Zenders stellen kiesprogramma’s voor: aan u de keuze op wie u (af)stemt

Naar wie zal u kijken?
VTM/VRT Naar wie zal u kijken?
Over exact een maand trekken we met z'n allen naar het stemhokje voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Terwijl de politieke partijen hun programma's uit te doeken doen, stellen ook de Vlaamse tv-zenders hun verkiezingsprogrammatie voor. Aan u de keuze op wie u (af)stemt.

VTM brengt nieuwe online formats

De ankers van 'VTM Nieuws': Dany Verstraeten, Elke Pattyn, Stef Wauters, Birgit Van Mol en Freek Braeckman.
VTM De ankers van 'VTM Nieuws': Dany Verstraeten, Elke Pattyn, Stef Wauters, Birgit Van Mol en Freek Braeckman.

Bij 'VTM Nieuws' worden het de verkiezingen van de kijker. "We willen de Vlaming een stem geven in het politieke debat, dat is onze absolute ambitie", zeggen hoofdredacteurs An Goovaerts en Nicholas Lataire.

En dat debat start - eerder verrassend - vanavond al, met een duel tussen Theo Francken (N-VA) en zijn opvolger bij Asiel en Migratie: Maggie De Block (Open Vld). Dany Verstraeten leidt het in goede banen.

Elke Pattyn zal dan weer het gezicht worden van het nieuwe ochtendnieuws, dat vanaf 20 mei uitsluitend online te volgen zal zijn. En dat zijn niet de enige plannen online. Maandag start de videoreeks 'Het standpunt', waarin de zeven partijvoorzitters hun programma verduidelijken. Vanaf 13 mei wordt 'De stem van de jeugd' afgetrapt, een videoreeks waarin jongeren tussen 15 en 18 jaar hun stem laten horen. Politiek analist Noël Slangen gaat vanaf dan ook dagelijks vloggen in 'Het laatste woord', terwijl Freek Braeckman in 'De ronde van Freek' op zoek gaat naar wat echt speelt bij de Vlaming - een format dat ook al ingezet werd bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Ook 'De stem van Vlaanderen' wordt opnieuw gelanceerd. In oktober vulden al meer dan één miljoen Vlamingen die online stemtest in via hln.be, waar u hem nu weer terugvindt. Een nieuwigheid: naast een partijmatch krijgt u ook een top 5 van de politici uit uw kieskring.

Verpleegster Maggie

In de laatste week voor de verkiezingen verschuift de focus naar televisie. Zo is er dan 'Het grote gelddebat' en een speciale 'Telefacts', waarin Cathérine Moerkerke politici meeneemt naar de werkvloer. Koen Geens (CD&V) wordt cipier, Maggie De Block (Open Vld) verpleegster en Liesbeth Homans (N-VA) trekt mee op ronde bij kansarmen.

Ook Paul Jambers wordt ingezet: hij brengt reportages over de groen-gele confrontatie.

Vlak voor 26 mei wist VTM het allerlaatste debat binnen te halen. Op verkiezingsdag zelf start 'VTM Nieuws' al om 8 uur. Met flitsen uit alle grote steden, in het zog van alle grote kopstukken. VTM maakt zich sterk elke uitslag zo snel mogelijk bekend te maken. Birgit Van Mol en, later in de ochtend, Stef Wauters leiden in Vilvoorde de stemmendans, Dany Verstraeten praat in het Vlaams Parlement met politici, terwijl Elke Pattyn in de studio aan een 'Raad van wijzen' duiding vraagt.

Niet te missen:

'De stem van de jeugd' - online vanaf 13 mei

Ochtendnieuws - online vanaf 20 mei

Jambers bij Groen en N-VA op 21, 23 en 29 mei

'Telefacts'-special op 22 mei

Grootste en langste live-uitzending op verkiezingsdag

'De stem van Vlaanderen' via vtmnieuws.be en hln.be

VRT zet in op vertrouwde figuren

Ivan De Vadder, Martine Tanghe en Phara de Aguirre.
VRT Ivan De Vadder, Martine Tanghe en Phara de Aguirre.

De openbare omroep zet - traditioneel - alle zeilen bij voor de verkiezingen en schuift boegbeelden Ivan De Vadder, Martine Tanghe en Phara de Aguirre naar voren.

Vanaf 12 mei zal u op alle VRT-platformen niet meer naast de verkiezingen kunnen kijken of horen. "Uiteraard op tv, maar ook op radio én online willen we als openbare omroep de kiezer zo geïnformeerd mogelijk naar het kieshokje sturen. Alle verkiezingsprogramma's die we gaan brengen op onze platformen vallen onder de noemer 'Kies 19'", zo licht hoofdredacteur televisie Steven Samyn toe.

Politieke 'Extra Time'

Voor de lichtere debatten ontvangt Phara de Aguirre u graag bij 'Iedereen kiest' op Eén. Het ernstigere werk vindt u op Canvas: extra lange verkiezingsuitzendingen van 'Terzake' en de scherpe analyses van het in oktober al gesmaakte 'Zinzen & Van Cauwelaert bij Ivan'. Nieuw is 'Europa kiest', een soort politieke 'Extra Time' met Europawatchers.

Radio 1 trekt twee weken voor de verkiezingen naar de daktuin van het Vlaams Parlement. Daar zullen de uitzendingen van 'De ochtend' en 'De wereld vandaag' plaatsvinden.

Ook bij de VRT is er veel aandacht voor online. Zo worden op YouTube enkele ludieke portretten van de politieke partijen gelanceerd. Op vrtnws.be kan u daarnaast terecht voor 'De stemtest' en 'SOS keuzestress'. Die laatste test wil Vlamingen die niks van de verkiezingen weten toch alle mogelijke basisinformatie geven. "We willen vooral mensen informeren die we doorgaans niet bereiken via de klassieke kanalen", aldus Samyn.

Op 26 mei start ook Eén om 8 uur aan zijn verkiezingsshow. Tussen 10 en 12 uur wordt er uitgezonden vanuit de journaalstudio, waarna een marathonuitzending met Martine Tanghe en Ivan De Vadder volgt.

Niet te missen:

'Iedereen Kiest' vanaf 12 mei op Eén

'De zevende dag: verkiezingsspecials' vanaf 12 mei op Eén

'Zinzen & Van Cauwelaert bij Ivan' vanaf 13 mei op Canvas

'Europa kiest' op 15 mei op Canvas

Marathonuitzending tussen 12 en 23 uur op verkiezingsdag op Eén

'De stemtest' op vrtnws.be

VIER kiest voor Gert en James

VIER, de kleinste der grote tv-zenders, laat de verkiezingen aan zich voorbijgaan. Enkel Gert Verhulst en James Cooke ontvangen in 'Gert Late Night' enkele politici op hun jacht. Deze week was dat sp.a-politica Jinnih Beels. Volgende week komt CD&V'er Koen Geens langs. Nadien passeert ook nog N-VA-mobiliteitsminister Ben Weyts.