Zweedse YouTuber PewDiePie na misbruik naam: "Promoot mij niet meer”

Felix Kjellberg
YouTube Felix Kjellberg
Felix Kjellberg, de Zweed die wereldberoemd is door zijn videokanaal ‘PewDiePie’ op YouTube, wil niet dat mensen het zinnetje “Subscribe to PewDiePie” (Abonneer op PewDiePie) nog gebruiken. De meme, die ludiek startte om Kjellbergs kanaal op nummer één te houden, kwam de laatste maanden namelijk negatief in het licht.

De slagzin “Subscribe to PewDiePie” werd destijds gelanceerd om de YouTuber op de eerste plaats te houden. Onder meer een Litouws cheerleaderteam besloot PewDiePie zo te steunen, en in Estland werd er zelfs een mars voor hem gehouden.

Christchurch

Mettertijd kwam PewdiePie’s naam ook negatief in het nieuws. Zo werd een Tweede Wereldoorlog-monument in New York bekrast met zijn naam, en ook de dader van de aanslagen in Christchurch (Nieuw-Zeeland) riep aan het begin van de gruwelijke aanslag op om je “te abonneren op PewDiePie”.

Daarom vindt PewDiePie het tijd om te stoppen met de meme. “Ik ben geen racist. Ik steun geen enkele racistische opmerking”, zegt de YouTuber in een video die hij zondag uploadde.

Monument waarin "Subscribe to PewDiePie" gekrast staat.
Reddit Monument waarin "Subscribe to PewDiePie" gekrast staat.

Nummer één op YouTube

PewDiePie heeft meer dan 95 miljoen abonnees op YouTube. Vorige maand nog barstte er een heuse strijd los tussen de Zweed en T-Series, een Indisch mediabedrijf dat zich bezighoudt met Bollywoodfilms en muziekvideo’s. T-Series nam toen PewDiePie’s eerste plaats af, maar het gaat nog altijd nek aan nek tussen de twee kanalen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.