Wim Lybaert is verslaafd aan slaappillen: “Het is niet gezond, maar het is dat of niet slapen”

© Geert Van Hoeymissen
‘De Colombus’-presentator Wim Lybaert (50) is verslaafd aan slaappillen. Het VRT-gezicht neemt al vijf jaar slaapmedicatie in en getuigt daarover in het nieuwe Canvasprogramma ‘De slapelozen’, dat vanaf oktober op het scherm te zien is. “Het schijnt dat het niet gezond is, maar niet slapen is ook niet gezond”, aldus Wim over zijn verslaving. 

De presentator steekt niet onder stoelen of banken dat hij niet zonder slaappillen kan. “Ik weet dat ik verslaafd ben. Het schijnt dat het niet zo gezond is, maar niet slapen en prikkelbaar rondlopen is ook niet gezond. Als ik een halve slaappil neem en ik heb zeven uur doorgeslapen, wil dat zeggen dat ik niet wakker ben geworden en heb liggen nadenken. Ik ben een overtuigde slaappillenslikker. Ook al weet ik dat ik dat eigenlijk niet zou mogen doen. Maar het is dat of niet slapen.”

Wim Lybaert is niet de enige die niet zonder medicatie kan slapen. Ook ‘De slimste mens’-presentator Erik Van Looy getuigde daar eerder al over. In het programma ‘De slapelozen’ probeert Annick Ruyts samen met lotgenoten en experten te achterhalen waarom zoveel mensen slecht slapen. 
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herbert Majestic

  In vergelijking met slaappillen heeft cannabis geen bijwerkingen en daarmee kan je je nachtrust terugvinden. Een mens die nog nooit cannabis gebruikt heeft, zal 's avonds lekker in slaap vallen als die een strak slaapschema aanhoudt en zeer lage dosis cannabis met zowel THC als CBD consumeert. Mensen die niet goed slapen door nachtmerries van post traumatische stress, moeten opbouwen en meer THC nemen, dat verstoort de rem slaap waardoor ze niet of zeer weinig dromen.

 • Hilde Hoffman

  Voor diegenen die inslaapproblemen hebben, probeer melatonine-complex (vrij verkrijgbaar bij de apotheek en veel natuurlijker dan slaappillen). Ik heb ook gedurende meer dan 10 jaar slaappillen genomen. Uiteindelijk afgebouwd en neem nu 's avonds melatonine waardoor ik inslaap.

 • Elisa deJong

  Een goed geweten... Goed slaapmiddel..

 • Lutgardis Baert

  Niet of super weinig slapen is niet noodzakelijk ongezond. Je moet zorgen dat je lichaam en geest datgene krijgt dat het in evenwicht is. Evenwicht vind je niet door slaappillen. Als er dingen zijn die je moet verwerken dan moet je proberen te aanvaarden en het te kneden tot je er rust mee hebt. Ik heb gehuwd geweest met een slaappillen Slikker en dat was niet te doen.

 • Ludo Wouters

  Ik zal de stok maar in het hoenderhok werpen. Ik ben ook een slechte slaper maar ik zal nooit aan pillen beginnen. Ik blijf nog liever een paar dagen met weinig slaap rondlopen dan ook maar één pil te pakken. Na een paar dagen is je lichaam dan wel zo moe dat het vanzelf je in slaap valt.