Waarom het woordje 'aarts' een wereld van verschil maakt voor Axel Daeseleire

VIER
Zes afleveringen afgewerkt en Olga Leyers, net 19 jaar geworden en eerste bachelor rechten op haar palmares, staat al op vijf deelnames mét drie overwinningen. Wie er nog aan zou twijfelen, de jongste Leyers is een winnaartje.

De 'yes!!!' bleef dit keer achterwege, maar uit elke beweging die ze maakt én niet maakt tijdens het spel laat Olga zien dat ze wil winnen. Ze doet dat echter op een bijzonder ontwapenende haast sympathieke manier, bijna onschuldig, maar wel genadeloos voor haar concurrenten.

Ook gezien bijvoorbeeld hoe ze de juiste antwoorden prevelt, terwijl haar tegenstanders hun tanden kapot bijten op foto's die ze niet kunnen thuis brengen? Olga heeft het spel perfect onder de knie. Schijnbaar stressloos, antwoorden afvuren tegen mitraillettesnelheid, kennis tonen daar waar niemand dat verwacht van een eerstejaarsstudent, lucide tot op de allerlaatste, soms wel beslissende seconde.

Van Looy heeft na Danira Boukhriss Terkessidis vorig jaar weer een bijzonder straffe madam in het spel. En dan moet Bieke Illegems nog de arena instappen... Het zullen straffe mannen moeten zijn die dit jaar een vrouw van de overwinning houden.

Van Looy heeft na Danira Boukhriss Terkessidis vorig jaar weer een bijzonder straffe madam in het spel. En dan moet Bieke Illegems nog de arena instappen... Het zullen straffe mannen moeten zijn die dit jaar een vrouw van de overwinning houden.

Gelukkig voor de kijker heeft Olga er met Axel Daeseleire een fameuze tegenstander bij gekregen. Het scheelde enkel het woordje 'aarts' bij 'bisschop', of de Antwerpse acteur was bij zijn debuut met de overwinning gaan lopen. Dus toch maar uitkijken wat Axel nog uit de mouw gaat schudden, nu hij het zenuwspel van de finale met succes heeft overleefd.

De exit van Tomas kwam niet echt als een verrassing, want de presentator kon op geen enkel ogenblik in zijn finale tegen Axel zijn wil opdringen.

Eén minpuntje voor Olga en Axel en meteen een gat in hun cultuur: geen van beide wist dat de klassieker 'Zo mooi, zo blond en zo alleen' van Jimmy Frey is. Stuur straks maar rozen naar Olga, en niet naar Sandra.

Heeft u overigens ook opgemerkt hoe de mannen hun ijdelheid netjes aan de kant schuiven en toch maar een bril op de neus zetten om beter de foto- en filmpjesronde van 'De Slimste Mens' aan te vatten? Het moge duidelijk wezen: niemand die zomaar voor de lol deelneemt aan 'De Slimste Mens ter Wereld'. Tenzij je Sam Gooris heet.

VIER

Toch maar uitkijken wat Axel nog uit de mouw gaat schudden, nu hij het zenuwspel van de finale met succes heeft overleefd.

De leukste quotes

Axel Daeseleire: 'Ik had een vermoeden dat jij zou vragen of ik de Slimste Mens ter Wereld zou kunnen worden. Alles kan, maar ik zou er mijn geld niet op inzetten'.

Axel: 'Ik ben nu, mits Olga hier voor de vierde keer zit, op mijn hoede voor dat jonge kipje'.

Axel: 'Ik doe alsof ik weinig schrik heb'.

Olga: 'Iemand zegde me dat Axel veel weet over kunst. En over wijn'.

Marc-Marie Huijbregts: 'Wij gaan in het moment. Kendeda?'

Jurylid Stefaan Degand: 'Olga heeft nog jonge hersenen. Die zijn nog niet bezoedeld door drank, drugs of mannen. Het kan dus alle kanten op...'.

Degand (gaat helemaal loos): 'Mijn favoriete rapper is mijn kuisvrouw. Telkens ik bij haar sta, roep ik rapper, rapper. Een rap is wel goed ja. Mijn favoriete rap is met zalm tussen..;'.

Degand (bis): 'Mijn buurman in mijn straat heeft een keuken met een begeleidenhond. Die van de keuken Xeenie. Neen, serieus..;'.

Olga: 'Anstellerei' (haar antwoord hoe een fopduik in het Duits wordt genoemd) (een Schwalbe, een zwaluw).

Degand (tris) (nadat Erik een smiley nadoet): 'Oei, ik dacht al een mislukte cliniclown of een overenthousiaste pedofiel'.

Erik Van Looy: 'De oerknal. Zowat de enige knal die IS nog niet heeft opgeëist' (zorgt in de studio voor verschrikte geluiden).

Marc-Marie: 'Toupet' (op de vraag hoe je zijn haar vroeger kon omschrijven).

"Mijn favoriete rapper is mijn kuisvrouw. Telkens ik bij haar sta, roep ik rapper, rapper"

Stefaan Degand

Hilarische momenten

Marc-Marie Huijbregts doet een bijzonder omstandig verhaal over het klassieke oplichtersspelletje 'balletje-balletje'. 'Voor domme mensen. Ik heb het eens meegemaakt. Ik kwam helemaal in het spel en verloor honderd gulden. Ik werd daar behoorlijk depressief van. Ik werd geholpen door een man, die later een medeoplichter bleek, die me overtuigde dat ik het geld moest terugwinnen. En ik luisterde en was uiteindelijk 300 gulden, ja gulden waren het toen nog, in vijf seconden kwijt. Dus ja, ik ben wel eens opgelicht'.

Stefaan Degand gaat voor een rondje klassieke muziek gemixt met rap.

Praktische proef

Voor het eerst dit seizoen krijgen de kandidaten een praktische proef voor de voeten geworpen. Ze moeten live commentaar verzinnen bij teleshopping-fimpjes uit Amerika. Ze doen het alledrie heel erg goed, met het juiste timbre, de nodige humor.

Kantelmomenten

Olga bengelt enige tijd achteraan in de score, maar zet dat in de puzzelronde recht. Precies in die ronde verkwanselt Tomas heel veel tijd.  

Opnieuw spelen de drie kandidaten heel erg sterk in de fotoronde, waardoor de verschillen in de score nauwelijks veranderen.  

De filmpjesronde is weer beslissend. Tomas raadt voor de tweede opeenvolgende keer alle trefwoorden en scoort 150 seconden. Olga is sterk in haar ronde en haalt de leiding. Axel heeft alles in handen, maar gooit de overwinning te grabbel omdat hij het woord aartsbisschop niet zegt. Olga bewijst alweer dat ze vooral wil winnen en stopt meteen haar score.

Finale

In de finale speelt Axel intelligenter dan Tomas, ook al halen beide veel juiste antwoorden. Eén keer laten zakken is voldoende voor Axel om Tomas naar huis te spelen.

De eindscore (voor het finalespel)

1.         Olga Leyers: 332 sec.
2.         Tomas De Soete: 325 sec.
3.         Axel Daeseleire: 294 sec.