Zangeres Xandee blikt terug op een zeer bewogen jaar: “Verdriet om mama, maar zo gelukkig met Kris”

Xandee en haar nieuwe vriend Kris Bernac.
RV Xandee en haar nieuwe vriend Kris Bernac.
Sandy Boets, beter bekend als Xandee, vierde recent haar 40ste verjaardag. Met gemengde gevoelens weliswaar. “Voor het eerst zonder kinderen, want zij waren bij hun papa”, zegt ze in TV Familie. “En mijn mama is er niet meer. Dat maakte me wat verdrietig. Maar anderzijds ben ik blij dat ik mijn 40ste verjaardag thuis kon beleven samen met mijn nieuwe liefde, Kris.”

2018 was een heel moeilijk jaar voor Xandee. Na enkele hartoperaties hoopte ze te kunnen revalideren, maar ze werd getroffen door een gezwel in haar baarmoeder. Opnieuw ging ze onder het mes. “Tot twee keer toe kreeg ik daarna het nieuws dat er zich opnieuw een gezwel had gevormd in mijn baarmoeder”, vertelt ze. “Ze werden verwijderd en onderzocht. Gelukkig bleken ze telkens goedaardig te zijn.”

(lees verder onder de foto)

Dieter Bacquaert

Zwaar verlies

De grootste medische zorgen zijn dus van de baan voor Xandee, al sukkelt ze nog met haar voet. Die raakte bij één van de hartoperaties verlamd. ‘Ik heb nu een nieuwe brace dankzij mijn sporttherapeute’, zegt ze. ‘Die valt iets minder op en zorgt ervoor dat ik minder val. Maar het blijft een moeilijke oefening, elke dag opnieuw, om hiermee om te gaan. Ik probeer veel te sporten. Ik speel volleybal en ik fiets. Maar ik zal er volgens de professor aan moeten wennen dat die voet niet meer veel beter zal worden.’

Maar dat stoort Xandee niet zozeer. Ze ziet mentaal veel meer af. Het verlies van haar mama een jaar geleden na een strijd tegen longkanker valt haar nog steeds zwaar. “Mama was een steun voor mij. Als er iets scheelde, ging ik naar haar en zij had dan steeds goeie raad voor mij. Ook voor m’n kinderen is het een zwaar verlies, want zij waren vaak bij hun oma.”

Na het overlijden van haar moeder zakte Xandee beetje bij beetje steeds verder weg in een diepe, donkere put.

Wéér een nieuwe klap

“Ik kón mama’s dood niet verwerken”, zegt ze. “Eerst kon ik zelfs niet tot aan haar graf gaan. Dat was te moeilijk... Ik besefte dat ik er op eigen krachten niet bovenop zou komen en dus ging ik in therapie. Daardoor kon ik toch het graf van mama bezoeken en sindsdien zet ik telkens kleine stapjes verder, op weg naar mijn mentale genezing.”

Terwijl ze vocht tegen haar depressie, kreeg ze bovendien een nieuwe klap te verwerken: haar vriend Jorg (niet de papa van haar twee dochters, nvdr.) zette een punt achter hun relatie. “Ik had dat niet zien aankomen”, vertelt Xandee. “We zijn wel nog vrienden. Jorg heeft een nieuwe vriendin en ook bij mij is er sinds enkele weken weer sprake van verliefdheid. Ik heb Kris in het ziekenhuis leren kennen en de vonken sprongen meteen over. Dat gevoel van verliefd zijn, geeft me vleugels. Het klikt echt, ook met mijn twee dochters. Kris geeft me heel veel steun en moed. Het is nog pril maar ik kan je nu al zeggen dat ik met Kris oud hoop te worden.”

(lees verder onder de foto)

Kristof Ghyselinck

Egoïstisch

“In 2019 wil ik echt een nieuwe start maken”, aldus nog Xandee. “Ik heb me het voorbije jaar meerdere keren egoïstisch gevoeld omdat ik tijd voor mezelf nam, maar ik kon echt niet anders. Ik moest dingen verwerken. De therapie doet me veel deugd. Soms heb ik het nog moeilijk, maar ik sta toch al sterker in mijn schoenen.”

En dus denkt ze aan een comeback als zangeres. “Ik ga optreden met de live coverband Festeyn. Dat wordt ongetwijfeld een topervaring”, glundert Xandee. Daarnaast wil ik graag zelf muziek maken. Momenteel ben ik bezig met teksten schrijven. Tja, als je zoveel meemaakt, heb je voldoende inspiratie. “Ik heb alvast veel zin om weer op het podium te staan!”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Angelo Cabooter

  Haar liedje 1 life, heb ik altijd mooi gevonden (nu nog steeds trouwens) al was ze voorheen bekend met Sergio onder de naam Touch of joy. Spijtig dat ze nooit een hit is geweest als solo artiest. Ik hoop dat de toekomst haar een betere kans geeft. Zelfs met Touch of joy had ze enkele mooie liedjes solo gemaakt op hun album Don't Say It's Over. I can't stop dreaming en Bizarre zijn erg mooie liedjes van haar.

 • bryan de ceuster

  Lijkt me de verkeerde foto bij het artikel. Dat zijn Xandee en Wim Helsen.

 • Michel De Deken

  Succes je weet het 1 Life

 • Mi Janssens

  Veel geluk en moed Xandee maar je ziet er mooi en gelukkig uit. Je bent een zeer sterke vrouw en je straalt weer. Ik kom zeker kijken als je terug gaat optreden. Geniet van vele mooie momenten reeds.

 • Walter Martens

  Sterkte. Ik kijk alvast uit jouw weer te horen zingen