VRT trekt morgen de stekker uit OP12

VRT
Morgen om middernacht is het gedaan met OP12, het derde net van de VRT. Vanaf 1 januari wordt het kanaal van Ketnet na 20 uur alleen nog gebruikt als uitwijk- en servicekanaal voor Eén en Canvas.

Met het schrappen van OP12 geeft de VRT gevolg aan het Vlaamse regeerakkoord. Om aan de opgelegde besparingen te voldoen, moet de openbare omroep immers fors in zijn aanbod knippen.

OP12 zond sinds mei 2012 vanaf 20 uur uit op het kanaal van Ketnet. In september 2013 pakte de zender uit met een eigen aanbod voor specifieke doelgroepen. Maar voortaan zal het kanaal enkel nog dienstdoen als uitwijkmogelijkheid voor de bestaande zenders, wanneer de programmering van Eén en Canvas een uitzending niet toelaat. Het aanbod wordt uitgezonden onder de noemer Eén+ of Canvas+ en zal bestaan uit cultuur, sport en programma's met audiodescriptie voor slechtzienden.

"We hebben met onze ploeg ons uiterste best gedaan om de opdracht rond het derde kanaal creatief en relevant in te vullen", zegt netmanager Wouter Quartier in een persbericht. "Ik wil dan ook alle medewerkers en kijkers uitdrukkelijk bedanken. Met Ketnet gaan we voort op ons elan. Voor OP12 eindigt het verhaal hier. We kijken er ondanks alles met plezier op terug."

Quartier zal in 2015 een coördinerende rol opnemen voor het digitale aanbod van de VRT. De digitale omslag wordt in het nieuwe jaar een belangrijke uitdaging voor de openbare omroep, zo luidt het nog.