Zweedse YouTuber PewDiePie na misbruik naam: "Promoot mij niet meer”

Felix Kjellberg
YouTube Felix Kjellberg
Felix Kjellberg, de Zweed die wereldberoemd is door zijn videokanaal ‘PewDiePie’ op YouTube, wil niet dat mensen het zinnetje “Subscribe to PewDiePie” (Abonneer op PewDiePie) nog gebruiken. De meme, die ludiek startte om Kjellbergs kanaal op nummer één te houden, kwam de laatste maanden namelijk negatief in het licht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De slagzin “Subscribe to PewDiePie” werd destijds gelanceerd om de YouTuber op de eerste plaats te houden. Onder meer een Litouws cheerleaderteam besloot PewDiePie zo te steunen, en in Estland werd er zelfs een mars voor hem gehouden.

Christchurch

Mettertijd kwam PewdiePie’s naam ook negatief in het nieuws. Zo werd een Tweede Wereldoorlog-monument in New York bekrast met zijn naam, en ook de dader van de aanslagen in Christchurch (Nieuw-Zeeland) riep aan het begin van de gruwelijke aanslag op om je “te abonneren op PewDiePie”.

Daarom vindt PewDiePie het tijd om te stoppen met de meme. “Ik ben geen racist. Ik steun geen enkele racistische opmerking”, zegt de YouTuber in een video die hij zondag uploadde.

Monument waarin "Subscribe to PewDiePie" gekrast staat.
Reddit Monument waarin "Subscribe to PewDiePie" gekrast staat.

Nummer één op YouTube

PewDiePie heeft meer dan 95 miljoen abonnees op YouTube. Vorige maand nog barstte er een heuse strijd los tussen de Zweed en T-Series, een Indisch mediabedrijf dat zich bezighoudt met Bollywoodfilms en muziekvideo’s. T-Series nam toen PewDiePie’s eerste plaats af, maar het gaat nog altijd nek aan nek tussen de twee kanalen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.