Wie zit morgen op de IJzeren Troon? Dit zijn de meest plausibele ‘Game of Thrones’-theorieën

Wie wordt de overwinnaar in 'Game of Thrones'?
HBO Wie wordt de overwinnaar in 'Game of Thrones'?
Morgen is het zover: dan weten we éindelijk hoe ‘Game of Thrones’ afloopt. De HBO-reeks leeft de laatste weken enorm bij het kijkpubliek en iedereen heeft wel een theorie over hoe het allemaal tot een einde zal komen. Dit zijn de meest plausibele theorieën op een rij, per personage. 
1. Daenerys Targaryen

Al vanaf het prille begin is Daenerys Targaryen één van de topkandidaten om op de IJzeren Troon te belanden. Naar eigen zeggen wilde ze komaf maken met het systeem van machtige families die met elkaar strijden om de troon. Ze streefde naar een rechtvaardige gemeenschap, waarin haar onderdanen het goed zouden hebben. Jammer genoeg zagen we in de meest recente aflevering hoe ze het roer omgooide en heel King’s Landing platbrandde, inclusief de onschuldige burgers. Daarmee gaat ze haar vader, de Mad King, achterna. 

Het is dus heel waarschijnlijk dat zij de eerstvolgende koningin van de Zeven Koninkrijken wordt, al is het nog maar de vraag hoe lang ze op de troon zal blijven zitten. Volgens fans kan het twee kanten uit: ofwel in de laatste aflevering een soort epiloog waarin we zien hoe Daenerys en haar gevolg worstelen met de verworven macht en haar schuldgevoel over het doden van duizenden vrouwen en kinderen, ofwel zal ze worden afgezet. En dat kan in deze reeks niet anders dan door te sterven. Enkele theorieën stellen dat het alsnog Jon Snow zal zijn die Daenerys een kopje kleiner zal maken, want gezien hij eigenlijk ook een Targaryen is, heeft hij de grootste claim op de troon. Dat is niet volledig uit de lucht gegrepen, maar het zou wel straf zijn, gezien Jon altijd al verklaarde dat hij de troon niet wil. 

Meer waarschijnlijk is dat iemand anders komaf zal maken met Dany. Met name Tyrion Lannister. Hij verraadde zijn beste vriend, Varys, omdat hij in zijn koningin geloofde. Zij stelde hem echter enorm teleur toen ze liet blijken dat ze net zo destructief en moordlustig is als haar vader, na al het harde werk dat Tyrion had gedaan om haar te beschermen. Zal hij zich tegen haar keren? Of zal Daenerys haar slag thuishalen en voor altijd regeren over Westeros? Zoals het er nu uitziet, geloven de meeste fans het eerste. 

2. Tyrion Lannister

Maar ja, wat met Tyrion? Want wie zich de vorige aflevering nog herinnert, weet dat Daenerys een wel heel dreigende uitspraak deed: “De volgende keer dat je me teleurstelt... zal de laatste keer zijn dat je me teleurstelt.” Niet veel later besloot Tyrion alsnog om zijn broer Jaime te bevrijden uit gevangenschap, zodat die zijn zus Cersei kon overtuigen om zich over te geven. Tyrion mag zijn slag dan ietwat thuisgehaald hebben toen de stad zich overgaf en de weg naar de troon zonder bloed kon verlopen. Daenerys gooide dat plan volledig in de wind. Dat betekent dat ze waarschijnlijk niet veel waarde zal hechten aan zijn bijdrage in de strijd. De kans is dus aanzienlijk groot dat hij geëxecuteerd zal worden.

Nochtans zijn er volgens fans nog enkele scenario’s waarin hij heelhuids kan ontsnappen. Ten eerste, zoals we hierboven al hebben uitgelegd, zou hij het kunnen zijn die Daenerys vermoord. Wanneer Jon dan zou weigeren om de troon te bestijgen en terugkeert naar Winterfell, zou Tyrion geen slechte keus zijn voor de IJzeren Troon. Net als Jon is hij slim, een geboren leider én hij kent compassie. 

Een andere optie zou zijn dat Daenerys op een andere manier aan haar einde komt, en dat Sansa de eerstvolgende is die zich kandidaat stelt om te regeren. Zij heeft van alle personages - Arya en Bran buiten beschouwing gelaten - de nauwste familieband met de rechtmatige erfgenaam, Jon Snow, die zelf geen kinderen heeft. Tyrion en Sansa komen bijzonder goed met elkaar overweg. In het verleden zijn ze al een keertje getrouwd tegen hun zin, maar het is best mogelijk dat ze het nog een tweede keer - vrijwillig - zouden doen. Op die manier zou Tyrion alsnog een koning kunnen worden. 

3. Jon Snow

Photo News

Dé grote hoofdrol, chouchou van de kijker, lief/neefje van Daenerys en de voormalige King In The North: Jon Snow zal sowieso nog iets te betekenen hebben in dit verhaal, maar wat? We weten nu al een tijdje dat hij eigenlijk Aegon Targaryen heet, en de rechtmatige opvolger voor de IJzeren Troon is. Maar wat gaat hij daar zelf aan doen, gezien hij al jaren aangeeft dat het koningschap hem niets zegt? King In The North, oké, als het dan echt moet, maar op de IJzeren Troon zou hij eerder tegen zijn zin terechtkomen dan dat hij het zelf gaat zoeken. Het volk staat uiteraard wel achter hem, dus het zou kunnen dat zij hem alsnog overtuigen. 

De meest waarschijnlijke scenario’s gaan volgens fans als volgt: ofwel trouwt hij tegen alle verwachtingen in toch met Daenerys, tante of niet, ofwel verzet hij zich tegen haar omdat hij niet kan leven met het voorbije bloedvergiet. In dat geval zou hij - omdat het niet anders kan - koning worden om ervoor te zorgen dat het rijk in vrede kan verder leven. De kans dat hij Daenerys zelf vermoordt, is klein, omdat zijn erewoord hem alles is en hij trouw heeft gezworen aan zijn koningin. 

Er is uiteraard ook nog een kans dat Daenerys een poging doet om Jon van de kaart te vegen, gezien hij vanaf nu haar enige concurrent is. Nu ze een stad vol vrouwen en kinderen heeft uitgemoord, is de drempel om ook haar lief van kant te maken in ieder geval een stuk kleiner geworden. 

4. Sansa Stark

HBO

Lady of Winterfell Sansa Stark is ook nog altijd een belangrijke speler op het veld. Ze heeft de invloed van personages als Littlefinger en Cersei Lannister achter de kiezen, en ze ontwikkelde zich de voorbij jaren tot een belangrijk politiek meesterbrein binnen de show. 

Sansa zal in ieder geval niet akkoord gaan met een Daenerys op de troon, gezien zij weet dat Jon - die opgevoed werd als haar halfbroer - eigenlijk meer aanspraak maakt op die titel. De loyaliteit van het Noorden ligt nog altijd bij Jon, dus het zou kunnen dat Sansa zal vechten voor de claim van haar broer, ook al ziet die laatste dat zelf niet zitten. Ze zal in ieder geval nooit op haar knieën gaan voor Daenerys, wat voor problemen zal zorgen. 

Moest Jon de troon weigeren, zou Sansa niet aarzelen om er zelf een gooi naar te doen. Arya Stark, hun zus, is één van de beste krijgers in Westeros en zou Sansa alvast steunen. Een mogelijk huwelijk met Tyrion, die de prestigieuze Lannister-naam draagt, zou haar claim op de troon alleen maar versterken. 

5. Arya Stark

Arya was te zien in een erg opmerkelijke scène aan het einde van de voorlaatste aflevering. Zij was zowat de enige overlevende persoon in de straten van het afgebrande King’s Landing. Alsof er sprake is van magie komt er een wit paard aangelopen, dat zelf ook volledig ongeschonden is. Arya rijdt de stad uit, en daarna wordt het beeld zwart.

Fans menen dat het paard zou kunnen wijzen op het mythische witte paard van de vier ruiters van de apocalyps. Dat zou betekenen dat Arya de spreekwoordelijke Dood is, en er weer op uittrekt om iemand te vermoorden. Het zou best kunnen gezien het thema dood een rode draad is doorheen de verhaallijn van Arya. “Wat zeggen we tegen de God van de dood?”, vraagt haar leraar haar in het eerste seizoen. “Niet vandaag.” Iets dat ze later, ook in seizoen 8, blijft herhalen. 

Haar oorspronkelijke doel was om Cersei Lannister te vermoorden, maar dat plan viel in het water. Een vreemde keuze van de schrijvers, maar we moeten er wel mee verder. In plaats daarvan diende ze als een gids die ons door de hel van Daenerys moest leiden: ze zag hoe moeders en kinderen werden verkoold door het drakenvuur. Zou dat haar inspireren om haar focus te verleggen van Cersei naar Daenerys? De kijker denkt van wel. De heks Melissandre vertelde haar namelijk dat ze vele ogen voorgoed zou sluiten: “Bruine ogen (Walder Frey, Littlefinger), blauwe ogen (The Night King) én groene ogen." Daenerys heeft, net als Cersei, groene ogen in de reeks. Al willen sommige fans dat niet geloven, aangezien het personage in de boekenreeks géén groene ogen geeft. De vraag is of de schrijvers van de reeks op dit punt nog rekening houden met de boeken.

6. Niemand

Het blijft ‘Game of Thrones’, dus alles kan in deze reeks. Er vallen wel vaker doden in deze serie, dus er bestaat een kans dat geen enkel hoofdpersonage dit seizoen overleeft. In dat geval komt er niemand op de troon te zitten. Wat er dan zal heersen? Pure chaos. Al zou dat wel een anticlimax zijn.

7. Bran Stark

HBO

Wat er precies aan de hand is met Bran Stark is voor niemand duidelijk. Naar eigen zeggen is hij zelfs Bran Stark niet meer, hij is “iets anders”. Als Three-Eyed Raven kan hij in het verleden en de toekomst kijken, en het is waarschijnlijk dat hij daar hier en daar in heeft liggen rommelen. 

Zijn machtspositie is erop vooruitgegaan nu zijn grote vijand, de Night King, uit de weg is geruimd door zijn zus, Arya. Hij is nu waarschijnlijk het machtigste bovennatuurlijke wezen in heel Westeros. Wie Bran in zijn kamp heeft, heeft  toegang tot informatie over gevechten die nog moeten plaatsvinden. Bran gaf Arya immers de dolk van Valyrian Steel, waarmee ze de Night King vermoord heeft. Alsof hij wist dat ze die goed kon gebruiken. 

Over zijn rol in de komende afleveringen worden fans het maar niet eens, puur omdat er zoveel mysterie rond hem heerst. Sommigen zijn ervan overtuigd dat hij eigenlijk Bran The Builder is, de persoon die honderden jaren geleden Winterfell en The Wall heeft gebouwd. Hij zou daarvoor terugreizen in de tijd. Hij maakt in dat geval eerst het einde van alle gebeurtenissen mee, en reist daarna helemaal terug naar het begin. 

Veel mogelijkheden waarvan er maar één, of zelfs geen enkele, de juiste zal blijken. Eén ding is zeker... 

Als je denkt dat er een happy end volgt, heb je niet goed opgelet.
Giphy Als je denkt dat er een happy end volgt, heb je niet goed opgelet.

Poll

Wie zal er volgens jou op de IJzeren Troon belanden?

 • Daenerys Targaryen 5%
 • Jon Snow 31%
 • Arya Stark 12%
 • Sansa Stark 18%
 • Tyrion Lannister 12%
 • Niemand 9%
 • Bran Stark 13%5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • agostini roberto

  Tyrion heeft geen aanspraak op de troon ook al.is hij een targaryan ...verdiep u ff erin en je zult zien dat het zo is

 • Bert Bangers

  Jon Snow maakt het meeste sense, maar wacht dat zou te voorspellend zijn..

 • Christophe Braem

  Gendry. Begonnen met een Baratheon en het zal eindigen met een Baratheon. En sinds er sprake is dat het niet iemand zal zijn waar we voor supporteren en hij een goeie claim heeft erop, gok ik op hem. En ook hij wilt oorspronkelijk er niet op zitten. De gene die niet willen regeren zijn meestal de beste leiders.

 • Thibault Delaere

  Volgens mij is Tyrion ook een targaryan. Hij kan ook zonder problemen bij de draken komen. (Enkel daenerys en jon kunnen dit ook) en zijn vader bleef hem zeggen dat hij zijn zoon niet is. Dat gezegd zijnde zou hij in dat geval de oudst levende targaryan zijn. Waarschijnlijk is hij zelf ook vuur bestendig. We weten het morgen...

 • Dirk Nobels

  Wanneer word dit seizoen op de reguliere tv uitgezonden?