VRT-taaladviseur: "Natalia treft geen schuld, VRT wel"

Natalia als presentatrice van de MIA's.
VRT - Jokko Natalia als presentatrice van de MIA's.
VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx springt in de bres voor Natalia. "Natalia treft geen schuld", klinkt het in een open brief waarin de adviseur lessen trekt uit de heisa rond het taalgebruik van de zangeres tijdens haar presentatie van de MIA's.

"De VRT heeft Natalia niet in de juiste rol ingezet", erkent de taaladviseur van de openbare omroep. "De VRT vroeg Natalia omdat ze een expert is, maar heeft haar ingezet in een rol die veel kijkers - terecht - hebben aangevoeld als die van presentator", slaat de taaladviseur in de open brief mea culpa. 

Met de publieke bekentenis stelt de taaladviseur de criticasters die het Kempisch van Natalia tijdens de MIA's er lichtjes over vonden, nu grotendeels in het gelijk. De VRT verdedigde de afgelopen weken nochtans haar keuze voor Natalia. De zangeres zou niet ingeschakeld zijn als presentatrice van de MIA's, maar als expert van de muziekindustrie. Sam De Bruyn was de officiële VRT-presentator, maar dat werd nooit zo gecommuniceerd.

Begrijpelijke ergernis
"Het publiek verwacht van een presentator verzorgd taalgebruik - meer nog op de openbare omroep dan op de commerciële zenders, weten we - en die verwachtingen hebben we niet ingelost. We begrijpen dan ook dat sommige kijkers zich aan haar taalgebruik ergerden. Nogmaals: Natalia treft hierin geen schuld, ons wel."

"De VRT heeft Natalia niet in de juiste rol ingezet", erkent Hendrickx. "Uit onderzoek van onze studiedienst weten we dat de kijkers van experts geen perfecte taal verwachten, maar van presentatoren wel."

De openbare omroep heeft naar eigen zeggen veel geleerd uit de reacties die het kreeg tussen alle heisa door. "We zullen er meer dan ooit op toezien dat de taalverwachtingen van het publiek niet geschonden worden. Niet door mensen als Natalia niet meer aan het woord te laten. Wel door proactief met de programmamakers in dialoog te gaan, zodat ze ingezet worden in een rol die beter bij hen past", besluit Ruud Hendrickx.

 
"We begrijpen dan ook dat sommige kijkers zich aan haar taalgebruik ergerden. Natalia treft hierin geen schuld, ons wel."
VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx