Zelfmoordlijn maakt zich klaar voor heruitzending Thuis-finale

VRT
Eind juni werd het twintigste seizoen van de populaire Eén-serie Thuis afgesloten met een serieuze cliffhanger: Luc Bomans ondernam een zelfmoordpoging. Voor wie het gemist heeft: nu zondag wordt de aflevering heruitgezonden, en daar bereidt ook de zelfmoordlijn zich op voor. Na de finale in juni kreeg de organisatie zeven keer meer oproepen dan gewoonlijk.

De seizoensfinale veroorzaakte ophef aan het begin van de zomer. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vond de beelden 'te expliciet en confronterend', en sommige organisaties vroegen de VRT om de aflevering nooit meer uit te zenden. Ook bij de zelfmoordlijn hebben ze hun twijfels bij de verhaallijn, meldt Het Nieuwsblad. Er wordt extra volk opgetrommeld om de verwachte drukte na de heruitzending zondagavond op te vangen.

"We zijn voorbereid", zegt woordvoerster Kirsten Pauwels. Rond 20.50 uur, aan het einde van de aflevering, zal het gratis nummer van de zelfmoordlijn (1813) op het scherm verschijnen. De organisatie verwacht dan een piek aan oproepen tot 22 uur. "Ofwel omdat ze met suïcidale neigingen kampen en dreigen tot actie over te gaan, ofwel omdat ze een naaste hebben verloren en opnieuw worden herinnerd aan dat leed." Normaal zitten er 's avonds twee medewerkers klaar, maar dat zullen er zondag dus meer zijn.

Wie vragen heeft rond zelf­doding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.