VRT herdenkt Wapenstilstand met marathonuitzending ‘Nooit meer ten oorlog’

Presentatoren Arnout Hauben, Goedele Wachters en Karl Vannieuwkerke blikten donderdag al vooruit op het programma.
BELGAONTHESPOT Presentatoren Arnout Hauben, Goedele Wachters en Karl Vannieuwkerke blikten donderdag al vooruit op het programma.
Op 11 november zendt Eén een marathonuitzending uit vanop de Grote Markt in Ieper. Presentatoren Karl Vannieuwkerke, Goedele Wachters en Arnout Hauben hebben donderdag al vooruitgeblikt op het programma, dat van 12 uur tot 20.45 uur zal duren.

Op 11 november is het precies 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd. “Die herdenking zal ongetwijfeld een moment van reflectie zijn, maar ook van hoop”, aldus Vannieuwkerke. Hij zal tijdens de uitzending verschillende gasten ontvangen in een transparante studio op de Grote Markt.

Onder meer viroloog Marc Van Ranst, fotograaf Lieve Blancquaert, Vlaams minister-president Geert Bourgeois en comedian Nigal Williams tekenen present.

Goedele Wachters zal op de markt met de bezoekers praten. Er wordt veel volk verwacht in Ieper en Wachters hoopt “warme en pakkende” verhalen te horen. Het Journaal-anker zal ook de link met vandaag proberen leggen. “Hoewel het programma ‘Nooit meer ten oorlog heet’ is oorlog helaas actueel”, aldus Wachters. “Ik kijk heel erg uit naar het gesprek met een White Helmet uit Syrië, een man die op dit moment mensen helpt die slachtoffer worden van onder andere gasaanvallen.”

Televisiemaker Arnout Hauben, bekend van de reeks “Onder Vlaamse velden”, maakte een aantal reportages. Zo woonde hij met de Nieuw-Zeelandse familie de begrafenis van Captain Walker bij, die pas enkele jaren geleden geïdentificeerd kon worden.

In andere reportages duikt Kamagurka met zijn moeder in het oorlogsverleden van zijn vader en trekt Wim Lybaert met Willem Vermandere door de Westhoek.

Verder worden opmerkelijke beelden uit het archief gehaald en brengen artiesten, zoals Brihang, Dez Mona en Ozark Henry een eerbetoon aan de slachtoffers aan de Menenpoort. Ten slotte bezoeken ook enkele muzikanten een bijzondere locatie. Zo trekt pianist Jef Neve naar het Talbot House in Poperinge, waar Britse soldaten gingen ontspannen als ze niet naar het front moesten. Hij speelt er een concert op een piano die er honderd jaar geleden ook al stond. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.