Van stoppelbaard naar paardenstaart: zo werkt die populaire Snapchat-filter

rv
De Snapchat-filter die mannen omtovert tot vrouwen en vice versa is razend populair. Maar hoe werkt het speeltje precies? In feite wordt er een soort van virtueel masker over het beeld van de camera gelegd. De app moet daartoe eerst je gezicht herkennen. Dat proces bestaat al langer en wordt door Snapchat ook gebruikt voor de andere filters - denk aan de hondensnuit of bloemenkrans. 

Concreet wordt er door je smartphone gezocht naar contrasten in het beeld. Gezichten hebben immers een aantal kenmerken gemeen: je wangen zijn bijvoorbeeld doorgaans iets lichter dan je ogen, en de zijkanten van je neus meestal wat donkerder dan je neusbrug. Detecteert de software zulke contrasten, dan weet hij dat er een gezicht in beeld is. Vervolgens moeten ook nog alle gezichtselementen (mond, neus, ogen, wenkbrauwen...) worden herkend. Daarvoor gebruikt de app een standaardmodel waarop de belangrijkste punten al zijn aangeduid. Dat model wordt wel nog aangepast aan jouw specifieke trekken: je wenkbrauwen staan bijvoorbeeld wat hoger of je neus wat lager. 

De punten worden dan verbonden tot een 3D-masker dat als het ware op je huid ligt en reageert op jouw bewegingen: open jij je mond, dan doet het masker dat ook. Op dat masker kan Snapchat tot slot extra laagjes aanbrengen. In het geval van de 'gender swap'-filter kan je kiezen tussen een laagje met typisch vrouwelijke kenmerken (gladde huid, dunne wenkbrauwen, lange wimpers, rozige lippen, lang haar) of net uitgesproken mannelijke trekken (dikkere wenkbrauwen, bredere kaak, stoppelbaard). Et voilà. Zo droog als bovenstaande uitleg is, zo grappig is het eindresultaat.

Koningin Mathilde
RV Koningin Mathilde
Theresa May
RV Theresa May
Koen Wauters
RV Koen Wauters1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Axel Marckx

    Voor Koen Wauters is duidelijk nog een extra masker gebruikt : dat om je 30 jaar jonger te laten uitzien...