Was dit de grootste anticlimax uit de tv-geschiedenis?: aflevering 6 van ‘Game of Thrones’ in vogelvlucht

Dit was de finale van ‘Game of Thrones’.
HBO Dit was de finale van ‘Game of Thrones’.
Eindelijk weten we het dan, wie er op de felbegeerde IJzeren Troon van ‘Game of Thrones’ terecht is gekomen. Ook al zaten we acht jaar lang achter dat kleine stukje kennis aan, we moeten nu toegeven dat het niet echt bevredigend is. In een laatste 80 minuten vol rare wendingen, vragen we ons af of we zonet naar de grootste anitclimax uit de tv-geschiedenis hebben gekeken. Dit is de finale aflevering van ‘Game of Thrones’ - en alles wat er al dan niet aan mankeerde - in drakenvlucht. En je weet het, pas op voor spoilers! Ook al zou je ze misschien zelfs niet geloven als je ze zag...
Opgelet, spoilers!
Giphy Opgelet, spoilers!

De aflevering opent met - weeral - beelden van een verkoolde stad. Tyrion Lannister kijkt rond in King’s Landing alsof hij het zelf niet kan geloven. De Mad Queen, Daenerys, heeft niet veel overgelaten om over te regeren. Ook Jon Snow ziet de verbrande kinderen op straat liggen, en je ziet de twijfel over zijn koningin toeslaan.  

Tyrion trekt er alleen op uit.
HBO Tyrion trekt er alleen op uit.

Tyrion trekt er alleen op uit, op zoek naar zijn (hoogstwaarschijnlijk overleden) familieleden: Cersei en Jaime. Ook al wijst Jon erop dat het niet veilig is in de stad. Maar waarvan moet Tyrion eigenlijk nog schrik hebben? Alles is herleid tot as. Alleen de drakenkoningin zélf is nog gevaarlijk. 

Tyrions hart breekt door de ravage.
HBO Tyrions hart breekt door de ravage.

Even verderop, in de buurt van de Red Keep, is Grey Worm van plan om enkele gevangenen uit het leger van Cersei een kopje kleiner te maken. Tot zover hun cultuur van genade. Jon probeert hem te stoppen, maar Grey Worm meent dat de oorlog niet over is tot alle vijanden van de koningin verslagen zijn. “Hoeveel méér verslagen moeten ze nog zijn?”, brengt Ser Davos daar tegenin. “Ze zitten op hun knieën!” Grey Worm ziet er echter toch nog een probleem in: “Ze ademen nog.” Tja... En blijkbaar heeft hij ook orders gekregen van Daenerys. Iedereen die haar niét volgt, moet eraan. Totaal niet wat we de voorbije 7 seizoenen van haar gezien hebben, maar het was sinds de vorige aflevering al duidelijk dat er 100% werd ingezet op de ‘Mad Queen’-verhaallijn, of die nu goed was opgebouwd of niet. 

Jon probeert Grey Worm ervan te overtuigen dat hij niemand hoeft te doden.
HBO Jon probeert Grey Worm ervan te overtuigen dat hij niemand hoeft te doden.

De soldaten worden alsnog geëxecuteerd, en Jon trekt machteloos verder naar de Red Keep, waar Dany ondertussen haar intrek heeft genomen. Hij is er niet meer zo zeker van dat zijn vriendin/tante zuivere bedoelingen heeft. 

Jon trekt met lood in de schoenen naar Dany.
HBO Jon trekt met lood in de schoenen naar Dany.

En dan het beeld dat ons al sinds vorige week nachtmerries bezorgt: Daenerys Targaryen verschijnt voor haar onderdanen, in een kille, donkere frame die een heel ander soort persoon kadert dan we in het verleden gezien hebben. 

Het beeld dat ons al sinds vorige week doet huiveren.
HBO Het beeld dat ons al sinds vorige week doet huiveren.

Onnodig opvallend symbolisme. Moest het nog niet duidelijk genoeg zijn, de vleugels van Drogon, die nét op de juiste plek achter zijn ‘moeder’ staat, geven haar een paar seconden lang de look van de duivel. Werkelijk alle middelen worden ingezet om ons ervan te overtuigen dat Dany écht de slechte kant op is gegaan: ze ís de draak. 

Moest het nog niet duidelijk zijn: Daenerys is 'evil'.
HBO Moest het nog niet duidelijk zijn: Daenerys is 'evil'.

Dat alles gebeurt dan ook in een setting waar Dracula jaloers op zou zijn. De grote, rode Targaryen-vlag doet zelfs een beetje denken aan het hakenkruis van de SS. 

Een setting waar Dracula jaloers op zou zijn.
HBO Een setting waar Dracula jaloers op zou zijn.

Ze spreekt tot haar soldaten in een emotieloze stem, die vooral getuigt van een plotse lust naar bloed. “Jullie hebben mijn vijanden vermoord, jullie hebben jullie beloften waargemaakt.” Oké, we zijn ondertussen wel mee: ze is compleet getikt. 

Dany spreekt haar troepen toe.
HBO Dany spreekt haar troepen toe.
Ja, ze is nogal eng geworden. Let op de wapperende mouwen die doen denken aan een vleermuis.
HBO Ja, ze is nogal eng geworden. Let op de wapperende mouwen die doen denken aan een vleermuis.

Opvallend: ze heeft verbazend veel onderdanen om toe te spreken. Hoewel er enorm veel Unsullied gesneuveld zouden moeten zijn - zowel in de strijd om Winterfell als in die van de afgelopen voormiddag - staat het grootste deel van haar leger nog recht. Het is dat de Night King al is vermoord door Arya, of we zouden denken dat hij er voor iets tussenzat. 

Verbazend veel Unsullied.
HBO Verbazend veel Unsullied.

Ook de Dothraki, die praktisch vollédig uitgeroeid werden in Winterfell, zijn nog met honderden van de partij. Ze zullen vergeten zijn dat ze een pijnlijke dood stierven door de White Walkers... 

Zo véél Dothraki...
HBO Zo véél Dothraki...

Grey Worm, de aanvoerder van de Unsullied, krijgt alvast een nieuwe titel mee. Hij wordt vanaf nu de aanvoerder van ál haar legers. Zijn loyaliteit aan de drakenkoningin is nog met geen grammetje verminderd. Het zou anders ook maar een kwestie van de pot en de ketel zijn: hij kon zich immers ook niet inhouden tijdens het laatste gevecht, en vermoordde zelf heel wat onschuldige mensen.

Grey Worm krijgt een nieuwe titel.
HBO Grey Worm krijgt een nieuwe titel.

Daenerys en Drogon vormen in ieder geval een afschrikwekkend team. We moeten het ons wel afvragen: hoe lang kan een leider als deze op de troon zitten zonder verraden te worden? 

Ze meent het serieus.
HBO Ze meent het serieus.

Ondertussen ónder de Red Keep: Tryion baant zich een weg naar de ingestorte kelder, waar we zijn broer en zus voor het laatst hebben gezien. Waarschijnlijk in de hoop dat die twee alsnog zijn ontsnapt via de vluchtweg die Tyrion daar ooit zelf bouwde. Zijn hoop wordt echter aan diggelen geslagen wanneer hij Jaime’s gouden hand ziet liggen tussen het puin. 

De ijzeren hand van Jaime...
HBO De ijzeren hand van Jaime...

Hartbrekend moment nummer 1! Tyrion moet niet lang graven (verbazend genoeg) voor hij zijn broer en zus blootlegt. Hij barst in tranen uit wanneer hij zijn laatste twee overlevende familieleden dood in elkaars armen ziet liggen. Kijkers die nog gehoopt hadden dat Jaime of Cersei op wonderbaarlijke wijze uit het puin zouden opstaan, moeten die hoop nu ook opbergen. We hebben bijna de neiging om de dodenteller al boven te halen uit pure teleurstelling, maar houden ons nog even in. 

Tyrion vindt zijn familie terug.
HBO Tyrion vindt zijn familie terug.

Tyrion rept zich daarna terug naar Daenerys. De koningin waar hij altijd in geloofde is niet meer de persoon voor wie hij aanvankelijk wilde vechten. Ze gaat onverstoord verder met haar speech, die wel een héél onheilspellende wending neemt. 

Dany is niet van plan om te stoppen.
HBO Dany is niet van plan om te stoppen.

Ze is namelijk niet van plan om de wapens neer te leggen. Ze wil de héle wereld ‘bevrijden’, al beseft ze niet dat ze zelf één van de tirannen is geworden die ze wil verslaan. Daenerys wil nog altijd ‘het wiel breken’, het systeem van koningen en opvolging waardoor de gewone burger al jarenlang onderdrukt wordt. En ze dénkt natuurlijk dat ze goed bezig is. 

Ze wil het wiel nog altijd breken.
HBO Ze wil het wiel nog altijd breken.

Ze moet geen twee seconden nadenken wanneer ze Tyrion ziet: “Je hebt je broer vrijgelaten”, klinkt het meteen. “Je hebt hoogverraad gepleegd." Tyrion, die zijn nek toch al op het kapblok voelt liggen, brengt daar tegenin: “Ja, ik heb mijn broer vrijgelaten. En jij hebt een hele stad afgeslacht.” 

Niet zo vriendschappelijk meer.
HBO Niet zo vriendschappelijk meer.

In een scène waarin hij toont dat hij meer ballen aan zijn lijf heeft dan grote hoofdrol Jon Snow (die tot nu toe maar een beetje staat te draaien op de achtergrond) neemt hij zijn ‘Hand Of The Queen’-pin af en gooit hij ze op de grond. Een boodschap die door héél haar gevolg gezien mocht worden. Daenerys heeft haast geen keuze meer: ze laat hem oppakken, al valt het op dat ze zijn ‘verraad’ niet verwacht had. 

Tyrion wil geen Hand meer zijn.
HBO Tyrion wil geen Hand meer zijn.
Hand Of The Queen af...
HBO Hand Of The Queen af...

Arya aanschouwt alles van in het publiek, en trekt haar conclusies. Ze neemt haar broer apart en zegt hem hoe het zit, want hij heeft het duidelijk nog niet door: “Ze weet wie je bent. Wie je écht bent. Je zal altijd een bedreiging voor haar zijn, en ik herken een moordenaar wanneer ik er eentje zie.” Daarnaast herinnert ze hem er ook aan dat hun zus, Sansa, nooit door de knie zal gaan voor Daenerys. 

Arya waarschuwt Jon voor Dany.
HBO Arya waarschuwt Jon voor Dany.

Omdat Jon hardleers is, heeft hij exact datzelfde gesprek met Tyrion, die hem ook waarschuwt: “Denk je nu echt dat ik de laatste persoon zal zijn die ze executeert? Wie is er gevaarlijker voor haar dan de rechtmatige erfgenaam? Je hoorde haar speech, zonet, ze zal nooit stoppen.” En Jon, die blijkbaar maar één zinnetje tekst heeft gekregen om het hele seizoen mee door te komen, zegt: “She is my queen.” Tja, daarmee is de kous af, zeker? Of toch niet? Van het trillerige lipje van Snow kunnen we afleiden dat het hem toch niet volledig koud laat.

Tyrion waarschuwt Jon voor Dany.
HBO Tyrion waarschuwt Jon voor Dany.

Hartverscheurend moment 2! “Ik weet dat je van haar houdt”, speelt Tyrion in op het gemoed van de échte koning. “Ik hou ook van haar”, bekent hij met trillerige stem. “Maar liefde mag geen obstakel worden om te doen wat juist is.” 

“Liefde is de dood van plicht”, herhaalt Jon de woorden die ooit tegen hem gesproken werden tijdens zijn eerste dagen bij de Night’s Watch. “Als Daenerys me dood wil, is dat haar keuze”, trekt hij echter de verrassende conclusie. “Zij is de koningin.” 

Tyrion en Jon, beiden verscheurd door hun liefde voor Dany.
HBO Tyrion en Jon, beiden verscheurd door hun liefde voor Dany.

Hij neemt afscheid van Tyrion met de impliciete boodschap dat hij hem zal laten sterven aan de hand van Daenerys. Hij had even goed ‘Darcarys’ kunnen zeggen in plaats van ‘Sorry’. Maar wanneer hij in het deurgat staat houdt Tyrion hem tegen. Oók met dezelfde boodschap die Jon al van Arya heeft gehoord: “En wat met je zussen? Zie je hen buigen voor de koningin? Waarom denk je dat Sansa jouw geheim aan mij heeft doorverteld? Omdat ze niet wil dat Dany koningin wordt!” Jon meent dat zijn zussen wél trouw zullen zijn aan de troon, maar zeg nu eerlijk Jon, dat geloof je zelf niet. 

En wat met zijn zussen?
HBO En wat met zijn zussen?

Dany, het twistpunt in kwestie, heeft haar oog intussen laten vallen op dé IJzeren Troon. Daar is hij dan, het teken van overwinning waar ze al jaren naartoe streeft. In een half vervallen troonzaal oogt het zitje eerder luguber, of op z’n minst toch dreigender dan het er de afgelopen seizoenen heeft uitgezien. 

Daar is hij dan: de IJzeren Troon.
HBO Daar is hij dan: de IJzeren Troon.

Met een al even luguber muziekje op de soundtrack, wandelt Daenerys tergend traag naar haar lotsbestemming. In haar ogen zie je - enkel en alleen dankzij een gewéldige prestatie van actrice Emilia Clarke, het moet gezegd - hoe de macht naar Dany lonkt. Dat tikkeltje gekte dat blijkbaar altijd net onder de oppervlakte lag, neemt nu de bovenhand. Als iémand deze snelle overgang geloofwaardig maakt, is Clarke het wel. Daarnaast is er nog een pluspunt, want ook cinematografisch levert deze scène enorm mooie beelden op: de koningin van een vernielde stad, die tegen haar eigen zeggen in alsnog regeert over een hoopje as. 

Daenerys is volledig in de ban.
HBO Daenerys is volledig in de ban.
Koningin van een vernielde stad.
HBO Koningin van een vernielde stad.

Aan de poort van de troonzaal komt Jon Drogon tegen. Het arme dier is volledig bedolven onder de as, en het lijkt onwaarschijnlijk dat hij een gelukkig leventje zal leiden in dit landschap. Hij herkent Jon meteen, en laat hem passeren.

Drogon ligt te slapen onder een deken van as.
HBO Drogon ligt te slapen onder een deken van as.

Binnenin de burcht - al zijn we niet zeker of we het nog ‘binnen’ mogen noemen, zo zonder dak - doet Daenerys ons denken aan ‘Crazy Eyes' uit de Netflix-reeks ‘Orange Is The New Black’. Ze maakt zich net klaar om op de troon te gaan zitten, wanneer Jon haar benadert. 

Dany heeft 'crazy eyes' voor de troon.
HBO Dany heeft 'crazy eyes' voor de troon.
Alles wat ze wilde binnen handbereik.
HBO Alles wat ze wilde binnen handbereik.

Daenerys is erg blij wanneer ze Jon ziet. “Toen ik jong was vertelde mijn broer me over een troon van duizend zwaarden. Wist ik veel hoe dat eruitzag, ik kon zelfs niet tot twintig tellen.” Jon heeft geen interesse in haar nostalgische bui en legt haar meteen het vuur aan de schenen. “Ik zag mannen geëxecuteerd worden in de straten. Waarom? Ben je daar geweest, Dany? Kinderen... Kleine kinderen, verbrand!” Maar Daenerys ziet het probleem niet. “We kunnen geen nieuwe wereld bouwen met mannen die willen leven in de oude wereld. En die onschuldige mensen... Cersei gebruikte ze als wapen tegen mij, ze dacht dat ze mij zo kon stoppen.” Tja, euhm, onschuldige kinderen, enzo. Een mens zou al eens twee keer nadenken. “We kunnen ons geen genade veroorloven.” 

Jon legt Dany het vuur aan de schenen.
HBO Jon legt Dany het vuur aan de schenen.

Nee, ook niet voor Tyrion, zo maakt ze in één adem duidelijk. “Vergeef hen toch”, smeekt Jon in een wanhopige poging om de Dany die hij kent terug te brengen. “Vergeef hen allemaal! Toon hen dat ze het fout hebben, dat je wél vergevingsgezind bent!” Maar dat vindt de drakenkoningin - of moet we zeggen, dé draak? - eerder lachwekkend. “Het is moeilijk om je een wereld voor te stellen die er nog nooit geweest is. Een goéde wereld”, meent ze. 

Ze is blij om Jon te zien... weet zij veel.
HBO Ze is blij om Jon te zien... weet zij veel.

Maar Jon stelt de hamvraag: “En wie bepaalt er wat goed is?” Daenerys twijfelt niet: “Wij! Wij weten wat goed is, jij toch ook?” Maar Jon, die weet het even totáál niet meer, hoor. “En de rest dan?,” probeert hij nog. “De mannen die er niet mee akkoord gaan?” Wat een stomme vraag, denkt Dany. “Zij hebben niet te kiezen.” En daarmee bevestigt ze het zonder het zelf te beseffen: in haar strijd om een wereld zonder dictatoren is ze zélf een dictator geworden. 

Jon krijgt door dat Dany niet te redden is.
HBO Jon krijgt door dat Dany niet te redden is.

Uiteraard wil Daenerys Jon wel aan haar zijde, want er wakkert nog altijd een vlam voor hem in haar hart. Ze smeekt hem om zich opnieuw bij haar aan te sluiten, om samen met haar ‘het wiel te breken’. Jon stemt in, want, en je voelt het al van ver komen: “Jij zal altijd mijn koningin zijn.” 

Dany smeekt Jon om haar te volgen.
HBO Dany smeekt Jon om haar te volgen.

Met een passionele kus bezegelen ze die belofte, eindelijk weer samen na een lage dag platbranden en oorlog voeren. Maar wacht... Niets is wat het lijkt. 

Nog een passionele kus...
HBO Nog een passionele kus...

De adem van Daenerys stokt, en Jon heeft tranen in zijn ogen. Het bleek een vergiftigde kus te zijn, die diende als afleidingsmanoeuvre: Jon stak zijn dolk récht in Dany’s hart, en het zijne breekt. 

En dan het verraad!
HBO En dan het verraad!

Daenerys valt neer, en heeft zelfs geen tijd meer voor een paar laatste woorden voor ze haar laatste adem uitblaast. Haar dood is snel, en we krijgen amper de kans om ze te verwerken. Geloof het of niet, na acht seizoenen is dit het einde van de Mother Of Dragons. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 1. En wat voor één... 

De laatste adem van Daenerys Targaryen.
HBO De laatste adem van Daenerys Targaryen.
Jon huilt om zijn grote liefde.
HBO Jon huilt om zijn grote liefde.

Jon, die nog altijd veel liefde voelt voor zijn Dany, huilt boven haar levenloze lichaam. De schrijvers hadden dan toch nog plannen met hem in deze reeks, we waren er al bijna aan gaan twijfelen. 

Maar het duurt niet lang voor er een ander rouwend familielid opduikt. Het is alsof Drogon voelt dat er iets mis is met zijn ‘moeder’, en Jon is er zichtbaar van overtuigd dat de draak hem levend zal roosteren eens die ontdekt wat er gaande is. 

Oh jee, daar is Drogon.
HBO Oh jee, daar is Drogon.

Hét meest hartverscheurende moment van de aflevering! Drogon ziet Daenerys op de grond liggen, en port haar aan in de hoop dat ze weer opstaat. Dany geeft echter geen krimp, een haar oudste ‘zoon’ beseft dat zijn mama er niet meer is. Wat emotie betreft, is dit veruit het sterkste moment dat we in aflevering 6 te zien krijgen. Je hart moet een steen zijn als je hier niet eventjes een krop in je keel krijgt. Het komt zowaar nog harder aan dan de tranen van Snow. 

Drogon rouwt om Daenerys.
HBO Drogon rouwt om Daenerys.
Zo zielig: Drogon beseft dat zijn ‘moeder' niet meer beweegt.
HBO Zo zielig: Drogon beseft dat zijn ‘moeder' niet meer beweegt.

Drogon, verteerd door woedde, begint als een bezetene vuur te spuwen. Even lijkt het alsof Jon de dupe van dit alles zal worden, maar nee... 

Uit woedde smelt Drogon de IJzeren Troon.
HBO Uit woedde smelt Drogon de IJzeren Troon.

De draak lijkt te beseffen dat het Dany’s machtsbelustheid was die haar de das omdeed - is hij dan toch véél intelligenter dan we al die tijd dachten?! In plaats van Jon viseert hij... de IJzeren Troon! In een mum van tijd versmelt hij de bron van zoveel miserie tot een hoopje lava. En zomaar opeens is die felbegeerde IJzeren Troon er niet meer. 

Jon was dan toch niet het doelwit.
HBO Jon was dan toch niet het doelwit.

Wanneer hij daarmee klaar is pakt hij zijn ‘moeder’ voorzichtig op, om daarna met haar weg te vliegen. Samen verdwijnen ze in de grimmig grijze lucht, en dat is de laatste keer dat we Drogon zien. 

Drogon neemt Daenerys mee.
HBO Drogon neemt Daenerys mee.
Drogon tilt Daenerys op.
HBO Drogon tilt Daenerys op.
Drogon neemt Daenerys mee.
HBO Drogon neemt Daenerys mee.

Jon ziet hen in de verte verdwijnen, en blijft achter op smeulende de plek waar vroeger de IJzeren Troon stond. Deze dramatische plotwending schudt de kaarten weer volledig door elkaar. Hoog tijd voor een tijdsprong... 

Er is geen IJzeren Troon meer...
HBO Er is geen IJzeren Troon meer...

Want wat gebeurt er met Tyrion, nu Dany er niet meer is om hem te executeren? Wel, blijkbaar staan er nog anderen in de rij om zijn kop te zien rollen. Waaronder Grey Worm, die nog altijd trouw is aan zijn koningin, ook al is ze er niet meer. Tyrion wordt voor een raad van Lords en Ladies gebracht, die nu om één of andere reden wel in vrede samen kunnen zitten. 

Tyrion wordt voor de 'leeuwen' gegooid.
HBO Tyrion wordt voor de 'leeuwen' gegooid.

Sansa is echter teleurgesteld omdat ze Jon niet te zien krijgt. Die is namelijk ook gevangen genomen door de Unsullied. Wacht... Dus niemand zag hem een dolk door het hart van Daenerys steken, Drogon vloog weg met het bewijsmateriaal en alsnog is Jon schuld gaan bekennen? Hij moet het wel écht gemeend hebben toen hij zei dat hij de troon niet wilde... Sansa meent wel dat er duizenden Noorderlingen voor de poort staan die hem willen komen redden. Ook meer overlevenden in haar kamp dan verwacht, zodus. 

Sansa wil Jon terug.
HBO Sansa wil Jon terug.

Grey Worm geeft echter niet af: Jon is een misdadiger en hij wordt niet vrijgelaten. Ook Yara Greyjoy is niet opgezet met het idee van een vrije Jon Snow, laat staan eentje die op de troon komt te zitten. Of... waarop de nieuwe leider ook moet zitten, nu de troon is gesmolten. (Moesten ze het hem aanbieden, zou hij toch ongetwijfeld weer zijn tweede catchphrase van dit seizoen op hen loslaten: “I don’t want it.”

“Ze heeft ons bevrijd van een onderdrukker,” aldus Yara. “En hij vermoordde haar. Laat de Unsullied met hem doen wat ze willen.” Arya schiet meteen in de verdediging: “Nog één woord over het doden van mijn broer en ik snijd je de keel over.” 

Ook Yara is nog trouw aan Daenerys.
HBO Ook Yara is nog trouw aan Daenerys.

Ser Davos komt echter met goede raad, voor het allemaal uit de hand loopt. “Vrienden, we hebben al veel te véél kelen overgesneden”, roept hij op tot rede. “Daar komt alleen maar meer oorlog van, met slachtoffers in alle kampen, en we weten hoe dat eindigt. We moéten een andere manier vinden.”

Ser Davos heeft wijze raad.
HBO Ser Davos heeft wijze raad.

Wát er met hem gebeurt, mogen de Unsullied volgens Tyrion niet zelf beslissen. “Dat is de job van de koning of koningin.” Klein detail: zo hebben ze er geen op dit moment. “Wel, we zitten hier samen met de machtigste mensen in Westeros”, haalt hij de schouders op. “Kiés er eentje.” En zo komt het dus dat we na zeven seizoenen aan oorlog om de troon, moeten beseffen dat het ook anders kan: iedereen rond een tafel, en kies gewoon maar wie de baas is. Iets waar vele kijkers spontaan van beginnen te fronsen. 

Grey Worm wil Jon niet vrijlaten.
HBO Grey Worm wil Jon niet vrijlaten.

De Lords en Ladies zien er echter geen graten in en beginnen te brainstormen. Hoewel ze jaren hebben gestreden om de macht, staat er nu niemand te springen om de leiding op zich te nemen. 

De rest van de Starks is er ook bij.
HBO De rest van de Starks is er ook bij.

Edmure Tully, de nonkel van Sansa die we nog kennen als de bruidegom uit The Red Wedding - uit die goeie ouwe tijd waarin we echt nog trauma’s overhielden aan ‘Game of Thrones’ - doet een gooi naar het koningschap. Zijn speech wordt echter onderbroken door een gegeneerde Sansa: “Nonkel, ga zitten.”  

Edmure Tully doet er een gooi naar...
HBO Edmure Tully doet er een gooi naar...

Wie wordt het dan wel? Awel, Sam heeft een goed idee. “De koning zal niet alleen regeren over Lords en Ladies, daarom waarom zouden alleen wij dit beslissen? De koning zal regeren over iederéén, dus moeten we de beslissing niet overlaten aan... iedereen?” Een radicaal idee. Sam, horen we je daar nu de democratie uitvinden? 

Tja, Sam, je hebt het geprobeerd.
HBO Tja, Sam, je hebt het geprobeerd.

Even denken we dat het zó ver van de rail is gegaan in deze serie, dat hij gelijk zal krijgen. Maar uiteindelijk wordt zijn idee weggelachen door elke aanwezige. Ja, zelfs Sansa kan geen glimlachje bedwingen terwijl de andere Lords grappen: “Ja hoor, en we zullen de honden ook een stem geven.” Of: “Ik vraag het even aan mijn paard!” Een subtiele verwijzing van de schrijvers naar het gebrek aan politieke correctheid in hun eigen show? Wie zal het zeggen. Wat we wél kunnen zeggen: het breken van de vierde muur, poging 1!

Een democratie? Om te lachen!
HBO Een democratie? Om te lachen!

Tyrion, die op z’n minst niet heeft meegelachen, heeft een heel ander idee. Zelf wil hij de troon niet. “De ene helft van de bevolking haat mij omdat ik Daenerys heb gevolgd. De andere helft omdat ik haar heb verraden. Ik kan me geen slechtere keuze inbeelden. Wat maakt een goede koning? Wat zet mensen aan te volgen? Een goed verhaal, dat is het. En wie heeft er een beter verhaal dan...” 

Tyrion heeft een plan.
HBO Tyrion heeft een plan.

Bran Stark?! Serieus, Tyrion? “Een jongen die uit een toren geduwd werd en het overleefde. Iemand die niet meer kon lopen, dus leerde vliegen. Hij is ons geheugen, de bewaarder van al onze verhalen. Ons verleden. Wie kan ons beter de toekomst in leiden?” Om maar een voorbeeld te geven: Jon Snow, Sansa Stark, Arya Stark, en ja, ook jij, Tyrion Lannister, was een populairdere keuze. “Bran heeft geen interesse in de troon”, aldus Sansa. Allez, iets dat hij gemeen heeft met zijn broer, Jon. “En hij kan geen kinderen krijgen.” “Goed!”, meent Tyrion. “Zonen van koningen kunnen vervelend zijn, dat weet jij als de beste. Van de zijne zullen we geen last hebben.”

En dan komt hij met een nog veel radicaler idee. “Koningen zullen vanaf nu niet meer geboren worden, maar gekozen, op deze plaats, door de Lords en Ladies die onder hem of haar zullen dienen.” Is dit een goed moment om aan te kaarten dat Tyrion een gevangene is voor hoogverraad, nog steeds geketend, maar dat iedereen wel naar hem luistert alsof hij de baas is?  

Bran moet op de troon, volgens Tyrion.
HBO Bran moet op de troon, volgens Tyrion.

Sam is alvast akkoord, waarschijnlijk omdat Tyrion gewoon met een iets minder extreme versie van zijn idee kwam opdraven. Niet te snel te veel willen, jongen. 

Sam is alvast content.
HBO Sam is alvast content.

Op één persoon na raken zelfs alle Lords het eens. Sansa, daarentegen, heeft geen zin meer om haar volk te onderwerpen aan een nieuwe koning. “Ze hebben te veel gezien en meegemaakt. Ik kan hen niet meer doen knielen. Het Noorden blijft een onafhankelijk koninkrijk, zoals het altijd al is geweest.” 

Sansa zal niet buigen.
HBO Sansa zal niet buigen.

Bran gaat akkoord, en daarmee is het opgelost. “Ik weet dat je het niet wil, en dat je niet geeft om macht. Maar als wij voor jou kiezen, aanvaard je de kroon dan?”, wil Tyrion van Bran weten. Die laatste antwoordt met een heuse oneliner: “Waarom denk je dat ik van zo ver ben gekomen?” Hopla, na een korte discussie is er zowaar een nieuwe koning van de zeven - euhm, zes - koninkrijken van Westeros. 

Bran aanvaardt het koningschap.
HBO Bran aanvaardt het koningschap.

Tyrion, die dacht dat hij er vanaf was, wordt meteen uitgeroepen tot Hand Of The King. “Maar nee, ik wil het niet”, zegt nu ook de Lannister dé zin van dit seizoen. “Kies Ser Davos. Je kan mij niet kiezen.” “Jawel”, schiet Bran terug. “I choose you.” Wat alleen maar bevestigt dat het kiezen van een Hand even gemakkelijk is als het kiezen van een Pokémon. 

Tyrion word alwéér Hand Of The King.
HBO Tyrion word alwéér Hand Of The King.
Lang leve koning Bran.
HBO Lang leve koning Bran.

En wat dan met Jon Snow, die eigenlijk de ware erfgenaam van de troon is, maar om één of andere reden nog altijd in een cel wordt vastgehouden? Wel, die wordt linea recta teruggestuurd naar... The Wall. Om daar aanvoerder van de Night’s Watch te worden. Wat die orde nog voor nut heeft nu er geen Night King meer is, blijft ons een raadsel. 

Jon moet terug naar The Wall.
HBO Jon moet terug naar The Wall.

Tyrion probeert het uit te leggen. “Grey Worm wilde je eigenlijk dood, maar gaat akkoord met levenslang. Sansa wilde je eigenlijk vrij, maar beseft dat de Unsullied tevreden gesteld moeten worden. Niemand is echt gelukkig, wat het een goed compromis maakt.”

Jon zit echter maar in met één vraag: “Is het juist, wat ik heb gedaan? Want het voelt niet juist.” Tyrion heeft voor de verandering geen antwoorden. “Vraag me dat over tien jaar nog eens”, besluit hij. 

Tyrion en Jon nemen afscheid.
HBO Tyrion en Jon nemen afscheid.

Jon rept zich dus maar naar de haven, onder de stuurse blik van Grey Worm, die hem liever had zien sterven. Die laatste verzamelt echter zijn troepen en zeilt naar het eiland Naath, waar zijn geliefde Missandei ooit woonde, voor ze een slaaf werd. Opvallend: op de kade lopen vele Dothraki. Hebben zij dan geen keet geschopt na de dood van Daenerys? Vertrekken zij nu ook zonder morren naar huis? Op schépen dan nog wel?!

Grey Worm is niet blij.
HBO Grey Worm is niet blij.

Tijd voor de Starks om afscheid van elkaar te nemen. Nu Jon wordt verbannen naar The Wall is de kans groot dat ze elkaar nooit meer zullen terugzien. Sansa vraagt Jon om vergeving, gezien zij nu in zijn plaats de leiding over Het Noorden op zich zal moeten nemen. Arya heeft dan weer heel ander nieuws: zij zal niét terugkeren naar Het Noorden. “Wat ligt er ten Westen van Westeros?” vraagt ze. “Dat weet niemand, dus daar ga ik naartoe.” 

De Starks nemen afscheid van elkaar.
HBO De Starks nemen afscheid van elkaar.
Jon en Arya nemen voorgoed afscheid.
HBO Jon en Arya nemen voorgoed afscheid.
Jon vertrekt.
HBO Jon vertrekt.

Brienne Of Tarth zet zich aan het onafgewerkte verhaal van Jaime Lannister, in een boek dat de vurige aanval op King’s Landing blijkbaar overleefde. Ze ontpopt zich tot biograaf van de man waarvan ze hield, maar die haar verliet voor zijn zus, Cersei - sympathiek van haar. “Hij stierf om zijn koningin te beschermen”, pent ze. 

Brienne wordt biograaf.
HBO Brienne wordt biograaf.
Het verhaal van Jaime wordt aangevuld.
HBO Het verhaal van Jaime wordt aangevuld.

Tyrion begint dan weer met tegenzin aan zijn job als Hand Of The King. Hij roept de King’s Counsil samen, die nu bestaat uit onder andere Bronn, Brienne, Sam en Ser Davos. 

Tyrion start een nieuwe raad op.
HBO Tyrion start een nieuwe raad op.

Sam komt met een ‘behulpzaam’ boek op de proppen. ‘A Song Of Ice And Fire’, heet het: het breken van de vierde muur, poging 2. Ironisch, gezien dit einde op tv zo ver afwijkt van wat schrijver George R.R. Martin met zijn boekenreeks van plan was. De schrijvers van de show herinneren zich op z'n minst nog dat de boeken bestaan, zo blijkt. 

A song of ice and fire...
HBO A song of ice and fire...

Bran, nu de koning van het hele gezelschap, vraagt zich af waar Drogon nu eigenlijk is? Het antwoord daarop krijgen we echter niet, omdat Bronn onderbreekt met “Hoe verder weg, hoe liever!”. 

Bran vraagt zich af waar Drogon is.
HBO Bran vraagt zich af waar Drogon is.

Na het vertrek van de koning gaat het gekibbel aan tafel al snel over de normale orde van de dag: geld, de wederopbouw van de stad, of bordelen nu echt belangrijker zijn als investering dan schepen... “Ik ging ooit eens naar een bordeel met een honinggraad en een ezel,” begint Tyrion voor de zoveelste keer in de reeks dezelfde grap, waarvan we de clue nooit zullen weten. 

De booschap? De camera zoomt uit, en het leven in Westeros gaan verder. ‘Het wiel’ is ietwat veranderd, maar blijft draaien zoals altijd. 

Het leven gaat verder.
HBO Het leven gaat verder.

Jon arriveert in Het Noorden, aan The Wall. Hoewel hij er niet veel zin in heeft, staat zijn goede vriend Tormund hem op te wachten, en dat helpt. 

Jon arriveert in Het Noorden.
HBO Jon arriveert in Het Noorden.
Daar is Tormund weer!
HBO Daar is Tormund weer!

Jon pikt zijn zwaard, Longclaw, weer op, klaar om zijn plicht te vervullen - wat die nu ook is. 

Jon pikt zijn zwaard weer op.
HBO Jon pikt zijn zwaard weer op.

De Noorderlingen, die nog steeds in de buurt van Castle Black vertoeven, zien hem graag komen. Jon heeft dan toch nog een volk om over te regeren. Wordt hij nu de King Beyond The Wall? 

De Noorderlingen begroeten Jon.
HBO De Noorderlingen begroeten Jon.

Zijn zus Sansa is in ieder geval een koningin. De Queen In The North. We zien hoe ze door haar volk gekroond wordt, en daarmee de Zeven Koninkrijken effectief tot Zes herleidt. 

Queen In The North
HBO Queen In The North
Sansa is Queen In The North.
HBO Sansa is Queen In The North.

Ook met Arya gaat het oké, zij zeilt het onbekende tegemoet, in een beeld dat doet denken aan gelijkaardige scènes uit vorige seizoenen. 

Arya zeilt het onbekende tegemoet.
HBO Arya zeilt het onbekende tegemoet.

Mooi moment! Jon wordt in Castle Black herenigd met zijn Direwolf, Ghost. Na de rel die fans geschopt hebben omdat Jon zijn huisdier niet eens aaide toen hij naar King’s Landing vertrok, zouden we er niet van schrikken als deze scène er nog last minute werd ingeplakt om verdere klachten te voorkomen. Jon wordt in ieder geval gelukkiger met de seconde. 

Ghost krijgt dan toch aandacht!
HBO Ghost krijgt dan toch aandacht!
Jon en Ghost zijn herenigd.
HBO Jon en Ghost zijn herenigd.

Samen met de Noorderlingen, Tormund én Ghost rijdt Jon Snow naar het Noorden van The Wall. 

Jon trekt naar de Noorden van de Wall.
HBO Jon trekt naar de Noorden van de Wall.
The Wall staat er terug.
HBO The Wall staat er terug.

Gekrenkt, maar niet verslagen trekt Jon zijn nieuwe leven in. Te paard gaat hij door de bossen, en hij is het laatste dat we zien voor het scherm zwart wordt. Dit was het dan. Het absolute einde van ‘Game of Thrones’. 

Jon is de laatste die we te zien krijgen.
HBO Jon is de laatste die we te zien krijgen.
En zo eindigt 'Game of Thrones'.
HBO En zo eindigt 'Game of Thrones'.

Het is ondertussen geen geheim meer dat de meeste fans niet te spreken zijn over de manier waarop de show is afgesloten. Vele verhaallijnen blijven onopgelost, en er blijven op die manier heel wat losse eindjes achter, zelfs na acht seizoenen en 73 afleveringen om dat verhaal te vertellen. Om maar een paar vragen te stellen:

Waarom was Cersei zwanger, gezien er niets met het kind gebeurde? 

Waarom is er nog een Night’s Watch? Wat is hun doel? 

Wat was het punt van Jons ware identiteit als Targaryen als hij niet op de troon zit?

Kan Bran nu in de toekomst kijken of niet? En hoe ver? 

Waar is Daario Naharis? 

Waar zijn al die Dothraki heengegaan?! 

Wat speelde zich al die tijd af in Dorne? 

Waar is Nymeria? 

Wat was het nut van de voorspellingen rond Cersei? En die van The Prince That Was Promised? 

Waarom werd Daenerys plots gek door het horen van klokken? 

Wat was het punt van de Golden Company? 

Waar is Drogon en wat spookt hij uit nu hij geen ‘moeder’ meer heeft om hem te controleren?

Wat gaat Jon precies doen met de Noorderlingen? 

En ja, zo kunnen we nog wel even verder gaan. Jammer genoeg zullen we het nooit weten, tenzij de 500.000 fans die de petitie voor een nieuw ‘Game of Thrones’-einde tekenden hun zin krijgen, natuurlijk... Maar die kans is klein. 

Dodenteller: 

1. Daenerys Stormborn of the House Targaryen, the First of Her Name, Queen of the Andals, the Rhoynar and the First Men, Lady of the Seven Kingdoms and Protector of the Realm, Lady of Dragonstone, Queen of Meereen, Khaleesi of the Great Grass Sea, the Unburnt, Breaker of Chains and Mother of Dragons
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stef Geentjens

  Waarom was Cersei zwanger omdat ze misschien gewoon zwanger was ni meer of minder niet alles moet een reden hebben toch? Waarom is er nog een Night’s Watch? Wat is hun doel? There must always be a place for bastard, or banished men. Waar is Daario Naharis, euh nog steeds in de straten van mereen veilig aan het houden samen met de 2000 Second Sons zoals Daenerys bevolen heeft. Waar zijn al die Dothraki heengegaan? Op avontuur in westeros? Of ze hebben nieuw land gekregen van bran?

 • maarten mouton

  Het 8ste seizoen lijkt op een beginscript van een film waar ge in grote lijnen schrijft hoe de film gat zijn zonder nunance of diepgang in.

 • Bram De Rycke

  Enkele fouten in dit overzicht. Jammer dat dit artikel niet door een kenner van Game of thrones geschreven werd.

 • Sharon Vandewaetere

  Ongelooflijk hoe goed alle afleveringen in de voorbije 7 seizoenen waren en hoe slecht ze eindigen. Da’s het slechtste van het slechtste wat ik ooit gezien heb. Dat Daenerys zou sterven, dat was logisch. Maar dat Jon nu verbannen wordt naar de Muur, dat begrijp ik totaal niet. Waarom 8 seizoenen een verhaal opbouwen over de Targuaryens en hoe zij de rechtmatige troonopvolgers zijn, dan Jon die de enige echte koning moet zijn en hem dan laten verbannen naar de Muur door zijn eigen ‘broer’ Bran.

 • Pepijn Defever

  Enkele opmerkingen bij dit overzicht: - geen ijzeren maar een gouden hand - geen sneeuw maar as in kingslanding - de muur is niet kapot bij castle black, maar een 100tal kilometers verder aan de kust. als je een overzicht maakt.. doe het dan goed