VTM stopt uitzendingen van 'Ontspoord' en excuseert zich

Elias De Bruyne en Sven De Ridder in een van de 'Ontspoord'-uitzendingen die het scherm niet halen.
VTM Elias De Bruyne en Sven De Ridder in een van de 'Ontspoord'-uitzendingen die het scherm niet halen.
De controversiële fictiereeks 'Ontspoord' - die gebaseerd is op de grootste Belgische misdaadzaken - wordt na één aflevering stopgezet. Dat meldt de directie van de zender in een persbericht.

De programmadirectie besliste om de komende vijf afleveringen van de reeks niet meer uit te zenden, nadat de eerste eerder deze week op antenne ging.

"Ondanks het grote professionalisme en de juiste ethiek van het team en de makers van Ontspoord moeten we vaststellen dat de, vooral menselijke, impact van deze fictiereeks groter is dan verwacht", schrijft de directie in een persbericht. "Bovendien werden de slachtoffers in de pers opnieuw geconfronteerd met de echte feiten, wat allerminst de bedoeling was."

Excuses
"Wij verontschuldigen ons naar de betrokkenen voor deze foute inschatting en voor het verdriet dat dit met zich heeft meegebracht. We willen hier graag een einde aan maken door de reeks stop te zetten. Dit is vandaag, menselijk, de enige juiste beslissing."

Eerder deze week reageerden onder meer strafpleiters Jef Vermassen en Piet Van Eeckhout verbolgen op de serie, die onder meer op de misdaden van Kim De Gelder, Hans Van Themsche en Roger Vangheluwe was gebaseerd. De advocaten vonden het ongepast dat er een fictiereeks over misdaden kwam nog voor het echte proces is begonnen en overwogen gerechtelijke stappen tegen de uitzending. Na één aflevering bond VTM dus zelf in.