Verbijstering bij 'Thuis': Luc Bomans en Mayra worden uit reeks geschreven

VRT
Jammer voor de trouwe ‘Thuis’-kijker, maar er verdwijnt wéér een kleurrijk monument uit de Eén-soap. Mark Willems, die al 23 seizoenen Luc Bomans neerzet, wordt nog voor het einde van dit seizoen uit de reeks geschreven. Een vreemd verjaardagscadeau voor de acteur die later deze maand 70 wordt. 

De cast van ‘Thuis’ dunt dit seizoen serieus uit. Eerder stierf sekswerkster Marieke (Annelies Boel) al, belandde Julia (Myriam Bronzwaar) in de psychiatrie en vluchtte Jessica (Ditte Jaspers) weg na haar breuk met dokter Ann. Vorige week raakte bekend dat Renzo (Frank Van Erum) en Charité (Aïssatou Diop) ontslagen zijn. En nu verdwijnt ook Luc. Zo blijven er binnenkort van de oorspronkelijke cast nog maar vier ‘anciens’ over: Simonne (Marleen Merckx), Frank (Pol Goossen), Marianne (Leah Thys) en Rosa (Annick Segal). Ouwegetrouwe Jenny verdween immers vorig jaar ook al uit de reeks, omdat Janine Bischops haar ontslag had gegeven. Ook Ann en Tom waren van bij het prille begin te zien in 'Thuis', maar niet constant. Bovendien werd Toms personage eerst door een andere acteur vertolkt, namelijk door Donald Madder. Na zijn overlijden in 2001 door een verkeersongeval nam Wim Stevens de fakkel over. 

Aanpappen

Het vertrek van Luc zal de trouwe kijkers verbijsteren, want de broer van Frank was van bij de start een erg kleurrijk figuur. Na zijn terugkeer uit Amerika naar Vlaanderen papte hij aan met Rosa, Simonne, Marie, Leontien en Julia. Met die laatste twee trouwde hij ook in de reeks. In de slotaflevering van het 20ste seizoen probeerde Luc zich van het leven te beroven. Lowie en Frank verijdelden die poging, maar Luc belandde nadien wel met ernstige hersenschade in een rolstoel.

“En daar zit mijn personage nog altijd”, zegt Mark. "Nochtans had ik de makers twee jaar geleden al gesuggereerd om Luc na een realistische, maar logische revalidatie uit die rolstoel te halen. Anders zou zijn verhaal voor mij en de kijker na een tijdje toch helemaal op zijn. Maar dat zagen de scenaristen niet zitten. Zij vonden Luc veel interessanter als andersvalide. Maar nu haal ik wel mijn gelijk. We zijn meer dan twee jaar later en er zit geen enkele evolutie meer in mijn personage.”

En dus wordt Mark na overleg met de makers uit de reeks geschreven. Niet alleen Luc maar ook Mayra verlaat ‘Thuis’ nog voor het einde van dit seizoen. Muriel Bats (49) speelt de lesbische ex-partner van dokter Ann, die als taxi-chauffeur werkt en begin januari van een kid van Waldek bevalt. Muriel debuteerde zes jaar geleden in ‘Thuis’ en heeft niet zelf voor dit vertrek gekozen.

Muriel Bats als Mayra in 'Thuis'.
© VRT Muriel Bats als Mayra in 'Thuis'.52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Standaert

  Eindelijk!

 • Julien De Kerpel

  Binnenkort allemaal opslag ? Met zulke reclame plus al dat belastinggeld is dat toch meer dan normaal ! Benieuw wanneer er een klacht komt door de niet ( door de staat ) gesponsorde zenders ?

 • Leo Remant

  Misschien is wa minder drama en ambras ,

 • Jurgen Van Den Bergh

  Ah, ik dacht dat ze Luc eruit schreven omdat het ongeloofwaardig werd dat iedereen hem zomaar van en naar "het Centrum" kon vervoeren met een onaangepaste wagen met een touw aan de trekhaak.

 • Stan Vankoo

  Met de huidige spelers kan de boel verhuizen naar Ketnet!