VRT-personeel komt met actiefilmpjes: "Wat krijg je voor 12 eurocent?"

Iedereen VRT
Het personeel van de VRT blijft zich roeren tegen de toekomstplannen én besparingsplannen die de Vlaamse overheid heeft voor de openbare omroep. Na de open brief en de Facebookactie zijn er nu vijf 'Wat krijg je voor 12 eurocent?'-filmpjes op het net gezet waarin duidelijk wordt gemaakt wat de VRT aan de belastingbetaler dagelijks kost.

Wat krijg je voor 12 eurocent bij de slager, op café, bij de kapper, in de speelgoedwinkel en aan de benzinepomp? Met die vraag trokken VRT-gezichten Linde Merckpoel, Eva Daeleman, Marcel Vanthilt, Kobe Ilse en Annick Ruyts op stap.

Deze vijf filmpjes, die sinds vandaag op Youtube staan, zijn het begin van mogelijk een hele reeks. "We willen de Vlamingen duidelijk maken dat we bij de VRT elke dag iets aanbieden dat de moeite waard is", zegt Clem Robyns, eindredacteur van Eén. "Deze filmpjes gaan over de kostprijs van de VRT. In de toekomst kunnen er dat ook over het kwaliteitsverlies door de besparingen of de afschaffing van genres worden."

Veel mensen weten niet wat de VRT hen nu precies kost. "We zijn een van de goedkoopste openbare omroepen van Europa. Bovendien weten veel mensen niet dat wij al sinds 2011 besparen en dat we 15 procent minder dotatie krijgen dan voorzien in de beheersovereenkomst. Op deze manier willen we die mensen dit duidelijk maken", aldus Robyns.

'We zijn een van de goedkoopste openbare omroepen van Europa'

Clem Robyns, eindredacteur bij Eén

Iedereen VRT

De mensen achter de filmpjes, de open brief en de Facebook-actie verenigen zich onder 'Iedereen VRT', maar er is geen sprake van een centrale organisatie of een link met de vakbonden. "Ik kan niet zeggen wat er precies leeft bij het personeel want er beweegt veel. Dit is een heel spontane beweging van een honderdtal personeelsleden die elk op hun manier waarschuwen voor de gevolgen van de besparingen op de werking van de VRT zullen zijn", besluit Robyns.

Bekijk de vijf filmpjes op het YouTube-kanaal van 'Iedereen VRT'.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels