Wordt komiek die 125 kilo afviel de Slimste Mens?

Kamal voor en na.
Facebook Kamal Kharmach Kamal voor en na.
Vanavond maakt Kamal Kharmach zijn opwachting in De Slimste Mens ter Wereld. De komiek en academicus valt niet alleen op met zijn grappen, maar ook met het feit dat hij op één jaar tijd 125 kilo afgevallen is.

Toen Kamal in Humo's Comedy Cup 2014 tweede werd, na Lukas Lelie - die vorige week nog scoorde in De Slimste Mens ter Wereld - gaf zijn weegschaal zo'n 200 kilo aan. Nu weegt hij nog 75 kilo. "14 oktober 2014 heb ik een maagring laten plaatsen. We zijn één jaar verder en ik weeg 125 kilo minder. Fenomenaal! Ik ben heel blij", vertelt Kamal aan Humo. "Ik was 24 en mijn dokter zei dat ik de 30 niet zou halen. Maar pas toen mijn moeder me al huilend smeekte om er iets aan te doen, ben ik in actie geschoten. Ik was als een drugsverslaafde: ik ontkende mijn probleem, ik zei dat ik het wel onder controle had, dat ik kon stoppen wanneer ik wilde. Ik woonde op 600 meter van de bushalte: om dat traject te lopen, moest ik drie keer stoppen om mijn rug te ontlasten, zo veel pijn deed het."  

Eten als troost
Kamal besefte dat zijn gewicht een groot effect had op zijn dagelijks leven. "Op het podium stond ik voortdurend naar adem te happen. En ik was ongelukkig. Het leven zelf bood me geen plezier of troost meer, dat kon alleen eten nog ­ voor heel even. Dan stopte ik me helemaal vol en lag ik een uur lang in de zetel. Als ik boos was, at ik twee zakken pindanoten om te kalmeren. En het is natuurlijk een vicieuze cirkel: omdat je zo dik bent, kom je steeds minder buiten, je hebt weinig vrienden, helemaal geen liefdesleven, dus word je alleen maar ongelukkiger waardoor je nog méér gaat eten. Eten, thuis films kijken en comedy: uit méér bestond mijn leven niet. Het was een heel donkere, eenzame tijd. Ik was goed in oppervlakkige contacten, maar echte vriendschappen hield ik af. `Ik zal die mensen toch alleen maar teleurstellen,' dacht ik."  

Stress
Vanavond neemt hij naast actrice Anemone Valcke en zanger en acteur Stan Van Samang plaats in de zeteltjes van de De Slimste Mens ter Wereld om een gooi te doen naar de titel. "Voor een comedian is De Slimste Mens slopend. Ik ging dood van de stress. Ik wou niet afgaan als academicus  én ik wou een goeie beurt maken als komiek. Want als je grappig bent, is dat natuurlijk onbetaalbare reclame. Als Erik Van Looy een vraag stelde, dacht ik eerst aan een goeie grap en daarna pas aan het antwoord."

VIER
VIER