Wim Lybaert haalt zijn Columbus weer van stal: "Eigenlijk ben ik helemaal geen avonturier”

Net voor ze zouden starten, kreeg Jeroen Meus (links) slecht nieuws over zijn broer. Afblazen was geen optie, de tv-kok wilde absoluut vertrekken.
© VRT - Liefhebbers Net voor ze zouden starten, kreeg Jeroen Meus (links) slecht nieuws over zijn broer. Afblazen was geen optie, de tv-kok wilde absoluut vertrekken.
Bijna 1 miljoen kilometer heeft de Columbus op de teller, maar toch heeft de bus van Wim Lybaert (50) zich ook in het tweede seizoen opnieuw perfect van zijn taak gekweten. Vanaf vanavond reist Lybaert samen met zijn gasten weer richting het onbekende en het ongedwongene. “Ik ben nochtans helemaal niet avontuurlijk”, zegt hij.

In ‘De Columbus’ hebben Wim Lybaert en zijn wekelijkse reisgezel zelden een vaste eindbestemming. Dat is ook niet belangrijk. De reis in het busje draait niet om het doel, maar om het gevoel van vrijheid, loslaten en het nut der traagheid. “Want er is iets wat mijn gasten gemeen hebben”, zegt hij. “Ze leven allemaal aan een tempo van 300 km per uur. Door vier dagen met me mee te gaan in de Columbus, zijn we er even tussenuit.” In het tweede seizoen van het Eén-programma zullen nu Jeroen Meus, Philippe Geubels, Annelien Coorevits, Stefaan Degand, Linde Merckpoel en Jan Peumans letterlijk en figuurlijk wat gas terugnemen. En er gaat ook voor het eerst een onbekende Vlaming mee. “Er lieten zóveel mensen weten dat zij ook weleens met de Columbus mee wilden, dat we dachten: waarom ook niet? Daarom lanceerden we een oproep, waarop 3.000 mensen reageerden. Het toeval haalde er één iemand uit: de 29-jarige Laurens. Het was voor mij een blind date van vier dagen, die erg leuk uitdraaide”, aldus Lybaert.

Twee kwajongens

In de eerste - volgens Lybaert heel intense - aflevering reist tv-kok Jeroen Meus mee. “Wij zijn goede vrienden, maar het ging er bij momenten heel emotioneel aan toe. Net voor we zouden starten, kreeg Jeroen slecht nieuws te horen over de gezondheid van zijn broer. Ik stelde hem onmiddellijk voor om de reis af te blazen, maar Jeroen wilde toch vertrekken. Het werd een zeer bijzondere trip vol vreugde en verdriet. Het heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. We hebben heel wat afgelachen samen, als twee kwajongens die werden losgelaten in de wijde wereld. Het is dus niet dat je getuige bent van kommer en kwel. Je ziet een kwetsbare, eerlijke Jeroen. Een broer, een vriend, een mooie mens.”

In tegenstelling tot wat je zou denken, leerden de kok en de moestuinier elkaar niet kennen op een televisieset. “We kennen elkaar eigenlijk door Jeroens moeder”, lacht Lybaert. “Toen mijn allereerste boek uitkwam, zat ik op de boekenbeurs te signeren toen er een vrouw naar me toe kwam die erg geïnteresseerd was in moestuinieren. Na een leuke babbel zei ze opeens dat ze de moeder van Jeroen Meus was. Heel grappig, vooral omdat haar karakter me heel erg deed denken aan mijn eigen moeder. Ik ben dan eens tot aan Jeroens standje gestapt om me voor te stellen. Sindsdien zijn we elkaar blijven opzoeken. Onze gemeenschappelijke interesses en passies zoals de moestuin, lekker eten en koken helpen daarbij, natuurlijk.”

Geen contact met gezin

Als reisleider lijkt Lybaert de eeuwige avonturier, maar niets is minder waar. “Eigenlijk ben ik helemaal niet zo avontuurlijk”, zegt hij. “Ik ben een enorme planner en heel gestructureerd. Ik ga helemaal niet zo onbezonnen door het leven zoals dat lijkt in het programma. Ook voor mij is de vierdaagse een periode om even alles los te laten.” Ook zijn vrouw en drie kinderen weten dat. “Als ik met de Columbus op pad ga, sluit ik me helemaal af van het thuisfront en gaat de telefoon vier dagen uit. Het lijkt misschien vreemd, maar ik doe het net omdat ik zo’n emotionele mens ben. Als ik wel contact zou houden, is het hek meteen van de dam. Voor noodgevallen heeft mijn vrouw wel het nummer van de producer, maar normaal gezien hoor ik haar niet. Op de vierde avond, als het programma is afgelopen, bel ik wel als eerste naar mijn vrouw en kinderen.”

‘De Columbus’, 20.40 uur op Eén.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • roger welvis

  jan de korte heb je maar 1 zender op je tv afstandbediening

 • Erwin Vandriessche

  Een mooi programma waar Wim en de programmamakers tonen waar het allemaal om draait als men op verlof gaat. Niet de bestemming is het doel en mooi, maar ook de weg er heen heeft veel te bieden aan natuur en ontspanning. Dit is kamperen zoals het hoort te zijn en niet naar overvolle stranden om als steak gebakken te worden.

 • Janin Vandermaelen

  Als je het voorgaande leest is het niet enkel om het plezier te doen. Maar ook om het menselijke en het dagdagelijkse met hun kommer en kwel maar inderdaad ook om de humor en het plezier. SO WHAT? Of moet onze tv-avond immer gevuld worden met intrieste gebeurtenissen?

 • Jan De Korte

  Het zoveelste programma waar BV'ers op kosten van de belastingbetaler op reis gaan, lekker eten, plezier maken, enz...