VRT-directie woedend over staking: "Vakbonden spreken niet in naam van personeel"

Maandag alleen korte journaals en vervangprogramma's op VRT-zenders

BELGA
Het personeel van de VRT legt nu maandag het werk neer. Er is alleen de garantie voor een minimumaanbod met korte nieuwsbulletins en vervangprogramma's. De directie reageert inmiddels gepikeerd op de stakingsplannen. "De vakbonden spreken niet in naam van de meerderheid van het personeel", klinkt het.

Nu maandag scharen de vakbonden bij de openbare omroep zich achter de provinciale actie in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant. De bonden aan de Reyerslaan willen "een harde actie en zware staking".

Er blijft op maandag 8 december wel een aangepast aanbod gegarandeerd op alle radio- en televisienetten met korte nieuwsprogramma's en vervangprogramma's.

Op de radio zal non-stopmuziek te horen zijn en korte nieuwsbulletins die op alle VRT-radiozenders hetzelfde zijn. Bij Ketnet is er een licht aangepaste programmering.

Op de nationale stakingsdag op maandag 15 december plannen de vakbonden een "soepele actie". Wie wil staken, mag dat, zeggen de bonden. De normale programmering blijft wel gewoon doorgaan.

"De blok gaat erop"

Rond 15 uur vanmiddag begon een personeelsvergadering aan de Reyerslaan. "Met bijna een volledige meerderheid van de stemmen werd beslist om op maandag 8 december over te gaan tot een algemene staking", zegt Luk Vandenhoeck van ACOD. "Op 8 december houden we een zware actie en gaat de blok erop", zegt Servaas Lecompte van ACV.

"Met deze stemming laat het personeel zien dat de VRT een strijdbaar bedrijf is", zegt Vandenhoeck. "Op 8 december primeert het recht op staken. We geven als VRT een duidelijk signaal aan het land dat nog meer besparen niet kan. Als we op 15 december tijdens de nationale stakingsdag zouden staken, zou dat niet genoeg opvallen. Op 15 december primeert dus het recht op informatie."

Als we op 15 december tijdens de nationale stakingsdag zouden staken, zou dat niet genoeg opvallen

Luk Vandenhoeck van ACOD

Onaanvaardbare dreiging

De directie en het management van de VRT reageerden in een mededeling heftig op de vakbondsaankondiging over de staking. "De vakbonden spreken niet in naam van de meerderheid van het personeel, zoals zij vandaag in de pers zeggen," klinkt het, "maar op basis van een personeelsmeeting, georganiseerd door de vakbonden, waarop een kleine minderheid van het personeel aanwezig was. Daarmee werd het constructief overleg met de directie eenzijdig opgezegd."

De directie vond het "onaanvaardbaar dat er gedreigd wordt met platleggen van antennes en cruciale punten om te kunnen uitzenden".

De vakbonden spreken niet in naam van de meerderheid van het personeel

VRT-directie