Xavier Taveirne: "Een minister van Eenzaamheid is mijn grote droom”

Kristof Ghyselinck
“Ergens krampachtig bij willen horen is fout, jongen.” Die boodschap zou VRT-anker Xavier Taveirne (38) vandaag aan de tienerversie van zichzelf geven. Tijdens zijn jeugd worstelde Taveirne met eenzaamheid: een groot maatschappelijk probleem dat hij nu met het nieuwe Canvas-programma ‘Eenzaam’ uit de taboesfeer wil trekken.

“Het thema leeft bij veel mensen”, zegt de presentator in ‘Dag Allemaal’. “Zeker niet alleen bij bejaarden. In ‘Eenzaam’ getuigen mensen van 17 tot 90 jaar.”

Taveirne hoopt met de vierdelige Canvas-reeks een stem én een gezicht te geven aan wie eenzaam is. “Hopelijk wordt dit thema opgepikt in steden en gemeenten. Wat kunnen we doen om het sociale weefsel dichter te maken? Het probleem is zo individueel en voelt voor iedereen anders aan. Mijn grote droom is een minister van Eenzaamheid.”

Vroeg volwassen

Taveirne was als puber vroeg volwassen. “Al snel was ik met de Grote Dingen des Levens bezig, meer dan mijn leeftijdsgenoten. Ik was vaak alleen en was daar niet blij mee. Gelukkig kon ik, indien nodig, altijd bij mijn ouders terecht.”

Het gevoel van eenzaamheid verdween toen hij naar Brussel verhuisde. “Ik kon er helemaal opnieuw beginnen. Er was geen voorkennis over mij, niemand had vooroordelen. Een nieuwe wereld ging open. Nu zou ik aan die jongen van veertien zeggen: ergens krampachtig bij willen horen is fout. Blijf vooral jezelf, dan zullen er wel mensen op je pad komen met wie je wél een klik hebt.” 

‘Eenzaam’, 21.20 uur op Canvas
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cecarine De Smet

  Ik heb dit programma gezien maar herken niks van eenzaamheid bij deze jonge mensen. Zijzelf zijn ook niet sociaal gericht, en veel zelfmedelijden. Wat deze jonge mensen vertelden gebeurd dagelijks met vele andere. Eenzaamheid is in mijn ogen afgesloten zijn van de wereld, geen contact hebben met niemand, geen sociaal leven.....sorry bij deze gasten herken ik het zeker niet. Wat me opvalt is dat er een situatie gebruikt word waar het woord "eenzaam" misplaatst is

 • piet devlieger

  Ik heb nooit in een groep gefunctioneerd of willen functioneren - nog altijd trouwens - en ben heel gelukkig. Ik heb aan niemand iets te bewijzen waardoor ik aandacht zou moeten zoeken en ben nooit eenzaam. Alleen is niet noodzakelijkerwijze eenzaam.

 • Edwige Spiegel

  Helemaal zot, of wat? Misschien nog ne minister van “Goed Eten” of “Gezelschapsspelletjes” .....

 • Edwige Spiegel

  Helemaal zot, of wat? Misschien nog ne minister van “Goed Eten” of “Gezelschapsspelletjes” .....

 • helena rodiers

  Mooi , doe mijn hoed af indien dit lukt , want eerlijk , ben heeeel eenzaam , ongelukkig, veel verdriet , heb dit al aangegeven aan de mensen rondom me allee de enkelen die zijn overgebleven na een relatie en die ik kwijt ben daar hij weer liever een ander heeft. Heb mijn eenzaamheid aangegeven bij CM , CAW. Huisarts , Mensen op straat , in de winkel , ervaar vandaag het grote egoïsme, ik ik ik dat is in , niet van hoe lossen we het op, wat gaan we eraan doen , wat kunnen we betekenen .