Waarom Jean-Pierre Van Rossem zo’n drang heeft naar zelfdestructie: “Hij acht zichzelf verantwoordelijk voor de dood van zijn broertje”

Jean-Pierre Van Rossem
Photo News Jean-Pierre Van Rossem
Jean-Pierre Van Rossem (73). Zijn turbulente leven is nu gebald in een tweedelige docureeks die op 4 en 11 december op VIER te zien is. De steile opmars als steenrijke beursgoeroe, zijn teloorgang met bijkomende celstraf, een handvol getroebleerde liefdesrelaties en één gitzwarte tragedie. Een onherstelbare kras op zijn ziel, die tot op de dag van vandaag zijn doen en denken beheerst. Dag Allemaal doet het verhaal.

Vandaag profileert Jean-Pierre Van Rossem zich als grootsprakerige kunstschilder die beweert dat zijn doeken enorm ­gegeerd zijn. Maar ooit was de in Brugge geboren Jean-Pierre een beloftevolle economiestudent aan de Gentse Rijksuniversiteit (nu UGent). Hij ging zelden naar de les, maar met zijn licentiaatsverhandeling won hij wel een beurs om zich aan de universiteit van Pennsylvania te bekwamen in de econometrie. Daar leerde hij ­economische modellen opstellen waarmee hij hoopte plaats en datum van het uitbreken van de Derde Wereldoorlog te bepalen. Of de evolutie van de beurskoersen te voorspellen, wat zou leiden tot het oprichten van Moneytron, zijn ­beruchte beleggingsfirma.

Jean-Pierre Van Rossem smijt zich tegenwoordig op de schilderkunst.
RV Jean-Pierre Van Rossem smijt zich tegenwoordig op de schilderkunst.

Eén grote zwendel

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sam Bosmans

  Top kerel !!!

 • Dirk Sonck

  JP is een excentriekeling, een rebel, een anarchist. Maar ook een meesteroplichter. Vergis u niet. Zijn schilderijen doen wat denken aan de stijl van wijlen Herman Brood.

 • oswald billiet

  Jean Pierre Van Rossem is gewoon een bohémien, maar ene van die soort die het leven kleurde maar nooit in de voetsporen wilde van la haute finance. Zelfs met al zijn fratsen en bedrog hielden de mensen van hem omdat hij durfde confronteren en het nog doet. Wel zag ik dat hij nog gulzig rookt. Het werd hem verboden. Het weet het dus. Maar ja...

 • Curt Tardy

  Een groot man en econoom die inderdaad teveel weet en tegen de hielen van veel politici geschopt heeft en niet ten onrechte als je nu kijkt wat ze er van bakken. Hij heeft altijd veel tegenwind gekregen door de regering met zijn politieke partij destijds eveneens en zij weten wel waarom

 • Paul Boutsen

  Vreemd dat de rechtszaken tegen Degucht allemaal verjaren, maar dat deze tegen Van Rossem nog zo actief zijn. Ze zijn in het geval Van Rossem zelfs nog eerder in de tijd opgezet en het gaat in beide gevallen over oplichting en ontwijken van belastingen.