VRT vreest dat Vlaamse fictie zal lijden onder besparingen

Een beeld uit ‘Tabula Rasa’.
© VRT Een beeld uit ‘Tabula Rasa’.
Als de besparingsplannen van de Vlaamse regering werkelijkheid worden, dan heeft de VRT naar eigen zeggen een groot probleem. Er zou dan meer sprake zijn van herhalingen op tv, en veel minder van nieuwe, kwaliteitsvolle Vlaamse fictie. 

Dat zei VRT-kopstuk Paul Lembrechts tenminste, toen hij het parlement toesprak. “Het aanbod zal eronder lijden”, waarschuwde hij daar. “Onze dotatie is geen subsidie, het is een investeringsfonds om Vlaanderen sterker te maken op cultureel gebied.” Tegen het einde van de legislatuur zou er 44 miljoen euro bespaard moeten worden, een hele opgave. De prestigieuze Vlaamse fictiereeksen, zoals we in het verleden al ‘Tabula Rasa’ en ‘Beau Séjour’ hadden. De meeste recente VRT-reeks, ‘De Twaalf’ is zelfs al in het buitenland verkocht. 

Maar de maak van zo’n eigen serie zou volgens Lembrechts tienduizenden euro’s kosten. Als men moet besparen zou men dus eerder buitenlandse reeksen gaan aankopen, omdat het dan maar om enkele duizenden euro’s gaat. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Goed nieuws ! Was toch altijd " brol of herhalingen " die je kreeg van die rode linkse zender ... Zappen of verwijderen die kanaal ...

 • Robert DE REU

  Is toch op alle TV kanalen hetzelfde herhalingen en nog eens herhalingen, kijk zelf veel naar Discovery, ivm veel Autogerelateerde en Wetenschappelijke programmas, wel het zijn tegenwoordig ook allemaal herhalingen, gelukkig toch nog altijd veel beter dan de Kampioenen op de VRT.

 • CARINE PUT

  Geen herhalingen meer van de kampioenen, joepie.

 • piet devlieger

  Die fictie trekt toch op niks en die mogen ze gerust weglaten - en nog een dik aantal andere programma's ook. En als er daardoor nog meer herhalingen zullen komen dan moet je de vraag stellen waarom de VRT - behalve voor het linksgeoriënteerde nieuws - nog moet bestaan ? Dan hebben ze zeker en vast geen 300 miljoen euro per jaar nodig.

 • Patrick De Maeyer

  Natuurlijk gaan ze er op inboeten het is de bedoeling dat de VRT verdwijnt zodat de politiek alleen de mensen entertainment biedt en geen nieu was meer kunnen ze iedereen op social media bespelen