VRT-personeel voert donderdag actie: “Openbare omroep speelt belangrijke maatschappelijke rol”

VRT
Met de optocht van donderdag wil het personeel van de VRT geen politiek signaal geven, maar een positieve boodschap verspreiden aan de Vlaamse regering dat de openbare omroep een uitgebreide maatschappelijk belangrijke rol speelt. "Als de huidige, geplande besparingen worden doorgevoerd, kunnen we die maatschappelijke rol niet meer of moeilijker invullen", klinkt het bij IedereenVRT.

Voor de optocht verwachten de initiatiefnemers een 500-tal deelnemers. Rond 14.30 uur wordt er verzameld aan het omroepgebouw aan de Reyerslaan. De deelnemers wandelen om 15 uur via het Meiserplein, de Leuvensesteenweg, het Madouplein, Kruidtuin en de Pachecolaan naar het Martelaarsplein. Daar hopen ze rond 16.30 uur aan te komen. Op het plein en aan het kabinet van Jambon staan wellicht twee podia. Het programma krijgt stilaan vorm en wordt nog volop voorbereid.

Op één podium ontvangt Marcel Vanthilt een aantal sprekers die komen uitleggen waarom de VRT een belangrijke rol speelt. Het gaat naar verluidt niet om politieke uitspraken. Op het andere podium staan vooral muziek- en entertainmentacts gepland. Onder meer Patrick Riguelle, Tom Helsen, Tom Dice en de ploeg van "Radio Gaga" hebben al toegezegd.

Culturele identiteit

"Op de podia willen we op een positieve manier duidelijk maken wat de VRT allemaal doet. De VRT is meer dan een nieuwsdienst en kritische journalistiek. De openbare omroep doet nog veel meer: we verspreiden ook een culturele identiteit en brengen verbindende programma's. Bij de VRT krijgt fictie veel kans. Heel wat acteurs en muzikanten hebben hun eerste stappen bij de VRT gezet. Voorts brengen wij programma's die elders geen kans krijgen, zoals 'Taboe' en 'Radio Gaga'", klinkt het bij IedereenVRT, een organisatie van medewerkers van de openbare omroep die naar eigen zeggen losstaat van vakbonden en politiek.

"Al die soorten programma's worden betaald met belastinggeld. We willen geen protestbeweging zijn, maar duidelijk maken aan de Vlaamse regering dat we geschrokken zijn van de aangekondigde besparingen. We willen een positief signaal geven aan de regering dat die moet beseffen dat de VRT al die verschillende maatschappelijke rollen heeft en dat we die niet kunnen waarmaken als die besparingen worden doorgevoerd.”

Het einde van het evenement is voorzien rond 18 uur. Op het Martelaarsplein wordt ook een grote delegatie van de culturele sector en van het middenveld verwacht.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elsie Duppont

  De VRT bedeelt zichzelf een beetje teveel maatschappelijke rollen toe. Staak er maar op los! We hebben niet liever.

 • maurice snelders

  Welke maatschappelijke rol? Eindeloze herhalingen?

 • Julien De Kerpel

  VRT de kampioen in de kampioenen heruitzenden ! ( Met een MASSA reclame )

 • Jan Boden

  Wie zal er dan de Kampioenen heruitzenden ?