Wereldberoemde dirigent James Levine geschorst na nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik

Dirigent James Levine
AP Dirigent James Levine
De Metropolitan Opera in New York heeft de wereldberoemde dirigent James Levine zondag geschorst. Verschillende mannen kwamen dit weekend naar voren met beschuldigingen dat Levine hen misbruikte toen ze tieners waren.

"We schorsen onze relatie met James Levine in afwachting van een onderzoek", meldt de Metropolitan Opera in een mededeling. "Levine zal bij geen enkele activiteit van de Met betrokken zijn, inclusief de geplande concerten die hij dit seizoen zou dirigeren." Volgens directeur Peter Gelb gaat het om "een tragedie voor alle betrokken partijen".

Het was de New York Times die zaterdag uitpakte met het nieuws dat Levine jarenlang een jongeman zou hebben misbruikt. Het misbruik zou gestart zijn in 1985, toen het slachtoffer 15 en de dirigent 41 was, en zou zijn doorgegaan tot 1993. Het slachtoffer, dat nu 48 is en wiens identiteit niet is bekendgemaakt, legde vorig jaar verklaringen af bij de politie van Illinois.

Daarna bracht de New York Times nog twee andere getuigenissen van mannen naar buiten. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Rens

  Laat me niet lachen. Ik heb de vioolconcerti van Mozart/Levine/Deutsche Grammophon van in de jaren tachtig. En toen was hij al jààren bezig ! Los van de schuldvraag - waar we ons niet over kunnen uitspreken, en het vermoeden van onschuld blijft tot de schuld bewezen is - : wie van al de commentaargevers hier kènt überhaupt deze dirigent ? Harm Tim, mag ik even je kristallen bol? Want jij wéét dus dat de man schuldig is. Staat de brandstapel al klaar ?

 • Harm Tim

  Mooi, weg met dat soort mannen, opruimen. We gaan eindelijk de goede kant op.

 • Erik Claessens

  Zo een beroemde dirigent aanklagen, brengt natuurlijk enorm veel geld op.

 • Daniel Wouters

  Hij zwaaide zijn stokje wat hevig over en weer.

 • karien denil

  33 j later klacht ??? in ieder geval, als ge die man ziet, tja, dan kunt ge niet anders dan op die manier "iets" beleven….een hoerenkot zou hem nog de toegang weigeren….zo'n lelijk individu !! Toch weeral klachten, veel te laat en vermelden v naam en toenaam…ander artikel mishandeling door politie, dan zijn het weer de initialen alleen….k begrijp dat niet !!!