VTM en Canvas krijgen waarschuwing voor uitzenden van schietpartijen

Een beeld uit de reportage 'Allah Guerre', die werd uitgezonden op Canvas.
VRT Een beeld uit de reportage 'Allah Guerre', die werd uitgezonden op Canvas.
VTM en Canvas hebben elk een waarschuwing gekregen van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). VTM had in 'Het Nieuws' beelden uitgezonden waarop te zien is hoe een gewonde politieagent van dichtbij wordt neergeschoten door een van de wegvluchtende daders van de aanslag op Charlie Hebdo. Canvas krijgt een waarschuwing voor de 'Panorama'-reportage 'Allah Guerre'.

In de verslaggeving over de aanslag op Charlie Hebdo liet 'Het Nieuws' (VTM) op 7 januari, in de uitzendingen van 17.45 uur en 19 uur, amateurbeeldopnamen zien die tonen hoe een gewonde politieagent van dichtbij wordt neergeschoten door wegvluchtende daders. De redactie maakte gebruik van technische ingrepen, zoals blurring en zwartbeeld, om het getoonde geweld minder expliciet te maken, maar het geluid van het schot is duidelijk te horen.

"Dit draagt sterk bij tot de dreiging die uitgaat van de uitgezonden fragmenten en is een belangrijk element bij de beoordeling van de potentiële schadelijkheid van de uitzending voor minderjarigen", klinkt het bij de VRM.

Buitengewone omstandigheden

Op basis van het Mediadecreet oordeelt de VRM dat de beelden vallen onder het "relatief verbod", of uitzendingen die schade zouden kunnen toebrengen. Bij zo'n relatief verbod geldt dat de beelden getoond mogen worden als door codering of door de keuze van het tijdstip gewaarborgd wordt dat minderjarigen de uitzendingen niet zullen zien. Daarnaast moet ook een akoestische waarschuwing of visueel symbool gebruikt worden, maar dat was hier niet het geval. De VRM houdt echter rekening met de buitengewone omstandigheden en met het feit dat voor het eerst dergelijke inbreuk wordt vastgesteld bij Medialaan.

In de 'Panorama'-reportage 'Allah Guerre' is te zien "hoe mensen van dichtbij onder schot worden gehouden en worden geterroriseerd. Ook wanneer het beeld zwart wordt gemaakt, is toch nog een pistoolschot te horen".

Ook voor de in de reportage getoonde beelden geldt een relatief verbod, oordeelt de VRM. De herhaling, vrijdagnamiddag 13 februari om 16.30 uur, kan immers ook jonge kinderen bereikt hebben. De regulator hield ook hier rekening met het feit dat dit een eerste inbreuk van deze soort is voor de VRT, en geeft dus een waarschuwing aan de VRT.