Exclusief voor abonnees

VTM wordt 30 in het voorjaar van 2019: met deze programma’s vieren ze feest

Ruth Beeckmans en Koen Degraeve spelen in 'Studio Tarara' de sterren van een fictieve VTM-sketchshow uit 1993.
VTm Ruth Beeckmans en Koen Degraeve spelen in 'Studio Tarara' de sterren van een fictieve VTM-sketchshow uit 1993.
Met een grote tv-show op vrijdag 1 februari, de terugkeer van het iconische 'Blind Date', de start van de nieuwe fictiereeks 'Studio Tarara' en een nieuw seizoen van 'Blind getrouwd' wil VTM met toeters en bellen zijn dertigste verjaardag vieren en verder surfen op het succes van afgelopen jaar.

Op vrijdag 1 februari 1989 ging VTM voor het eerst in de ether, dus viert Medialaan dat 30 jaar later, op 1 februari 2019, met een grote verjaardagsshow. Daarin wordt teruggeblikt op programma's van vroeger en nu.

Naast de grootse tv-viering rond 30 jaar VTM, pakt de zender op woensdag 16 januari al uit met een ander gala, dat van de Gouden Schoen. Opmerkelijk: de show verhuist dit jaar naar de '40-45'-arena van Studio 100 in Puurs. De elite van de Belgische voetbalcompetitie zal straks dus plaatsnemen op de rondrijdende tribunes.

Nieuwe scheidingswand

VTM blikt in haar verjaardagsshow niet enkel terug, enkele programma's komen ook echt weer op het scherm. Zo kreeg 'Blind Date' een facelift. In de meest iconische show uit de VTM-geschiedenis heet de al even iconische presentatrice Ingeborg in 2019 echter Nathalie Meskens. De destijds vaak wat tweederangskandidaten zijn voor de nieuwe editie vervangen door jonge spelers die in een hedendaags decor én met een aangepaste scheidingswand nog altijd op zoek gaan naar een partner. Productiehuis deMensen zette producer Peter Stevens, die eerder voor de VRT 'Mag ik u kussen?' met Bart Peeters tot een succes maakte, in om de datingshow te updaten.

Daarnaast brengt VTM de nieuwe fictiereeks 'Studio Tarara'. Die speelt zich af in 1993 - woelige tijden voor VTM - achter de schermen van de sketchshow 'Studio Tarara', gebaseerd op 'Gaston & Leo'. De acteurs uit die show verliezen zich gaandeweg in een spiraal van zelfdestructie. Ricky, gespeeld door Koen Degraeve, is verslaafd aan drank en drugs. Sandra, gespeeld door Ruth Beeckmans, aan seks. Regisseur Tim Van Aelst wilde met de reeks een gelaagd crimiverhaal én een nostalgische terugblik op de start van VTM maken.

Ramp Paardenmarkt

Nog nostalgie troef, want 'Groeten uit' is vanaf 3 januari terug. Dit jaar keren onder anderen Koen Wauters en Davy Gilles terug naar het jaar waarin ze 12 waren. Ook 'Helden van hier' keert terug, deze keer met de brandweer van Antwerpen. De kijker krijgt zo een pakkend verslag van het drama van 15 januari, toen er zich een bijzonder zware gasontploffing voordeed op de Antwerpse Paardenmarkt.

Het is ook uitkijken naar de wereldreis van acht senioren, die van IJsland langs de VS tot in Japan vlogen voor de reis van hun leven. 'De wereld rond met 80-jarigen', met het presentatieduo Olga Leyers en Sieg De Doncker, start al begin februari. Ook 'Liefde voor muziek' geeft dan de aftrap van zijn vijfde seizoen.

VTM heeft ook ingezet op de Rode Duivels. Voor het eerst zullen de kwalificatiematchen van de Duivels voor het EK in 2020 op de commerciële zender te volgen zijn. Naast uiteraard een resem Champions League-wedstrijden, die dan weer op Q2 uitgezonden worden.

Zo start VTM het nieuwe jaar

Voorlopig blijft de tv-topper 'Hoe zal ik het zeggen?' een zekerheid op maandagavond. Daarna start het nieuwe seizoen van 'Blind getrouwd'. Voor de vierde keer zet VTM de grote middelen in om onbekenden te koppelen en hen zonder enige voorgeschiedenis gelukkig te laten trouwen. Ondanks een grote zoektocht wagen zich voor de vierde reeks opnieuw enkel heterokoppels aan een blinde trouwpartij. De specialisten zochten weliswaar naar een goeie match tussen twee holebi's, maar vonden die niet.

Wellicht start 'Studio Tarara', de nieuwe dramareeks van Tim Van Aelst, samen met 'Blind getrouwd'.

Op dinsdag loopt nog een tijdje 'Rijker dan je denkt?', gevolgd door 'Telefacts winter'. Later in het voorjaar mag Lieven Scheire terugkomen met een nieuw seizoen van 'Kan iedereen nog volgen?'.

Volgende week al, op 2 januari, start 'Holland-België', de quiz waarin Vlamingen de strijd aangaan met Nederlanders én alle vooroordelen over de Lage Landen. Wat weten de teams van elkaar? En vooral: waar blinken ze zelf in uit? Presentatoren zijn de Nederlander Art Rooijakkers (links) en Jonas Van Geel (rechts). Louis Talpe is de Vlaamse teamleider. Hij speelt in de eerste aflevering met Koen Wauters en Guga Baúl.

Een week later, op 9 januari, start ook 'De luizenmoeder', een Vlaamse comedyreeks, gebaseerd op de in Nederland erg succesvolle serie die zich afspeelt in de bijzonder alledaagse en herkenbare arena van een lagere school. De hoofdrollen zijn voor Lynn Van Royen en Els Dottermans.

'Groeten uit' loopt vanaf 3 januari vier weken lang. De families van Koen Wauters, Davy Gilles, Ben Segers en Eddy Planckaert worden deze keer terug in de tijd geflitst. Verder blijft Luk Alloo een zekerheid op donderdag. Na zijn druk bekeken reeks over de wegpolitie, pakt hij opnieuw uit met 'Alloo bij...', waarin hij onder anderen Niels Destadsbader volgt.

In januari zijn er eerst nog een handvol straffe filmpremières. Na de festiviteiten rond 30 jaar VTM start op vrijdag 8 februari een nieuwe editie van 'The Voice van Vlaanderen'. In dat zevende seizoen zal de kijker alweer met een paar verrassingen kennismaken. De jury, met kanonnen Koen Wauters, Bart Peeters, Alex Callier en Natalia, krijgt tijdens de 'blind auditions' een extra troef in handen. Voor het eerst kunnen ze uitpakken met een 'blokkeringssysteem' waarbij de ene coach de andere kan blokkeren, als die écht een talent wil binnenhalen. De 'steals' die vorig seizoen al werden ingevoerd, blijven behouden. Er komen nog maar vier liveshows, in plaats van zes, en met slechts drie kandidaten per coach. De kans wordt straks reëel dat al in de halve finale een coach zonder kandidaten kan of zal vallen...

Op zaterdagavond is er traditioneel Vlaamse humor met 'Comedy Toppers'. Op zondag kiest VTM voor een mix van Vlaamse familieprogramma's zoals

'De kotmadam' en 'Lili en Marleen' en films.

'Studio Tarara'
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.