Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah volgt Jon Stewart op in The Daily Show

Trevor Noah.
Byron Keulemans Trevor Noah.
De 31-jarige Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah is de verrassende keuze om Jon Stewart op te volgen als presentator van The Daily Show. Met zijn nieuwe presentator maakt zender Comedy Central een krachtig statement.

Noah is afkomstig uit Kaapstad en is waanzinnig populair in zijn thuisland. Met zijn laatste zaalshow toert hij door het Midden-Oosten, Zuid-Afrika, de VS en het Verenigd Koninkrijk. De komiek werd in het afgelopen jaar al drie keer in The Daily Show opgevoerd, onder het mom van 'internationaal correspondent'.

Er is nog geen datum geprikt wanneer Noah het roer van de show overneemt en Jon Stewart het populaire laatavondprogramma definitief vaarwel zegt. "Ik ben blij voor de show en voor Trevor", zegt Stewart aan de New York Times. "Hij is een geweldige komiek en een ongelofelijk talent waarmee we graag gewerkt hebben."

'Hij is een geweldige komiek en een ongelofelijk talent'

Jon Stewart over Trevor Noah

Luipaardvel

Met Noah aan het hoofd van The Daily Show hebben de twee veelbekeken laatavondprogramma's van Comedy Central nu presentatoren die niet blank zijn. Een onmiskenbaar statement van de zender, terwijl makers van andere kritiek krijgen omwille van hun gebrek aan diversiteit.

Toch zei Noah tijdens een act in het de Late Show With David Letterman dat hij er niet van houdt als hij wordt voorgesteld als een Afrikaanse komiek, alsof hij het hele continent vertegenwoordigt. "Ze doen het klinken alsof iemand in luipaardvel het podium zal opkomen", omschreef hij.

Er werden volgens Comedy Central ook vrouwen overwogen om Stewart op te volgen en zo komaf te maken met de eeuwige Amerikaanse mannenclub van laatavondpresentatoren. "We hebben gesproken met vrouwen. We spraken met mannen. Maar in Trevor hebben we de beste persoon voor de job gevonden", zegt Comedy Central-bazin Michele Ganeless aan de Times. "Hij brengt een unieke kijk op de wereld en heeft veel mensenkennis, wat zijn grappen zo verhelderdend maken."

De 52-jarige Jon Stewart maakte in februari zijn vertrek bekend na 16 jaar het gezicht van de show te zijn geweest. Wat hij gaat doen is nog niet duidelijk.

De eerste keer dat Noah opdook in The Daily Show was in december vorig jaar:

Andere laatavondshows krijgen kritiek omwille van hun gebrek aan diversiteit

Trevor Noah en uittredend Jon Stewart (bij het exit-bordje).
rv Trevor Noah en uittredend Jon Stewart (bij het exit-bordje).