bijhorende parking (parking CC de Meent). Dit om mogelijk toekomstige wateroverlast in het centrum van Alsemberg te voorkomen.Beersel -
-
PREMIUM
Wat te doen in Brussel, de Rand en het Pajottenland dit weekend: van rommelmarkt tot een open air
-
Brusselse senioren en dansers P.A.R.T.S. creëren samen voorstelling: “Kunst is bindmiddel tussen meerdere generaties"
De bewoners van woonzorgresidentie Belle Vue en studenten van de gerenommeerde dansschool P.A.R.T.S., staken zaterdag samen een unieke dansvoorstelling in elkaar. Ze brachten een vierdelige choreografie onder muzikale begeleiding van conservatoriumstudenten. “Het contact met de jongeren werkt heel bevrijdend voor de senioren. Ze worden niet als zorgbehoevenden behandeld, maar als mens. En dat is veel waard.”Brussel -
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur