Trouwboekje blijft bestaan ondanks digitalisering: “Grote ceremoniële en symbolische waarde”
Vanaf vandaag gaat de burgerlijke stand van steden en gemeenten de digitale toer op. De papieren geboorte- of huwelijksakte maakt plaats voor de digitale akte, opgeslagen in een centrale databank. In Sint-Niklaas blijft op vraag van Open Vld-raadslid Karel Noppe wél nog ruimte voor de traditionele gebruiken met een ceremoniële waarde, zoals het ondertekenen van de huwelijksakte en het geven van een trouwboekje.
Delen per e-mail
Bij een geboorte, naamsverandering of huwelijk komt er voortaan geen balpen meer aan te pas. Met hun elektronische identiteitskaart ondertekenen ambtenaren van de burgerlijke stand elektronisch de akte. Burgers moeten niet langer zelf hun handtekening zetten, die van de ambtenaar volstaat. Die digitale veranderingen gaan vanaf vandaag van kracht.
Voor de stad zijn er voordelen aan deze nieuwe werkwijze. “De processen worden een pak vereenvoudigd”, aldus schepen voor Burgerlijke Stand Sofie Heyrman (Groen). “Zo zal er geen dubbel register meer moeten bijgehouden worden en moet de dienst niet meer alle akten printen. Ze zullen dus vlotter en efficiënter kunnen werken. En de papierberg slinkt behoorlijk, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Maar ook voor de burgers zelf zijn er voordelen: zo zal men een akte kunnen opvragen in een gemeente naar keuze, ook al is de akte daar niet opgemaakt. Hierdoor moet de burger zelf geen loopjongen meer spelen.”
Niettemin is er ook het emotionele en ceremoniële aspect van de huwelijksceremonies, vindt Karel Noppe. “Het zal niet meer nodig zijn dat de ambtenaar van de burgerlijke stand samen met de getuigen de huwelijksakte ondertekent. Een trouwboekje wordt overbodig. De huwelijksakte en het trouwboekje zullen in de strikt juridische zin geen rol van betekenis meer spelen, maar we kunnen er niet omheen dat ze wel een grote ceremoniële en symbolische waarde hebben. Het plechtige moment waarop de getuigen hun handtekening zetten en het moment waarop het pas gehuwde stel hun trouwboekje als blijvende herinnering aan de ‘schoonste dag van hun leven’ mee naar huis krijgt, zijn zaken die we moeten koesteren”, aldus Noppe, die voorstelde om deze gebruiken toch te behouden.
Het schepencollege gaat daar ook op in. “De ondertekening van de akte valt weg, maar we zullen dit vervangen door een ceremonieel document te voorzien dat niet alleen de gehuwden en de getuigen maar bijvoorbeeld ook kinderen kunnen ondertekenen. En ook een trouwboekje zullen we blijven overhandigen, we hebben er daar overigens nog een heel pak van in voorraad!”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Wat is de impact van de Europese Centrale Bank op uw centen?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige maand beslist om haar rentetarieven te behouden en nog meer overheids- en bedrijfsobligaties aan te kopen. Spaargids.be bekijkt hoe die maatregelen ook een belangrijk indirect effect op de rentetarieven van uw spaarrekening hebben, én op de hypothecaire rente voor woonkredieten. -
Waasland Vrijdag naar 46 covidpatiënten in AZ Nikolaas
Het aantal opgenomen covidpatiënten in het AZ Nikolaas is vrijdag opnieuw onder de vijftig gedoken. -
Bad of douche? Dit zijn de voor- en nadelen
-
-
Sint-Niklaas Geboorteaangifte kan meteen in ziekenhuis zelf: stad en AZ Nikolaas werken nieuwe dienstverlening uit
Vanaf deze week kunnen kersverse ouders ook in het AZ Nikolaas terecht voor de geboorteaangifte van hun kindje. -
Lokeren Vaccinatiecentrum in Daknamstadion Lokeren-Temse moet klaar zijn tegen half februari: “Blij dat we als club ons steentje kunnen bijdragen”
De Kollerzaal in het Daknamstadion zal binnen een heel kort tijdsbestek worden klaargemaakt om te fungeren als vaccinatieruimte voor de inwoners van Lokeren en omgeving. Tegen half februari moet het centrum operationeel zijn. -
PREMIUM
Sint-Niklaas Vaccinatiecampagne in ‘t Bau-huis van start op 1 maart: 110.000 inwoners van Sint-Niklaas en Temse krijgen er hun prikje
Op 1 maart start de vaccinatiecampagne in ‘t Bau-huis, voor de 110.000 inwoners van Sint-Niklaas en Temse. De evenementenhal moet operationeel blijven tot 31 oktober. “Het is een gigantische opdracht”, stelt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). Voor de inrichting van het vaccinatiecentrum zal de stad een beroep doen op Wase eventorganisatoren. -
Ontslag Dit moet je weten als je werkgever failliet gaat
Door de coronacrisis zitten veel Belgische bedrijven en organisaties in moeilijke papieren. Economen voorspellen dan ook dat ons nog veel herstructureringen te wachten staan in 2021 en 2022. Maar wat als het jou overkomt en je werkgever effectief failliet gaat? Jobat.be bekijkt de regels en jouw rechten.
0 reacties