Urbanus: “Tegen programma's als 'Die huis' zeg ik nee”

Urbanus
Noortje Palmers Urbanus
Voor Urbanus, die dit jaar zijn 70ste verjaardag viert, is vrijheid het hoogste goed. In De Morgen vertelt hij dat hij dan ook regelmatig interviewaanvragen afslaat. “Ik ben een artiest: wat ik in de vitrine leg, verkoop ik. Maar wat in mijn magazijn zit, is niet te koop.”

“Ook tegen programma’s als ‘Die huis’ zeg ik nee. Want dan voel ik me in een fuik gedreven”, vertelt hij. “Ze doen er alles aan om je te doen vergeten dat er andere mensen meeluisteren: ze nemen je mee naar een warm land, steken je in een gezellig huis, zorgen ervoor dat je het volledig naar je zin hebt... Maar dan denk ik juist: mij gaan ze niet liggen hebben. Tijdens een interview probeer ik me altijd in te beelden dat er overal micro’s hangen, en dat er buiten grote luidsprekers staan waardoor heel de wereld het gesprek kan volgen.”

“Ik durf nu wel over mijn gevoelens te spreken, maar ik ben niet zo opgevoed. Bij ons in Schepdaal, waar ik vandaan kom, verpakten we altijd alles in mopjes. Zeggen hoe je je echt voelde, dat was voor watjes. Zelfs het grootste verdriet, hè! Wij konden daar gewoon niet mee overweg. Als je durfde te zeggen dat je triestig was omdat een meisje je had laten staan, dan werd je daar nog tien keer harder mee uitgelachen. Wij lachten met alles, dat was een soort bescherming. Misschien heb ik daar soms nog wat last van.”

Vrijheid is ook een belangrijke factor in zijn gezinsleven. “Ik krijg wel regelmatig de vraag om mijn kinderen in de media op te voeren. Je ziet dat vaak hè, ‘de kinderen van...’, maar mijn kinderen zijn daar niet in geïnteresseerd. Het is niet dat ik hen afscherm: als ik een vraag krijg, stel ik het hen altijd voor. Maar als ze niet willen, ga ik ook niet aandringen.”

‘Urbanus: de vuilnisheld’, de eerste geanimeerde langspeelfilm die verder bouwt op het universum van de strips, speelt vanaf 27 februari in de bioscoop.

Lees hier het volledige interview.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bruno Draulans

  Voor mijn part mag VRT of VTM nog eens enkele optredens van hem van vroeger laten zien. In plaats van de zoveelste aflevering van FC De Kampioenen of De Kotmadam. Niemand kijkt daar nog naar. (Naar twee laatste bedoel ik )

 • gunther ginckels

  Groot gelijk Urbanus. Er is nog zoiets van privacy en intimiteit. Dit soort programma's degradeerd en devalueerd mensen en maakt van hen commerciele producten. Recent begint ook "Sanne Danst" op mijn zenuwen te werken.

 • Marcq Adriaens

  Ik zeg dit reeds jaren, Urbain is een vent naar mijn hart,eindelijk iemand naar mijn goesting.

 • gustaaf carpels

  Waar is de tijd dat hij niet meer op tv mocht omdat hij de katholieke kerk en haar manlijke personeelsleden gebruikte om er mee te lachen In ieder geval is hij steeds door het volk graag gezien en gehoord gebleven Wens je nog steeds alle goede dingen van het leven

 • Bert Camps

  Een kerel die de stand up comedian waardig is en de enige is die het al die jaren overleeft. Zo is er maar 1 in België en de rest zijn maar afkooksels! Urbanus forever! En groot gelijk dat ge niet te koop loopt met uw prive leven! Daar heeft niemand geen zaken mee. Maar kan iemand mij uitleggen waarom we zijn oude sketches en filmpjes niet eens in zijn geheel te zien krijgen?