VTM Nieuws duurde maar tien minuten deze middag door onrust op redactie

VTM
Dat de directie van Medialaan niet alleen de samenwerking met directeur Nieuws Kris Hoflack heeft beëindigd, maar ook met hoofdredacteur Nicholas Lataire, is volgens vakbondsbronnen de grote reden voor de onvrede op de VTM-nieuwsredactie. De uitzending van VTM Nieuws van 13 uur werd daarom ingekort tot tien minuten. 

"Dit middagnieuws zal kort zijn, een uitzonderlijk nieuws, omdat het overgrote deel van de redactie van VTM Nieuws het fundamenteel oneens is met de manier waarop onze directie de herschikking aanpakt van de hoofdredactie. Maar u als kijker hebt recht op onze dagelijkse afspraak omdat VTM Nieuws er voor u is, altijd en overal, ook vandaag", zo opende Freek Braeckman het nieuws vanmiddag. 

Binnen de VTM-nieuwsredactie sluimert al langer een conflict. Dat conflict mondde gisteren uit in een coup de théâtre. In De Morgen lekte een mail uit van dertien journalisten met kritiek en bezorgdheden over de gang van zaken bij VTM Nieuws. In de mail werd de onderwerpkeuze gehekeld en is er onder meer sprake van een verslechterende relatie met de politieke wereld.

Gisteravond volgde een bericht van Medialaan dat Nicholas Lataire, hoofdredacteur van VTM Nieuws, en Kris Hoflack, directeur Nieuws, Medialaan verlaten. An Goovaerts, voorheen hoofdredacteur van de krant De Morgen, wordt aangesteld als tijdelijk hoofdredacteur.

Tegenaanval

Maar die gang van zaken zorgde voor nog meer ongenoegen en onvrede op de VTM-nieuwsredactie. Vanmiddag opende nieuwsanker Freek Braeckman het nieuws met de aankondiging dat "het overgrote deel van de redactie van VTM Nieuws het fundamenteel oneens is met de manier waarop de directie de herschikking aanpakt van de hoofdredactie".

Volgens vakbondsafgevaardigde Koen Dries (LBC) heeft die onvrede vooral te maken met het feit dat ook Lataire is moeten opstappen. Dries haalt fors uit naar Hoflack. "Er zijn al langer klachten tegen het functioneren van Hoflack als leidinggevende. Er was begin deze week ook beslist om het vertrouwen in hem op te zeggen. Maar Hoflack is dat te weten gekomen en is op een deloyale manier in de tegenaanval gegaan. Hij heeft een brief laten lekken en heeft zo het bedrijf beschadigd. Dat daarbij door de directie nu ook een 'innocent bystander' als Lataire, die gesteund wordt door het overgrote deel van de redactie, wordt opgeofferd is de reden waarom er nu zoveel onvrede en ongenoegen is op de redactie", aldus Dries. Hij noemt het ontslag van Lataire een "fundamentele vergissing" en "onbegrijpelijk".

Laagbijdegronds

Jan Meeuwens (BBTK) bevestigt dat er bij het personeel veel ongenoegen leeft over de gang van zaken. "Men vindt het laagbijdegronds wat er gebeurd is. Eigenlijk ging Hoflack ontslagen worden, maar heeft die daarna zitten natrappen. Hij heeft dan beslist dat de beste verdediging de aanval was en daarvan is Lataire het slachtoffer geworden", aldus Meeuwens.

Een andere bron laat dan weer verstaan dat het verhaal genuanceerder is en dat de tweespalt of het conflict op de redactievloer groter was dan de vakbonden laten uitschijnen. Hoflack ontslagen en Lataire behouden zou met andere woorden niet alles hebben opgelost, zegt die bron. Iets wat Koen Dries (LBC) tegenspreekt: "Met de mensen die Hoflack steunen kan je misschien nog wel een Opel Zafira of een Ford Galaxy vullen, maar de overgrote meerderheid steunt Lataire."

Hoflack werkte zes jaar voor VTM Nieuws, eerst als algemeen hoofdredacteur, sinds dit voorjaar als directeur Nieuws. Lataire werkte sinds 2010 voor VTM Nieuws als hoofdredacteur.
104 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel De Maesschalck

  Is nog 10 minuten te veel

 • Dre Tjoeps

  Ze hebben bij de VTM nog een maand of 9 tot aan de verkiezingen van mei 2019 om de bevolking naar de rechtse kant te doen overhevelen. Politieke infiltratie en campagne. Meer moet ge er ni achter zoeken.

 • jean dierckx

  VTM links en wat dan gezegd van de VRT.

 • Gerry Cle

  Ik heb nooit veel vertrouwen gehad in nieuws, betaald door commerciële bedrijven. Ik moet wel toegeven dat VTM het nieuws even neutraal bracht als VRT met iets meer regionale accenten weliswaar. PS: De raad van bestuur van VRT wordt gedomineerd door de regeringspartijen van de huidige Vlaamse regering.

 • daniel daue

  Mag van mij altijd 10 minuten duren omdat er evenveel word gezegd dan in een halfuur