Waarom alleswinner Joris Hessels absoluut zijn excuses wil aanbieden aan Kat Kerkhofs

screenshot
Vier deelnames. Vier rechtstreekse overwinningen. Het gaat hard met acteur Joris Hessels in 'De Slimste Mens ter Wereld'. Toch hing er een schaduw over zijn vierde overwinning, die eigenlijk naar nieuwkomer Kat Kerkhofs had moeten gaan.

In de immer belangrijke filmpjesronde wist Joris bij de allerlaatste filmvraag nagenoeg niets over de Russische ruimtehond Laika die op 1 oktober 1957 met een Sputnik de ruimte werd ingeschoten en bij de terugkeer opbrandde. Mevrouw Dries Mertens wist ongeveer alles over Laika door o.a. '1957', 'Sputnik', 'baan om de aarde' en 'Rusland' als antwoorden te geven. Maar Van Looy (en de man in zijn oortje) vonden dat 'Rusland' niet hetzelfde is als 'USSR' en keurde het antwoord niet goed. Waardoor Joris op een diefje toch de winnaar werd. 'Ik wil mijn excuses aanbieden aan Kat', maakte de acteur daarop duidelijk.

SBS Belgium

De finale die volgde tussen Kat en de Nederlander Jan Jaap van der Wal om uit te maken wie verder mag dingen naar titel van 'Slimste Mens' was één van de beste van dit seizoen. Niet zozeer 'a thrilla in Manila' dan wel een erg hoogstaand gespeeld spelletje. Op elk van de zes vragen die werden gesteld werden minstens 3 of meer goede antwoorden gegeven. Jan Jaap haalde 10 antwoorden, Kat zelfs 13. Met vier goede antwoorden over de buurlanden van Slovakije speelde ze zelfs meteen uit.'Allez jong, wie had dat gedacht', lachte Kat aan het einde. Met de exit van de Nederlandse stand upper, die maandagavond nog revanche nam op Louis Talpe, verdwijnt de laatste 'buitenlander' uit het spel.

Met de start van de finaleweken is 'De Slimste Mens ter Wereld' ook duidelijk in quizmodus overgeschakeld. Ja, tot en met de '3-6-9'-ronde blijft het kolder, maar nadien wordt er rechttoe rechtaan gequizd op het scherp van de snee. Winnen daar staat of valt het duidelijk voor de kandidaten. En zo is 'De Slimste Mens' in zijn klassieke plooi gevallen.

De leukste quotes

Kat (tegen Erik): 'Hebt ge mij gemist? Ja? Echt? Ja, nu zeker nu er twee mannen zijn'.

Erik (tegen Kat): 'Het valt op dat jij een geweldige flapuit bent. Jij zegt alles wat in je opkomt en da's heel plezant'. Waarop Kat: 'Het was meer de Bash Dries Show'.

Kat (over Dries): 'Hij kijkt enorm uit naar wat ik ga doen. Zeker nu met de finaleweken. Het is de eerste keer dat hij zo mee opgaat in mijn werk. Dank u Erik'.

Jan Jaap van der Wal (over zijn blauwe kousen): 'Sexy look is ook mijn tactiek. Het kan zijn dat ik deze kousen gisteren ook al aanhad. En daarmee Louis Talpe heb weggespeeld' (Jan Jaap had inderdaad dezelfde kousen aan).

Jan Jaap: 'Wat ik van Kat verwacht? Ze is boven mij geëindigd. Ze is dus beter dan ik'.

Erik (tegen Maaike die het over haar kerstbollen heeft): 'Leid mij niet in bekoring en verlos me van het kwade'.

Kat: 'Als Dries zijn hart niet meer zijn hartje zou maken, zijn de boekjes weer daar en weet je dat we weer in onze pauze zitten'.

Maaike: 'Neen, ik zou niet kunnen samenleven met een Rode Duivel. Ik zou er niet tegen kunnen dat hij een grotere sacoche heeft dan ik'.

Jan Jaap: 'Ik heb nooit geskied en ben nu te oud om opnieuw in een klasje te gaan zitten'.

Erik (na een raadseltje dat niet wordt opgelost): 'Het zijn de finaleweken. Dan moet je al eens nadenken over een vraag'.

Hilarische momenten

Marc Marie Huijbregts slaat weer volop toe met een verhaal over orgasmes bij mannen en vrouwen. 'Voor een voetbalwedstrijd heeft een man beter geen seks. Maar een vrouw moet voor de finale juist wel een orgasme hebben gehad. In Italiaanse opera hadden ze vroeger speciale mannen aangenomen, beffers of piqueurs, die de sopraan vlak voor het optreden tot een hoogtepunt brachten. Want een vrouw krijgt energie en een man geeft energie in het seksuele spel'.

Jan Jaap wordt wat ongemakkelijk als anderen vragen hebben bij zijn koosnaampje 'mijner'. 'Jeetje, dan noem ik der piqueur'. Waarop Kat meegeeft dat zij 'Amore' zegt tegen haar geliefde.

Bij de vraag over de kleine Hilton geeft Jan Jaap de aanzet van haar voornaam en geeft Erik meteen aan dat Paris goed is. Waarop Marc Marie de opmerking maakt dat 'het vaak goed is om even te wachten tot het antwoord is gegeven'. En Jan Jaap weerwerk geeft tegen Maaike: 'Gaat iemand van West-Vlaanderen commentaar geven over uitspraak. Pari is latijn voor Paris. Waarop Kat het gesprek verlegt: 'Erik, heb jij One Night in Paris' gezien? En Van Looy: 'Neen, ... euh, stukjes'.

Jan Jaap (na de verloren finale): 'Het is toch de vrouw van Dries Mertens hé. Plots gaat het heel snel en ligt hij erin'.

Kantelmomenten

Er werd voortdurend sterk gespeeld, al worden er in de 3-6-9-ronde niet zoveel seconden gewonnen. Maar Joris speelt bijzonder sterk in de 'Open Deur'-ronde, terwijl ook Jan Jaap drie goede antwoorden geeft.

Jan Jaap is de beste puzzelaar en fietst zo achterstand weg.
In de fotoronde speelt Kat snel en sterk, verliest Joris tijd, maar vinden de drie wel de tien juiste antwoorden. Het is Jan Jaap die het laat liggen met het herkennen van werktuigen en de anderen e rook niks van bakken.

De filmpjesronde is spannend. Joris maakt meteen een sprong door 50 seconden in te pikken van Jan Jaap. Kat weet niks over AC/DC in Werchter en lijkt zo een vogel voor de kat. Maar Joris blokkeert op de hond Laika, waar Kat dan weer alles over weet. Het verschil tussen Rusland en USSR zorgt er voor dat Joris voor de vierde keer op rij toch wint en zich excuseert ten opzichte van Kat.

In de finale spelen Kat en Jan Jaap een hoogstaand spelletje, waarbij Kat plots alle buurlanden van Slovakije kan opzeggen en de Nederlander mag uitwuiven.

Derde finale-avond met: Joris Hessels, Kat Kerkhofs en Jonas Geirnaert.