Exclusief voor abonnees

Waarom Jean-Pierre Van Rossem zo’n drang had naar zelfdestructie: “Hij achtte zichzelf verantwoordelijk voor de dood van zijn broertje”

Jean-Pierre Van Rossem smijt zich tegenwoordig op de schilderkunst.
RV Jean-Pierre Van Rossem smijt zich tegenwoordig op de schilderkunst.
Jean-Pierre Van Rossem (73). Zijn turbulente leven werd gebald in een tweedelige docureeks die op 4 en 11 december op VIER te zien was. De steile opmars als steenrijke beursgoeroe, zijn teloorgang met bijkomende celstraf, een handvol getroebleerde liefdesrelaties en één gitzwarte tragedie. Een onherstelbare kras op zijn ziel, die tot op de dag van vandaag zijn doen en denken beheerste. Dag Allemaal doet het verhaal.

Vandaag profileert Jean-Pierre Van Rossem zich als grootsprakerige kunstschilder die beweert dat zijn doeken enorm ­gegeerd zijn. Maar ooit was de in Brugge geboren Jean-Pierre een beloftevolle economiestudent aan de Gentse Rijksuniversiteit (nu UGent). Hij ging zelden naar de les, maar met zijn licentiaatsverhandeling won hij wel een beurs om zich aan de universiteit van Pennsylvania te bekwamen in de econometrie. Daar leerde hij ­economische modellen opstellen waarmee hij hoopte plaats en datum van het uitbreken van de Derde Wereldoorlog te bepalen. Of de evolutie van de beurskoersen te voorspellen, wat zou leiden tot het oprichten van Moneytron, zijn ­beruchte beleggingsfirma.

Eén grote zwendel

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Lannau

  Elk menselijk leven verdient herdacht te worden wanneer dat leven ophoudt te bestaan. Zolang het goede met het slechte hun plaats krijgen.

 • Walter Hermans

  1 der grootste economen ons land gekend heeft , Een enorm intelligent Genie!!!! Vaarwel JP !!

 • Sam Bosmans

  Top kerel !!!

 • Dirk Sonck

  JP is een excentriekeling, een rebel, een anarchist. Maar ook een meesteroplichter. Vergis u niet. Zijn schilderijen doen wat denken aan de stijl van wijlen Herman Brood.

 • oswald billiet

  Jean Pierre Van Rossem is gewoon een bohémien, maar ene van die soort die het leven kleurde maar nooit in de voetsporen wilde van la haute finance. Zelfs met al zijn fratsen en bedrog hielden de mensen van hem omdat hij durfde confronteren en het nog doet. Wel zag ik dat hij nog gulzig rookt. Het werd hem verboden. Het weet het dus. Maar ja...