Jeannine De Beleyr woont en werkt al meer dan dertig jaar in Haïti.
Volledig scherm
PREMIUM
Jeannine De Beleyr woont en werkt al meer dan dertig jaar in Haïti. © EPA/rv

Hulpverleenster Jeannine De Beleyr (71) getuigt uit zwaar getroffen Haïti: “Hulpverlening zal bijzonder moeilijk worden door politieke chaos”

BelseleHet door een zware aardbeving getroffen Haïti zal de komende weken en maanden heel wat hulp uit het buitenland kunnen gebruiken. Dat zegt Jeannine De Beleyr uit Belsele die al meer dan dertig jaar in het land woont en werkt in een centrum voor onderwijs en gezondheidszorg. “We hebben leren leven met aardbevingen maar dit keer kon het op geen slechter ogenblik gebeuren.”

  1. Van 189 naar 630 leegstaande woningen in jaar tijd: “Wooncontroleurs konden door corona écht controleren”
    Sint-Niklaas

    Van 189 naar 630 leegstaan­de woningen in jaar tijd: “Wooncon­tro­leurs konden door corona écht controle­ren”

    Opmerkelijk: het aantal leegstaande woningen in Sint-Niklaas is in één jaar tijd verdrievoudigd, van 189 in 2019 naar 630 in 2020. De reden? Door de lockdown vorig jaar konden de wooncontroleur zijn job pas écht goed uitoefenen, omdat er geen woningkwaliteitsonderzoeken konden gebeuren. Hij kreeg er meteen ook een collega bij. “En meteen blijkt dat er in het verleden heel veel leegstand onder de radar is gebleven”, kaart Jef Maes (PVDA) aan. De stad gaat ingrijpen met een hogere leegstandsbelasting, waarbij eigenaars van leegstaande woningen vanaf het vierde jaar 10.000 euro zullen moeten betalen, in plaats van 5.000 euro nu.