VRT-hoofdredacteur noemt VTM-collega's (heel even) "bangmakers"

Jonas Lampens/De Morgen

"Houdt u van bangmakende content? Dan zit u bij de juiste zender." Dat antwoordde Het Journaal-hoofdredacteur Björn Soenens gisteren via Twitter aan een man die zei dat hij tegenwoordig liever naar VTM NIEUWS kijkt omwille van "de verrassend goede content" en dat Het Journaal "vernieuwing nodig heeft". Heel snel daarna verwijderde hij de tweet.

De tweet van Soenens was erg duidelijk, maar de hoofdredacteur zegt dat hij de collega's van VTM NIEUWS daarmee niet geschoffeerd heeft. "Ik heb de naam VTM nergens expliciet vermeld. Ik wilde enkel zeggen dat wij niet mee doen aan de hele terreur-propaganda. VRT Nieuws heeft de taak om nieuws in perspectief te plaatsen, niet om de megafoon te zijn van een angstklimaat. Wie alle gore gruwelijkheid wil zien, die gaan wij niet op de wenken bedienen. Nieuws mag de angst niet aanwakkeren."

Waarom hij de tweet, waar hij duidelijk achter blijft staan, dan toch verwijderde? "Dat was een privéconversatie tussen een kijker en mij. Eens ik wist dat die persoon de tweet gelezen had, kon hij weg." De hoofdredactie van VTM NIEUWS wenste gisteren niet te reageren.