VRT verdedigt zich: "Chris Van den Abeele vond het zélf een ongepast grapje"

Tina Herbots
Een mopje van Chris Van den Abeele (55) op het late radionieuws kan voor de VRT niet door de beugel. De radiojournalist maakte een grapje over de Nederlandse actrice Imanuelle Grives, die met drugs betrapt werd op Tomorrowland. Haar excuus luidde dat ze zich voorbereidde op een rol als drugdealer. "Gelukkig probeerde ze zich niet voor te bereiden op een rol als seriemoordenaar", voegde Van den Abeele daar met een knipoog aan toe. 

Bij de VRT waren ze er niet echt tevreden mee, maar van een nultolerantie voor grapjes of een strenge sanctie is geen sprake. "Chris heeft natuurlijk zijn eigen stijl, het is niet de eerste keer dat hij een grapje maakt, en er is dus ook geen sprake van een nultolerantie. Het is niet zo dat zulke dingen niet mogen, het hangt gewoon af van situatie tot situatie", zegt woordvoerder Hans Van Goethem. 

De reactie op het grapje kwam er in overleg met Chris Van den Abeele zelf, blijkt uit het antwoord dat ombudsman Tim Pauwels gaf op de verschillende reacties die hij hier op kreeg. "'In een radionieuws horen geen grapjes thuis, zeg dat ik het niet meer zal doen', heeft Chris zelf gezegd", aldus Pauwels. "Hij is een heerlijk bescheiden en inschikkelijk mens. Er was geen sprake van een strenge sanctie. De waarheid is dat Chris eigenlijk zichzelf op de vingers heeft getikt.”
93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elke Aelbrecht

  wij zijn wel fan en hopen iedere avond hij het is voor enkele minuutjes glimlach alvorens in slaap te vallen... Doe alsjeblieft zo verder Chris!

 • Yelene dekann

  Die man heeft een mooie stem en een eigen manier om het nieuws te brengen die ik zeker kan smaken,het moet niet altijd zo toonloos en emotieloos gebracht worden en hij maakt het nieuws aangenaam en rammelt niet zomaar een tekst af,hij heeft een zekere humor,als dat al niet meer kan,ik had het ook gehoord en dan,ook stom van die actrice om zoiets te zeggen dat vraagt om zo een antwoord

 • erwin carmans

  C Van den abeele is een fantastische nieuwslzer

 • Edwige Spiegel

  Guido Vermeyen: gaat u misschien best eerst correct Nederlands leren schrijven, dan gaat u waarschijnlijk merken dat die zogenaamde lange zinnen, met teveel bijzinnen (althans dat is uw mening) van Chris Van den Abeele toch niet zo moeilijk te begrijpen zijn. Voor zover ik heb begrepen schijnt u daar een groot probleem mee te hebben. Ik denk dat een gebrekkige kennis van goed Nederlands daarvan aan de basis ligt. Succes!

 • Sabine Delanghe-De Jonckheere

  Wat is daar mis mee met dat grapje? 't Is niet omdat je actrice bent, dat je de wet mag overtreden zeker? En of het verhaal dan nog waar is? Zo kun je voor alles een excuus hebben . VRT , u moest u schamen, u zou het voor uw werknemers moeten opnemen en niet naar de pijpen van de criminele wereld dansen.