Wordt 'de Lau' van Astrid 'De Slimste Mens ter Wereld'?

Laurens Nuyens, beter gekend als 'de Lau' of de jongere broer van Astrid Bryan. © Facebook De Slimste Mens ter Wereld
Laurens Nuyens, beter gekend als 'de Lau' of de jongere broer van Astrid Bryan. © Facebook De Slimste Mens ter Wereld
Geen VRT- noch VTM-gezichten onder de 34 nieuwe kandidaten van 'De Slimste Mens ter Wereld', wel vier COG's (Compleet Onbekende Gezichten), de jaarlijkse portie politici (5), een recordaantal van twaalf vrouwen en twee reclameblokken. Ook de Lau van Astrid Bryan strijdt mee om de titel van de slimste. Met komiek Philippe Geubels als vast jurylid en de 'one and only' Erik Van Looy als presentator is 'De Slimste Mens ter Wereld' klaar om vanaf 17 september het tiende seizoen af te vuren op het gloednieuwe VIER.

Wie stapt eind november in de voetsporen van Stany Crets, Wouter Deprez of Bert Kruismans? Gaat er opnieuw een komiek (David Galle of Henk Rijckeart) met de titel aan de haal? Of wordt het een compleet onbekende geneeskundestudent of regisseur die zich een jaar lang de slimste ter wereld mag noemen? Misschien mag Erik Van Looy zijn beroemde 'Het is gebeurd' wel roepen naar een vrouw die erin slaagt het volledige mannelijke deelnemersveld (22) achter zich te laten. Vanaf 17 september kunnen fans van een van de populairste tv-programma's tien weken lang van maandag tot donderdag alvast opnieuw aan hun trekken komen.

Twee reclameblokken
Met de verhuis van Eén naar Vier beloofde het Woestijnvis-programma uit te pakken met een fonkelnieuw concept. Met twaalf dames (een absoluut record) aan de startmeet en een mix van bekend, minder bekend en compleet onbekend belooft de televisiequiz alvast 'meer van hetzelfde, maar toch helemaal anders' te worden. Bovendien wordt het spelletje al om kwart voor negen uitgezonden en krijgen fans tussendoor twee reclameblokken te verduren (eentje na de eerste ronde '3-6-9 en een volgende vlak voor de finale).

Regisseur Erik Van Looy neemt opnieuw de rol van quizmaster op zich.
BELGA Regisseur Erik Van Looy neemt opnieuw de rol van quizmaster op zich.
Philippe Geubels zetelt opnieuw in de jury.
KRISTOF VAN ACCOM Philippe Geubels zetelt opnieuw in de jury.

Nobele onbekenden
Voor het eerst vuurt het programma ook onbekende gezichten af op de
kijkers. "Nobele onbekenden, maar stuk voor stuk straffe deelnemers. Wouter Beke zien quizzen tegen een West-Vlaamse huisvrouw is trouwens spannend", aldus hoofdredacteur Sam De Graeve. Onder de onbekende koppen ontmoeten we onder meer een regisseur, student geneeskunde en een lieve huisvrouw/kokette diva.

Geen VRT-gezichten
Moest het programma uit noodzaak op zoek gaan naar nobele onbekenden doordat VRT- en VTM-gezichten niet meer mochten meespelen van hun bazen? "We hadden inderdaad een paar namen in gedachten, maar dat mocht en kon niet", geeft De Graeve toe. "Toch zijn we erg gelukkig met de 34 kandidaten die wél hebben toegezegd."

Na jaren 'zagen' zijn de programmamakers er bovendien in geslaagd mediafenomeen Jan Mulder te overtuigen: "Met Jan hebben we opnieuw een deelnemer waarvan we dachten dat hij nooit zou toestemmen, omdat hij alle vorige jaargangen consequent onze vraag had afgewimpeld."

Jan Mulder.
Photo News Jan Mulder.

Jonge veulens
Toch pakt ook het tiende seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld' opnieuw uit met een pak opvallende deelnemers. Peter Van Asbroeck en Ann Van Elsen bijvoorbeeld. Hoewel er voor hen geen ruimte meer was in het vernieuwde VIER, nemen ze zonder wrevel plaats in de zeteltjes voor Erik Van Looy.

De sympathieke regisseur mag ook enkele jonge, knappe dames verwachten, met onder anderen Sofie Lemaire, Sarah 'Kaatje' Van Geel en N-VA-Kamerlid Nadia Sminate. Net als de andere politici (die netjes verdeeld zijn over de grootste Vlaamse partijen), mag deze laatste pas op het toneel verschijnen na de gemeenteraadsverkiezingen van 17 oktober.

N-Va-Kamerlid Nadia Sminate. © Facebook De Slimste Mens ter Wereld
N-Va-Kamerlid Nadia Sminate. © Facebook De Slimste Mens ter Wereld
Sarah 'Kaatje' Van Geel. © Facebook De Slimste Mens ter Wereld
Sarah 'Kaatje' Van Geel. © Facebook De Slimste Mens ter Wereld

'De Lau'
Nog een opvallende kandidaat is Laurens Nuyens, beter gekend als 'De Lau' of jongere broer van Astrid Bryan. Als fel begeerde vrijgezel zal hij alvast heel wat jonge veulentjes doen afstemmen op VIER. Frieda Van Wijck is met haar 62 lentes veruit de oudste onder de vrouwen. Veteraan van dienst bij de mannen is de 67-jarige Jan Mulder.


Het volledige deelnemersveld:

Comedians
David Galle (31)
Henk rijckaert (38)
Paulien Cornelisse (36)
Politiek
Wouter Beke, CD&V-voorzitte (38)
Alexander De Croo, Open Vld-voorzitter (36)
Nadia Sminate, NV-A-Kamerlid (30)
Meyrem Almaci, Groen-Kamerlid (36)
Ingrid Lieten, sp.a-minister (48)
Muziek
Jef Neve (35)
Jean Blaute (60)
Sport
Tomas Van Den Spiegel, basketter (34)
Jan Mulder, ex-voetballer (67)
Johan Boskamp, ex-voetballer (63)
Auteur/Journalist
Stefan Brijs (42)
Sylvia Van Driessche, Joepie-hoofdredactrice (35)
Ann De Craemer, columniste (31)
Guinevere Claeys (32)
Acteurs
Jonas Van Geel (27)
Bart Cannaerts (32)
Ben Segers (38)
Sarah Van Geel (31)
SBS-gezichten
Jelle De Beule (31)
Peter Van Asbroeck (49)
Michiel Devlieger (48)
Sofie Lemaire (28)
Ann Van Elsen (32)
Radio & TV
Otto-Jan Ham, Studio Brussel (33)
Pascal Braeckman, geluidsman (50)
De Lau, broer van Astrid Bryan
Frieda Van Wijck (62)
Onbekend
Robin Pront, regisseur
Arne De Tremerie, student (19)
Gertjan Rasschaert, student (22)
Magali Cobbaert, huisvrouw en diva