De bakoven wordt beschouwd als waardevol klein historisch erfgoed.
Volledig scherm
De bakoven wordt beschouwd als waardevol klein historisch erfgoed. © Frank Eeckhout

Historische bakoven opnieuw klaar voor gebruik: “drie ton leem hergebruikt om oven te reconstrueren”

BavegemDe historische lemen bakoven in de Lege Hellesemweg in Bavegem is opnieuw klaar voor gebruik. De oven is tussen de 150 en 200 jaar oud en maakt samen met de oude lindeboom naast de oven deel uit van het dorpsgezicht. “In de bakoven hebben we drie ton authentieke leem verwerkt”, zegt Hildebrand De Vuyst van het Reizend Bakhuis.

 1. Fietswinkels draaien op volle toeren maar fabrikanten kunnen niet volgen: “De voorraden voor specifieke fietsen en onderdelen zijn uitgeput”
  Oordegem

  Fietswin­kels draaien op volle toeren maar fabrikan­ten kunnen niet volgen: “De voorraden voor specifieke fietsen en onderdelen zijn uitgeput”

  Gunther Schollaert van fietsen Schollaert langs de Grote Steenweg in Oordegem draait al maanden overuren. “De vraag naar fietsen is door Corona geëxplodeerd. Na de lockdown van vorig jaar verkochten we tot 30% meer en vandaag is dat nog steeds ongeveer 20% meer. We verkopen nu op een winterdag evenveel als op een goede zomerdag”, vertelt hij. Keerzijde van de medaille is dat de leveranciers de enorme vraag niet kunnen bijhouden.
 2. Elektrische deelwagens meer dan 100 keer de baan op in eerste zes maanden: “Kleine opleiding moet inwoners nog warmer maken voor deelwagens”
  Sint-Lievens-Houtem

  Elektri­sche deelwagens meer dan 100 keer de baan op in eerste zes maanden: “Kleine opleiding moet inwoners nog warmer maken voor deelwagens”

  In de eerste zes maanden van het project werden de elektrische deelwagens in Sint-Lievens-Houtem meer dan 100 keer keer gebruikt. De wagens werden vooral gebruikt voor dienstverplaatsingen van het gemeentepersoneel. “Een kleine opleiding moet ook onze inwoners warm maken voor de deelwagen”, zegt schepen van Mobiliteit Tim De Groote (NH).
 1. “Sluit de scholen nu en geef les in de zomer”: Gentse schooldirecteur heeft het gehad met ‘het opofferen van leerkrachten’
  Gent
  210

  “Sluit de scholen nu en geef les in de zomer”: Gentse schooldi­rec­teur heeft het gehad met ‘het opofferen van leerkrach­ten’

  “Ja, de scholen zijn de motor van de pandemie. Mag dat nu eindelijk gezegd worden? Hoe wij moeten werken, dat is niet veilig. Er is maar één oplossing. Sluit de scholen, nú. En haal die lesweken in in de zomervakantie.” Het lijkt een wanhoopskreet, maar directeur Gwen Moerman is boos, razend bijna. “Het gaat steeds over het belang van de kinderen, maar de leerkrachten dan? Wij zijn kanonnenvlees, en de overheid doet niks voor ónze veiligheid.”
 1. Deze mannen zitten letterlijk met hun hoofd in de wolken
  Play

  Deze mannen zitten letterlijk met hun hoofd in de wolken

 2. Voetganger kan slippende wagen maar net ontwijken
  Play

  Voetganger kan slippende wagen maar net ontwijken