Zo grijpen de vrouwen de macht in 'De Slimste Mens'

Veel testosteron in 'De Slimste Mens ter Wereld'? Dan toch zeker niet in aflevering 27, die morgenavond wordt uitgezonden. Vrouwen aan de macht daar, nadat super-ontdekking Eva De Roo en nieuwkomer Tine Reymer de macht grepen en Louis talpe genadeloos naar huis speelden. Het idool van vrouwelijk Vlaanderen wordt opgevolgd door Kat Kerkhofs, mevrouw Dries Mertens zeg maar, waardoor een compleet vrouwelijk onderonsje zal mogen beslissen wie mag blijven en wie in de voetsporen van Talpe richting exit wordt begeleid.

Voor Louis Talpe eindigde het Slimste Mens-avontuur na vier deelnames. "Het was niet mijn aflevering en het had best mooier kunnen zijn met nog een vijfde deelname", maakte Vlaanderens mooiste duidelijk. In een niet echt hoogstaande aflevering had Talpe tot bij het allerlaatste filmfragment uitzicht op een rechtstreekse overwinning. Dat hij niks wist over 'Niveau 4', een VIER-programma dat een dag na 'Eeuwige Roem', ook al op VIER, werd uitgezonden, was pijnlijk. Voor presentator. En voor zender. Het was VRT-presentatrice De Roo die van het black out-moment van Louis maximaal profiteerde en met de overwinning ging lopen. "Dit was een beetje Eva De Rop en er over", stelde jurylid Cannaerts vast.

In de finale ging het hakkelend vooruit. Noch Tine Reymer, noch Louis Talpe konden het verschil maken. Tot Louis niks wist over de Tsjechische schrijver Franz Kafka (dat waren meteen drie goede antwoorden), Reymer zich eerder toevallig onder de score van Talpe liet zakken en met de gemakkelijke vraag over Sven Gatz uitspeelde.

Al goed overigens dat Eva De Roo niet blond is, of ze had dit keer de stempel 'dom blondje' meegekregen. "Ik denk 1 jaar en 1 maand" was haar antwoord op de vraag hoe oud een baby van 142 maanden is. "Ik was gebuisd in het zesde leerjaar voor wiskunde", klonk het als excuus. Maar Eva ging lustig en rustig verder op haar blondjes-elan met de vraag: "Is Thuis een komische reeks?"

Eerder dan het quizverloop, was de humor van Bart Cannaerts de smaakmaker van deze 26ste aflevering. Gevat, grappig, amusant. En met goeie, oude mopjes. Het moet niet altijd goor zijn.

De leukste quotes

Tine Reymer: "Ja, ik zou best De Slimste Mens ter Wereld kunnen worden. Als je toevallig de juiste vragen hebt en daarop de juiste antwoorden weet, dan kan dat. Dat is natuurlijk al een grote prémisse."

Tine (op de vraag wat ze van haar tegenstanders vindt): "Mooi. En ik denk ook heel slim."

Tine: "Ik ben een spelletjesspeler en ben daarin heel fanatiek. Heel groot rechtvaardigheidsgevoel ook. Als ik niet akkoord ga, ga ik in discussie."

Eva De Roo (over haar overwinningen): "Ik speel altijd met 1 seconde."

Louis Talpe (over bijgeloof): "Ik moet mijn rechterschoen eerst aandoen. Ik kan niet anders, of ik word raar in mijn hoofd."

Bart Cannaerts: "Bijna de twee beste actrices zitten samen. Als hier een bom valt, heeft Antje De Boeck weer werk."

Maaike Cafmeyer: "Actrices vechten niet voor een rol. Die gaan naar bed met de regisseur."

Erik Van Looy (na de allereerste vraag waar niemand kan op antwoorden): "Hopelijk is dit een betere vraag."

Eva De Roo: "Of ik een dierenvriend ben? Niet overdreven hoor."

Bart Cannaerts (met nog eens mopjes): "Nog een mopje. Weet je waarom Hitler nooit de taxi nam? Hij was toch meer een Uber-mensch."

Cannaerts (slaat de nagel op de kop): "Ballenjongen? Is dat iets voor jullie? Wat een vraag! Dat kan alleen in deze quiz. Ballenrapen, dat is het liefste wat ik doe. Ballen, ballen, ballen, oehhhhh."

Maaike Cafmeyer (met nog een mopje): "Hoe noem je een rijke lesbienne? Een jackpot."

Cannaerts: "En hoe noem je een loopwedstrijd tussen Maggy De Block en Luc Caels? Een spek aan spek race."

Een wistje-datje: Tine (42) leerde haar man Peter Van den Begin (52) kennen op school (hij gaf les aan haar). Eva leerde haar vriend kennen op de trein in Slovenië. "Terwijl ik een boterham met confituur aan het eten was", aldus Eva). Maaike leerde haar vriend, naar eigen zeggen zoals elke Westvlaming, op een familiefeest kennen.

Hilarische momenten

Bart Cannaerts heeft alweer een welkomstliedje gemaakt. Dit keer dus voor Tine Reyer. Maaike Cafmeyer wil zo nodig tweede stem zingen, wat tot een geweldige kakafonie bij een onmogelijk liedje leidt.

De vakjury laat zich geweldig gaan in een opbod van 'bad english'. Van 'the stoofmeat met fries', langs 'a little queenbite' (een koninginnehapje) tot 'the whitelove met de beechamelsauce'.

Kantelmomenten

Van bij de start van de quiz loopt de score gelijkopgaand. Zo is er na de puzzelronde slechts een verschil van 19 seconden tussen plaats 1 en 3.
De drie kandidaten spelen een sterke fotoronde met telkens minstens 7 juiste antwoorden en concurrenten die de overige foto's ook goed raden.

De filmpjesronde maakt alweer het verschil. Tine weet drie antwoorden, niemand geeft de overblijvende antwoorden. Eva geeft op haar beurt 3 antwoorden, Louis pikt 40 seconden in. Hij weet helaas niks over zijn filmronde, net zomin als Tine, waardoor Eva de overwinning in de wacht kan slepen.

In de finale wordt matig gespeeld. Eén keertje strategisch een paar seconden laten zakken volstaan voor Tine om Louis naar huis te spelen.

De eindscore (voor het finalespel)
1. Eva De Roo  353 sec.
2. Louis Talpe  291 sec.
3. Tine Reymer  257 sec.
 
De stand
1. Olga Leyers  11 deelnames   7 overwinningen
2. Gilles Van Bouwel  10 deelnames  6 overwinningen
3. Ihsane Chioua Lekhli  5 deelnames  3 overwinningen
4. Bieke Illegems  5 deelnames  2 overwinningen
5. Jonas Geirnaert  4 deelnames  3 overwinningen
6. Eva De Roo  4 deelnames 2 overwinningen
7. Jan Jaap Van der Wal  4 deelnames  1 overwinning
8. Louis Talpe  4 deelnames  1 overwinninbg
         
Nieuwkomer: Kat Kerkhofs