VRT ontkent tegen betaling aan verslaggeving te doen: "We gaan wel samenwerkingen aan voor speciale live-uitzendingen"

De Madammen - Radio 2 - Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Britt Van Marsenille
VRT De Madammen - Radio 2 - Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Britt Van Marsenille
Organisaties en culturele instellingen kunnen tegen betaling aandacht krijgen op de VRT-radiozenders. Prijskaartje: 1.800 tot 9.750 euro. Voor dat laatste bedrag krijg je 'De Madammen' live over de vloer. "Dit is tegen alle deontologische regels", zegt de Vlaamse Vereniging van Journalisten. "Niets van aan", zegt VRT. "We gaan wel samenwerkingen aan voor speciale live-uitzendingen"

Een museum of theatergezelschap dat wat extra aandacht voor een nieuwe expo of voorstelling wil, kan aan de VRT vragen dat 'Culture Club' (Radio 1) of 'Pompidou' (Klara) bij hen een liveprogramma komt maken. De openbare omroep vraagt daarvoor 4.000 euro, exclusief btw. Dat is volgens de VRT de meerkost om rechtstreeks uit te zenden.

Opvallend is dat je ook aandacht kan kopen tijdens de regionale programma's op Radio 2 - uitzendingen die ook veel nieuws brengen. Een stad of organisatie kan verzoeken dat een reporter langskomt en live inprikt tijdens het ochtendprogramma 'Start je dag'. Daarvoor betaal je 2.000 euro. "Dit is tegen alle deontologische regels", zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten. "Er wordt nooit betaald voor verslaggeving."

"We doen dit voor de magazines van Radio 2 regionaal, niet voor de nieuwsdienst", reageert VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "Onze programma's behouden hun volledige redactionele onafhankelijkheid bij het uitkiezen van deze samenwerkingen. Ze waken er ook over dat ze een brede waaier aan organisaties aandoen. De externe financiering is nooit de unieke bepalende factor in de keuze." 

Live-uitzendingen

In een reactie ontkent de VRT "tegen betaling" aan verslaggeving te doen. "Dit is niet juist. Wat onze radio's wel doen, is samenwerkingen aangaan met organisaties om een speciale live-uitzending op poten te zetten", luidt het in een mededeling. Die samenwerkingen passen volgens de openbare omroep ook helemaal binnen de afspraken die in het kader van de beheersovereenkomst werden gemaakt.

"Onze redacties, en zeker onze nieuwsredactie, werken volledig onafhankelijk", aldus VRT. "Wat onze radio's wel doen is samenwerkingen aangaan met organisaties om een speciale live-uitzending met publiek op poten te zetten. Dat kost meer dan een uitzending in de studio en die extra kost delen we met de betrokken organisatie." Culturele organisaties "een megafoon naar heel Vlaanderen" bezorgen, doet de VRT al sinds de jaren 1980, "met roemruchte programma's als 'Te bed of niet te bed' en 'Radio Rijswijck'".

Volgens radio-manager Els Van de Sijpe toetst de openbare omroep elke potentiële samenwerking aan haar intern reglement. "We gaan telkens na of de missie, waarden en handelwijze van onze partners stroken met de missie en waarden van de VRT en we werken samen met een brede waaier aan partners zonder favoritisme." Elke overeenkomst wordt ook in een sluitende overeenkomst gegoten, waarin de redactionele autonomie expliciet gewaarborgd staat, zegt Van de Sijpe.

De VRT benadrukt dat de samenwerkingen helemaal binnen de afspraken in haar beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid passen. Daar staat: "de VRT maakt relevante culturele evenementen bereikbaar voor iedereen en behoudt onder meer via evenementen op locatie een rechtstreeks contact met de Vlamingen".
132 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jef Van De Plas

  Geld geven voor in een programma met deze tetteraars, ge moet goed zot zijn. Ik draai mijne knop om...ze horen zeer graag zichzelf houden hun eigen "cultstatus" gaande ,en weten alles beter, zoals er wel meer zijn op de VRT , nietwaar Katrien Cools. Platte rusthuisradio is het.

 • ingrid grieten

  VRT ontvangt overheidssubsidie en die organisaties en culturele instellingen zijn allemaal politieke VZW's die ook overheidssubsidie ontvangen. Dus de belastingbetaler betaald van A ot Z.

 • Mario Bocque

  Willens nillens, wij betalen hiervoor. Een zender zou neutraal moeten zijn. Het wordt echt tijd voor andere zender.

 • guido vermeyen

  Denk je nu echt dat bv. de weerman-vrouw alles gratis doen ? En de nieuwsankers , die geven mediatraining, ook niet gratis, dat zoiets kan is deontologisch ook niet goed te praten....

 • Jos Verboven

  Een nationale zender, zender van de belastingbetaler hoeft geen reclame te maken maar bovenal NEUTRAAL te zijn. Kijk maar even naar Terzake waar mevrouw Cools reageert op NVA als een stier op een rode lap. Alle politicologen zijn van RUG, rood bastion. Inderdaad maak eens een PANO over de eigen VRT, maar dan door een neutrale reporter.